main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 17 juni 2024 — 10:11

Ook burgemeester Heerlen Roel Wever (VVD) plaatst vraagtekens bij asielminister Faber (PVV): ‘Heel ingewikkeld’

VVD’er Roel Wever, burgemeester van Heerlen, vindt een mogelijk ministerschap voor PVV’er Marjolein Faber “ingewikkeld” vanwege uitspraken die zij in het verleden heeft gedaan. Dat zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Wever is niet de eerste VVD’er die zijn zorgen publiekelijk uitspreekt.

De formerende partijen bereikten afgelopen week overeenstemming over de verdeling en invulling van de posten in het nieuwe kabinet. Vrijdag was toch weer nieuw overleg nodig, toen Wilders het omstreden Tweede Kamerlid Faber voordroeg als vervanger van Gidi Markuszower, die niet door de screening van beoogde bewindslieden door de AIVD kwam.

VVD-leider Dilan Yeşilgöz uitte vrijdagochtend haar ongenoegen en zorgen over de benoeming van Faber. De PVV’er is volgens Yeşilgöz “niet onomstreden” door eerdere uitspraken en de toon die zij daarbij aansloeg. Yeşilgöz twijfelde daarom openlijk of Faber wel geschikt is voor het ambt van minister.

Uiteindelijk gingen de andere partijen toch akkoord met Faber. Zij tweette enkele minuten nadat het spoedoverleg van de vier coalitiepartijen over haar benoeming was afgelopen dat ze zich als minister wil uiten “binnen de lijnen van het hoofdlijnenakkoord en de rechtstaatverklaring”.

‘Het leven als VVD’er valt me zwaar’

Maar binnen de VVD is nog niet iedereen overtuigd. “Het leven van VVD’er valt me zwaar”, tweette Letje Jacobs, VVD-fractievoorzitter in Groningen, nadat bekend werd dat Faber naar voren wordt geschoven. De kandidatuur van Faber “raakt de ondergrens van m’n liberale waarde”, schreef Jacobs.

“Zij heeft de afgelopen jaren blijk gegeven van intolerantie, rabiate uitspraken gedaan, groepen stelselmatig weggezet en omvolkingstheorieën verspreid”, zei ze een dag later tegen krant Trouw.

“Ik vind het zorgelijk dat we ons als partij inlaten met politici die haatzaaien”, zegt Dorien Verbree, voormalig fractievoorzitter in de Leidse gemeenteraad tegen de krant over Faber. “In een coalitie doe je altijd water bij de wijn, maar als partij moet je een streep trekken wanneer je kernwaarden in het geding zijn, zoals nu.”

‘Heel ingewikkeld’

Ook burgemeester van Heerlen Roel Wever plaatst zijn vraagtekens bij de beoogde PVV-minister. “Ik vind het wel heel ingewikkeld als je kijkt naar de uitspraken die zij in het verleden heeft gedaan.” Ze is niet de enige PVV’er die omstreden is, merkt Wever op. “Je zag het ook bij haar voorganger, Gidi Markuszower.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Wever denkt dat PVV-leider Wilders er daarom verstandig aan heeft gedaan om Fleur Agema, beoogd minister van Volksgezondheid, naar voren te schuiven als vicepremier. “Om wat meer rust en veiligheid te creëren”, denkt de burgervader.

Wel blij met Agema

Wever heeft wel vertrouwen in Agema op zorg. “Ik denk het wel”, zegt hij. “Ik hoop dat ze meteen een werkbezoek wil maken. Zij bij ons of ik bij haar, want ik heb nog wel wat te bespreken met haar.” Wever wil voorkomen dat in zijn stad de spoedeisende hulp, de intensive care en het geboortecentrum worden gesloten.

“De heer Wilders heeft ook in zijn verkiezingscampagne beloofd dat bij ons een volwaardig ziekenhuis open blijft. In het hoofdlijnenakkoord staat dat streekziekenhuizen behouden moeten blijven, dus ik ga ervan uit dat zij mij nu ook gaan helpen”, zegt Wever. “Ik stond niet voor niets afgelopen zaterdag met 700 van mijn inwoners in Den Haag om hiervoor te pleiten.”

Kandidaat-bewindspersonen op bezoek bij Schoof

Vandaag maken de eerste kandidaat-bewindspersoon hun opwachting bij beoogd minister-president Dick Schoof en formateur Richard van Zwol. Alle bewindslieden komen tot en met woensdag langs.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.

