Jaar na dodelijk ongeluk met duikboot Titan wil miljardair opnieuw afdalen: ‘Hij heeft geleerd van het verleden’
Een jaar na de implosie van de duikboot Titan wil de Amerikaanse miljardair Larry Connor (74) een nieuwe poging ondernemen om af te dalen naar het wrak van de Titanic. "Hij heeft geleerd van het verleden en weet welke fout hij niet moet maken. Hij kan de risico's goed incalculeren en de juiste kennis aan boord halen", zegt duikexpert Pim van der Horst in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Connor is vastberaden om het project te laten slagen. "Hij is ook al op de diepste plek in de oceaan geweest, de Marianentrog. Die is bijna elf kilometer diep. Voor hem valt dit reuze mee", aldus Van der Horst. Middels een geavanceerde duikboot, met een prijskaartje van 18 miljoen, wil Connor samen met Patrick Lahey, medeoprichter van Triton Submarines, een nieuwe poging wagen.
Afdalen naar de diepten van de zee is niet zonder risico, bleek vorig jaar. De duikboot van onderneming OceanGate implodeerde op 18 juni 2023. De wrakstukken kwamen terecht op de oceaanbodem, op slechts honderden meters afstand van het wrak van de Titanic, het schip dat in 1912 zonk na een aanvaring met een ijsberg.
Alle vijf inzittenden, waaronder OceanGate-CEO Stockton Rush, de Brits-Pakistaanse miljardair Shahzada Dawood en zijn zoon Suleman, de Britse zakenman Hamish Harding en de Fransman Paul-Henri Nargeolet kwamen om het leven.
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
'Snel duidelijk dat het mis was'
"Het was voor mij vrij snel duidelijk dat het tijdens de afdaling mis was gegaan", blikt Van der Horst terug. "De laatste communicatie was op een diepte 1.500 meter. Dat is meestal het teken dat er iets fout is. Daarna bleef het speculeren of ze de bodem hadden gehaald."
Toen de Titan op de geplande tijd niet op het wateroppervlak verscheen, werden de autoriteiten gewaarschuwd. Er zat flinke druk achter om de inzittenden tijdig te vinden, omdat er maar 96 uur aan zuurstof aan boord was. Na een kostbare zoektocht maakte de Amerikaanse kustwacht op 22 juni bekend dat op de zeebodem brokstukken waren gevonden van de Titan.
'Materiaal werd aangetast'
Van der Horst legt uit dat het materiaal waarmee de Titan was gemaakt tot het zeemansgraf van de vijf inzittenden heeft geleid. "De Titan was gemaakt van composiet. Dat is in principe heel sterk en dik, maar voor dit type duikboot is dat blijkbaar niet geschikt."
OceanGate was al vaker met de Titan naar de Titanic afgedaald. "Ik geloof een keer of 30. Dan wordt dat materiaal toch op een bepaalde manier aangetast", vertelt de duikexpert.
Goedemorgen Nederland gemist?Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.
'Zou graag afdalen'
Volgens Van der Horst is het menseigen om toch steeds weer de grenzen van het onmogelijke te verleggen. Hij duikt zelf ook graag in het diepe. "Het donkere, het onbekende. Er is een hele hoop uit de diepzee wat nog niet bekend is qua levende wezens. Het is fascinerend hoe überhaupt wezens op die diepte kunnen leven."
Van der Horst zou het daarom wel aandurven om af te dalen naar het wrak van de Titanic, ondanks de gebeurtenissen vorig jaar. "Voor de Titan werden andere duikboten gebruikt, waar je met drie man in kon. Daarmee zijn ze tientallen keren succesvol afgedaald."