main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
De Diamantroof - 17 juni 2024 — 11:22

Podcast De Diamantroof: ‘Een verkeerde beweging en het is einde verhaal’

Bijna twintig jaar na de grootste roof uit de Nederlandse geschiedenis doen de hoofdrolspelers hun verhaal in de podcast De Diamantroof van Omroep WNL en NPO Radio 1. Podcastmaker en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel vertelt dat er jarenlang onderzoek is gedaan naar de overval. “Er heeft zelfs een undercovertraject plaatsgevonden in Colombia en in Nederland.”

Van den Heuvel sprak samen met Maaike Timmerman allerlei betrokkenen van het onderzoek. In totaal waren er 65 rechercheurs bij het onderzoek betrokken. Het is een zaak zaak die de rechercheurs tot op de dag van vandaag nog bezighoudt.

Luister hier naar aflevering 1 van de podcast De Diamantroof:

‘Dit is een overval’

In het busje dat werd overvallen op 25 februari 2005 lagen diamanten, sieraden en andere waardevolle spullen met een waarde van bijna 70 miljoen euro. “Die dag waren er overvallers op het Schipholterrein. Er kwam een waardetransportbusje aan met chauffeur. Die deed zijn sleutel uit het slot en wilde de deur openen en stond oog in oog met een overvaller, met een wapen in zijn hand op hem gericht”, vertelt Van den Heuvel in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Die zei op een heel rustige toon: Dit is geen oefening, dit is een overval.”

“De chauffeur heeft doodsangsten uitgestaan”, vertelt de onderzoeksjournalist. “Het moment dat hij naar mij toekwam zet hij dat wapen op een centimeter of vijftien van mijn ogen af. Een verkeerde beweging en het was einde verhaal”, vertelt de beveiliger zelf in de podcast.

“Dit is een oud-marinier die weet hoe je iemand moet uitschakelen. Die kón hem uitschakelen op dat moment, maar je wordt gewoon machteloos en weerloos gemaakt als je oog in oog staat met een overvaller met een wapen op je gericht”, zegt Van den Heuvel. “Je kunt je voorstellen dat dat nog negentien jaar na dato door zijn hoofd gaat.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf op de hoogte!

Doorbraak in de zaak

Pas jaren later, in 2017, worden er op een dag meerdere daders en betrokkenen opgepakt. “Waaronder het brein achter de roof (August B., red.). Die werd in Valencia aangehouden”, vertelt Van den Heuvel. Voorafgaand aan de aanhouding is jarenlang onderzoek gedaan. “Er heeft zelfs een undercovertraject plaatsgevonden in Colombia en in Nederland.”

Ze gaat verder: “Een van die schipholmedewerkers, een insider, heeft meegewerkt aan deze roof. Zij hoopten dat hij wat ging verklaren over waar de diamanten zijn en wie er allemaal bij betrokken waren. Zij hebben een soort vriendschap met hem gesloten in de hoop dat hij er iets over ging zeggen. Dat is uiteindelijk ook gelukt.”

Waar is de buit?

Een deel van de buit is terecht, maar een groot deel van de diamanten zijn nooit teruggevonden. “Wij zijn uiteindelijk naar Antwerpen afgereisd om te zien wat er gebeurd kan zijn met die diamanten. We zijn veel te weten gekomen over hoe die diamanthandel in elkaar zit en wat er eventueel gebeurd zou kunnen zijn”, zegt de onderzoeksjournalist.

Afleveringen 1 tot en met 3 van De Diamantroof zijn nu te beluisteren in je favoriete podcastapp! Wekelijks komt er een nieuwe aflevering online.

Lees ook:

De Diamantroof zit vol plottwisten en bizarre wendingen: ‘Ze hebben misschien de verkeerde roof gepleegd’

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: 'Dick Schoof is een activist'

Het is een historisch unicum: deze zomer mogen de ministers van Schoof I zelf meeschrijven aan hun paragraaf van het regeerakkoord. Wie had verwacht dat technocraten een cruciale rol zouden spelen in de vorming van een rechts-populistisch kabinet?

Martijn de Greve gaat in gesprek met oud-minister van Defensie Joris Voorhoeve, oud-staatssecretaris van Onderwijs en Sociale Zaken Jacques Wallage en met politiek verslaggever Thomas van Groningen.

Luister hier de podcast!

Podcast: Politieagenten ontmaskeren criminelen op Telegram: 'Een taser voor maar 50 euro'

We belanden in de krochten van Telegram: hoe makkelijk kom je daar aan wapens, drugs en nepgeld? Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel belt met mensen die tasers, pepperspray en ID-kaarten aanbieden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek over de duistere kant van Telegram met landelijk Officier van Justitie Cybercrime Koen Hermans en Frans Barend van de politie Amsterdam.

Luister hier!

Een verfrissende douche wordt mogelijk duurder: ‘Groot drinkwaterprobleem dreigt’

Aan een ontspannende douche, een toiletbezoek of een goedgevuld opblaasbadje in de tuin komt in de toekomst mogelijk een duurder prijskaartje te hangen. Nederland moet…

Lees meer

Kamermeerderheid wil geen ‘omvolking’ meer horen in debatten

Tijdens debatten moet niet meer worden toegestaan om “racistische omvolkingstheorieën” te verspreiden, vindt een meerderheid in de Tweede Kamer. Deze oproep van DENK aan het…

Lees meer

Moties van wantrouwen en van afkeuring tegen Yeşilgöz verworpen

De moties van wantrouwen en van afkeuring die oppositiepartijen hadden ingediend tegen demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz zijn verworpen. De indieners verwijten haar dat ze via…

Lees meer

Rusland schond mensenrechten op de Krim: ‘Zonder enige twijfel’

Rusland heeft op het bezette Oekraïense schiereiland de Krim de mensenrechten geschonden, oordeelt het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Het geeft Oekraïne,…

Lees meer

Nederlander overlijdt na neerstorten zweefvliegtuig in Duitsland

Een 70-jarige Nederlandse man is in Duitsland overleden na het neerstorten van het zweefvliegtuig waar hij in zat, meldt het Duitse persbureau dpa. Op het…

Lees meer

Wie mag eerder met pensioen? FNV pleit voor puntensysteem

Vakbond FNV pleit voor een puntensysteem, dat bepaalt wie wel en wie niet voor zijn pensioen mag stoppen met werken. Dat meldt De Telegraaf. Met…

Lees meer

Wet betaalbare huur van Hugo de Jonge nog net op tijd aangenomen

De Eerste Kamer heeft de Wet betaalbare huur aangenomen. Daarmee wordt de wet, die de huren in de middensector en de sociale huursector omlaag moet…

Lees meer