Tijdens het gesprek moeten de kandidaat-ministers en -staatssecretarissen vragen beantwoorden over onder meer integriteit en eventuele belangen. Na VVD’er Sophie Hermans, die het spits afbijt, komen deze dag nog acht toekomstige bewindslieden langs bij de formateur en Schoof.

Lees ook: 

Marjolein Faber (PVV) nog steeds kandidaat migratieminister

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Wat is de toekomst van de cultuursector?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met Anne Breure, voorzitter van lobbyorganisatie Kunsten ’92, vertegenwoordiger van de uitgeversbranche Martijn David en politiek commentator van EW Magazine Victor Pak.

Luister de podcast terug in je favoriete podcast-app!

Podcast: Dwingende Ali B. accepteerde geen nee

Het doek is gevallen voor rapper Ali B. Hij moet 2 jaar de cel in voor onder meer verkrachting en poging tot verkrachting. Zijn advocaat liet al weten in hoger beroep te gaan.

Presentator Maaike Timmerman bespreekt de geruchtmakende zaak met advocaat Maartje Schaap die slachtoffers van zedenzaken bijstaat en met Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom was bij de rechtszaak aanwezig.

Beluister de podcast!

Meer basisschoolleerlingen krijgen hoger advies door nieuwe toets

Na de invoering van de nieuwe doorstroomtoets hebben meer basisschoolleerlingen een hoger advies gekregen voor de middelbare school omdat ze de toets goed hebben gemaakt,…

Lees meer

Jaar cel voor bedreigen Frans Timmermans

Een 54-jarige man is dinsdag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot een jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk, voor het bedreigen van Frans…

Lees meer

Cel- en taakstraffen voor AZ- en FC Twente-aanhangers na stadionrellen tijdens Europese wedstrijden

Voor zijn rol in de stadionrellen na de Europese wedstrijd tussen AZ en het Engelse West Ham United ruim een jaar geleden heeft de 51-jarige…

Lees meer

Burgemeester Nijmegen Hubert Bruls laakt actiegroep Nijmegen4Palestine: ‘Communiceren erg onhandig’

Burgemeester Hubert Bruls ontving zondag een brief van Nijmegen4Palestine, waarin zij een ‘te algemene aankondiging’ deden voor demonstraties tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. Bruls laakt de…

Lees meer

NVWA: ‘volkoren’ producten zijn niet altijd volkoren

Producten die volgens de verpakking volkoren zijn, zijn dat niet altijd. Dat zegt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Die onderzocht 190 volkorenproducten zoals koekjes,…

Lees meer

Zuid-Holland onderzoekt andere bestemming van vliegveld Rotterdam

De provincie Zuid-Holland laat onderzoeken wat het betekent als het vliegveld van Rotterdam wordt omgevormd tot een bedrijventerrein, een recreatie- of natuurgebied of een woningbouwlocatie….

Lees meer

Door recordprijzen verhuizen meer woningbezitters

Verrassend veel huiseigenaren kiezen er dit jaar voor hun woning te verkopen. ABN AMRO gaat er na een nieuwe analyse van uit dat er dit…

Lees meer

Huurprijzen blijven stijgen, aanbod droogt op mede door wet

Het vinden van een betaalbare huurwoning wordt met de dag lastiger. De gemiddelde vierkantemeterprijs steeg de afgelopen drie maanden met bijna 10 procent vergeleken met…

Lees meer

Arbeidsinspectie ontdekt per toeval arbeidsuitbuiting van Turkse chauffeurs

De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft drie personen aangehouden in Den Haag op verdenking van betrokkenheid bij arbeidsuitbuiting. De zaak kwam per toeval aan het licht, vertelt…

Lees meer

Bezuinigingen op kunst en cultuur worden gezien als korten op de elite: ‘Het is een frame dat niet klopt’

Kunst en cultuur worden nog vaak in één adem genoemd met ‘de grachtengordel’ en ‘elite’ en dat beeld is al lang achterhaald, zegt de sector…

Lees meer

Republikeinen officieel achter Trump als presidentskandidaat

De Republikeinen hebben zich officieel achter ex-president Donald Trump geschaard als hun kandidaat voor de presidentsverkiezingen in november. Op een groot congres in Milwaukee nomineerden…

Lees meer