Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Schelden, slaan en spugen: Albert Heijn is agressie naar personeel beu

Supermarktketen Albert Heijn is de toenemende agressie en overlast naar personeel meer dan zat. AH krijgt jaarlijks meer dan duizenden meldingen binnen van personeel dat wordt uitgescholden, bespuugd of geslagen. "Tot hier en niet verder", zegt directeur Winkels & Logistiek Sonja Boelhouwer in het AD.

Vanwege de vele klachten, voert Albert Heijn enkele veranderingen door. Eén daarvan is het vervangen van het naamkaartje van het personeel. Uit een enquête van de supermarktketen blijkt dat 70 procent van het personeel het als onprettig ervaart om met hun naam op hun borst te werken. Op die manier zijn zij namelijk online te traceren. In plaats van hun eigen naam, staat er nu 'Wij zijn Team Albert Heijn' op het naamkaartje.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Daarnaast scherpt AH ook een paar huisregels aan. Naast 'geen honden binnen' en 'niet roken' worden 'behandel onze collega’s met respect' en 'hier mag niet gefilmd worden' aan het lijstje toegevoegd.

Toenemende agressie

Albert Heijn ziet zich genoodzaakt dit soort stappen te nemen. "We zien dat mensen veel sneller geïrriteerd zijn. Dan heb je het over agressie, overlast en geweldsincidenten. We krijgen zo’n duizend meldingen per jaar en dat aantal neemt toe", zegt Boelhouwer tegen de krant. AH gaat uit van een nog hoger aantal incidenten, omdat niet alles gemeld wordt.

De supermarktketen zegt dat het niet alleen om verbale intimidatie gaat. Ook fysieke incidenten vinden plaats, zoals duwen en slaan. Sommige medewerkers worden bespuugd. Om te voorkomen dat het nog verder uit de hand loopt, helpt AH zijn personeel met trainingen in het de-escaleren van agressieve situaties. Daarnaast wordt camerabeveiliging geïntensiveerd, evenals beveiligingspersoneel.

'Iedereen krijgt ervan langs'

Om de agressie nog verder de kop in te drukken, pleit Albert Heijn om meer samenwerking met andere supermarktketens. De winkel roept ook burgemeesters op een bijdrage te leveren. Burgemeester van Heerlen Roel Wever ziet een tendens in de maatschappij dat agressie toeneemt. "Of het nou de conducteur of winkelbediende is. Als iemand het niet met je eens is, krijg je ervan langs", reageert hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.

Desondanks zegt Wever moeilijk gehoor te kunnen geven aan de oproep van de supermarkt. "Ik wil geen valse beloftes doen, want het is heel ingewikkeld. Ik kan niet overal agenten op inzetten, want die heb ik niet", verklaart Wever, die vindt dat de eerste verantwoordelijkheid bij de de winkeleigenaar ligt.

De burgervader pleit voor een andere oplossing. "Dit is iets wat we elders in de maatschappij moeten aanpakken. We moeten in de opvoeding en scholing aan de slag om naar andere normen en waarden in onze samenleving toe te gaan."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau