main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 17 juni 2024 — 10:11

Ook burgemeester Heerlen Roel Wever (VVD) plaatst vraagtekens bij asielminister Faber (PVV): ‘Heel ingewikkeld’

VVD’er Roel Wever, burgemeester van Heerlen, vindt een mogelijk ministerschap voor PVV’er Marjolein Faber “ingewikkeld” vanwege uitspraken die zij in het verleden heeft gedaan. Dat zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Wever is niet de eerste VVD’er die zijn zorgen publiekelijk uitspreekt.

De formerende partijen bereikten afgelopen week overeenstemming over de verdeling en invulling van de posten in het nieuwe kabinet. Vrijdag was toch weer nieuw overleg nodig, toen Wilders het omstreden Tweede Kamerlid Faber voordroeg als vervanger van Gidi Markuszower, die niet door de screening van beoogde bewindslieden door de AIVD kwam.

VVD-leider Dilan Yeşilgöz uitte vrijdagochtend haar ongenoegen en zorgen over de benoeming van Faber. De PVV’er is volgens Yeşilgöz “niet onomstreden” door eerdere uitspraken en de toon die zij daarbij aansloeg. Yeşilgöz twijfelde daarom openlijk of Faber wel geschikt is voor het ambt van minister.

Uiteindelijk gingen de andere partijen toch akkoord met Faber. Zij tweette enkele minuten nadat het spoedoverleg van de vier coalitiepartijen over haar benoeming was afgelopen dat ze zich als minister wil uiten “binnen de lijnen van het hoofdlijnenakkoord en de rechtstaatverklaring”.

‘Het leven als VVD’er valt me zwaar’

Maar binnen de VVD is nog niet iedereen overtuigd. “Het leven van VVD’er valt me zwaar”, tweette Letje Jacobs, VVD-fractievoorzitter in Groningen, nadat bekend werd dat Faber naar voren wordt geschoven. De kandidatuur van Faber “raakt de ondergrens van m’n liberale waarde”, schreef Jacobs.

“Zij heeft de afgelopen jaren blijk gegeven van intolerantie, rabiate uitspraken gedaan, groepen stelselmatig weggezet en omvolkingstheorieën verspreid”, zei ze een dag later tegen krant Trouw.

“Ik vind het zorgelijk dat we ons als partij inlaten met politici die haatzaaien”, zegt Dorien Verbree, voormalig fractievoorzitter in de Leidse gemeenteraad tegen de krant over Faber. “In een coalitie doe je altijd water bij de wijn, maar als partij moet je een streep trekken wanneer je kernwaarden in het geding zijn, zoals nu.”

‘Heel ingewikkeld’

Ook burgemeester van Heerlen Roel Wever plaatst zijn vraagtekens bij de beoogde PVV-minister. “Ik vind het wel heel ingewikkeld als je kijkt naar de uitspraken die zij in het verleden heeft gedaan.” Ze is niet de enige PVV’er die omstreden is, merkt Wever op. “Je zag het ook bij haar voorganger, Gidi Markuszower.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Wever denkt dat PVV-leider Wilders er daarom verstandig aan heeft gedaan om Fleur Agema, beoogd minister van Volksgezondheid, naar voren te schuiven als vicepremier. “Om wat meer rust en veiligheid te creëren”, denkt de burgervader.

Wel blij met Agema

Wever heeft wel vertrouwen in Agema op zorg. “Ik denk het wel”, zegt hij. “Ik hoop dat ze meteen een werkbezoek wil maken. Zij bij ons of ik bij haar, want ik heb nog wel wat te bespreken met haar.” Wever wil voorkomen dat in zijn stad de spoedeisende hulp, de intensive care en het geboortecentrum worden gesloten.

“De heer Wilders heeft ook in zijn verkiezingscampagne beloofd dat bij ons een volwaardig ziekenhuis open blijft. In het hoofdlijnenakkoord staat dat streekziekenhuizen behouden moeten blijven, dus ik ga ervan uit dat zij mij nu ook gaan helpen”, zegt Wever. “Ik stond niet voor niets afgelopen zaterdag met 700 van mijn inwoners in Den Haag om hiervoor te pleiten.”

Kandidaat-bewindspersonen op bezoek bij Schoof

Vandaag maken de eerste kandidaat-bewindspersoon hun opwachting bij beoogd minister-president Dick Schoof en formateur Richard van Zwol. Alle bewindslieden komen tot en met woensdag langs.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.

Tijdens het gesprek moeten de kandidaat-ministers en -staatssecretarissen vragen beantwoorden over onder meer integriteit en eventuele belangen. Na VVD’er Sophie Hermans, die het spits afbijt, komen deze dag nog acht toekomstige bewindslieden langs bij de formateur en Schoof.

Lees ook: 

Marjolein Faber (PVV) nog steeds kandidaat migratieminister

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Pikt Sandra haar aanvaller eruit bij een fotoconfrontatie?

Hoe betrouwbaar is een fotoconfrontatie? Wordt het nog vaak gebruikt? En welke rol kan AI spelen in het creëren van niet-bestaande figuranten?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel die vertelt over haar persoonlijke ervaringen met de fotoconfrontatie.

Luister hier de podcast!

Komt de noodwet van asielminister Faber er nog?

Krijgt de PVV van Geert Wilders en Marjolein Faber haar gedroomde noodrecht, of haalt de grootste partij van Nederland bakzeil in de asieldiscussie en moet het doorschakelen naar een spoedwet? En welk prijskaartje zullen Wilders en co daar aan hangen?

Luister de podcast van WNL Haagse Lobby.

Tweede Kamer wil uitstel uitstootvrije zones tot 2029

De invoering van uitstootvrije zones voor bedrijfswagens moet worden uitgesteld, vindt de Tweede Kamer. PVV, BBB, CDA, SGP, Denk, FVD en JA21 steunden een motie…

Lees meer

Veel zzp’ers tasten nog in het duister nu handhaving op schijnzelfstandigheid nadert

Werkgevers en werknemers zijn nog niet massaal bezig hun contractvormen aan te passen, ondanks de naderende start van de handhaving op schijnzelfstandigheid. Volgens uitzendconcern Randstad…

Lees meer

Minister Bruins (NSC) wil maximale bestuurstermijn binnen de NPO: bestuurlijk verval voorkomen

Minister Eppo Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) is van plan om wettelijk te regelen dat bestuurders en leden van raden van toezicht bij de publieke…

Lees meer

Topvrouw Uniper: kabinet saboteert eigen verduurzamingsplannen

Als de overheid niet snel aan de slag gaat met het waterstofnetwerk, kunnen verduurzamingsplannen de prullenbak in. Daarvoor waarschuwt topvrouw van Uniper Benelux Dyonne Rietveld…

Lees meer