main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 17 juni 2024 — 11:11

Krijn (11) wil al zijn zakgeld doneren aan Vitesse: ‘Arnhem zonder voetbalclub is niks’

Supporters van Vitesse bijten op hun nagels. De noodlijdende voetbalclub is er nog niet in geslaagd een investeerder te vinden en kreeg tot vandaag de tijd om te voldoen aan de licentie-eisen voor komend seizoen. De 11-jarige Vitessesupporter Krijn houdt hoop. “Arnhem zonder voetbalclub is niks.”

“Het vinden van een investeerder, die voldoet aan onze voorwaarden, is nog niet zo makkelijk gebleken”, zei Edwin Reijntjes, de tijdelijke algemeen directeur van Vitesse, ruim een week geleden. “Natuurlijk spreken wij met diverse geïnteresseerde partijen, maar tot op heden is er nog niemand met een concreet bod op tafel gekomen. Dat maakt het enorm lastig.”

Vitesse kampt met een schuld van ongeveer 19 miljoen euro. Een zogeheten WHOA-procedure geeft de club mogelijk de kans om een regeling met de schuldeisers te treffen. Reijntjes zegt dat Vitesse enkele weken geleden met die procedure is begonnen. “Inmiddels is de herstructureringsdeskundige in gesprek met diverse schuldeisers.”

‘Ik zou al mijn zakgeld doneren’

Maar nog altijd hangt het voortbestaan van Vitesse aan een zijden draadje. Aan de supporters ligt het niet: met een inzamelingsactie haalde de club bijna twee miljoen euro op. Ook de 11-jarige Krijn stak zijn handen uit de mouwen om iets bij te dragen. “Ik heb lege statiegeldflessen opgehaald en geld gedoneerd aan de club”, vertelt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“Ik heb ook posters in de buurt en voor mijn eigen raam geplakt voor Vitesse, zodat mensen weten dat ze een seizoenskaart moeten kopen”, zegt Krijn. Hij is bereid nog een stapje verder te gaan. “Ik zal al mijn zakgeld doneren. Zeker! Vitesse is al jaren mijn favoriete voetbalclub. Ze mogen niet failliet gaan. Vitesse is Arnhem. Arnhem zonder voetbalclub is niks.”

Krijn is “heel gespannen”. Dat Vitesse na de degradatie uit de Eredivisie komend seizoen in de Keuken Kampioen Divisie, het tweede niveau in Nederland, uitkomt, vindt hij “totaal niet erg”, als de club maar blijft bestaan. “Ik hoop dat het goedkomt.”

‘De redding, daar hoop je op’

Voorzitter van de supportersvereniging Susanne Wichhart houdt hoop op een goede afloop. Afgelopen week werd bekend dat Vitesse in gesprek is met een Nederlandse investeerder en investeerders uit het buitenland. Om wie het gaat, is niet duidelijk. “De redding, daar hoop je absoluut op.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

“Ik heb wel heel veel vertrouwen door hoe het de afgelopen maanden aangepakt is, ook vanuit de club”, zegt Wichhart. “Het feit dat ze nu met investeerders in gesprek zijn, biedt denk ik een serieuze aanleiding om te denken dat dit de oplossing kan zijn.”

‘Vitesse is mijn eerste huis’

“Vitesse is mijn eerste huis. Ik moet zeggen ‘mijn tweede huis’, maar het is mijn eerste”, zegt Huis-dj van Vitesse Jan Willem Gijsbers, terwijl hij voor het GeldreDome, het stadion van Vitesse, staat. Vitesse mag niet verloren gaan, zegt Gijsbers. “Het is een clubgevoel, voor iedereen een bezigheid op de zondag om hier iedere keer weer naartoe te gaan.”

Gijsbers zet zich inmiddels al dertien jaar vrijwillig in voor Vitesse. “Het voelt als ‘mijn eigen’. Heel veel mensen zullen dat zo voelen en we hopen dat nog heel lang te kunnen doen hier in het GelreDome.”

Volgens hem kijken Vitessenaren vandaag continu op hun telefoon om eventueel nieuws op te vangen. “We zijn er druk mee bezig, we willen alles weten. Wie, wat, hoe en waar? We weten dat er vrijdag iets geroepen is en dat ze bezig zijn. Vandaag zou het de dag moeten zijn, maar of we iets horen, weet ik niet.”

‘Gemeente moet op barricade gaan staan’

Wichhart hoopt ondertussen dat de gemeente voor Vitesse in actie komt. “Je praat weleens met mensen en op persoonlijke titel geven zowel gemeenteraadsleden als de wethouder aan dat Vitesse echt belangrijk is voor de stad. Maar officieel is het vanuit het stadsbestuur op dit moment nog wel heel erg stil.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.

“Enerzijds snap ik dat, gezien het verleden en om het feit dat staatssteun voor voetbalclubs enorm aan regels gebonden is. Maar goed, je zou weleens willen dat men in het stadhuis iets meer op de barricade gaat staan en laat zien hoe belangrijk Vitesse is.”

Lees ook: 

Vitesse krijgt van licentiecommissie uitstel tot 17 juni

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: 'Dick Schoof is een activist'

Het is een historisch unicum: deze zomer mogen de ministers van Schoof I zelf meeschrijven aan hun paragraaf van het regeerakkoord. Wie had verwacht dat technocraten een cruciale rol zouden spelen in de vorming van een rechts-populistisch kabinet?

Martijn de Greve gaat in gesprek met oud-minister van Defensie Joris Voorhoeve, oud-staatssecretaris van Onderwijs en Sociale Zaken Jacques Wallage en met politiek verslaggever Thomas van Groningen.

Luister hier de podcast!

Podcast: Politieagenten ontmaskeren criminelen op Telegram: 'Een taser voor maar 50 euro'

We belanden in de krochten van Telegram: hoe makkelijk kom je daar aan wapens, drugs en nepgeld? Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel belt met mensen die tasers, pepperspray en ID-kaarten aanbieden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek over de duistere kant van Telegram met landelijk Officier van Justitie Cybercrime Koen Hermans en Frans Barend van de politie Amsterdam.

Luister hier!

Een verfrissende douche wordt mogelijk duurder: ‘Groot drinkwaterprobleem dreigt’

Aan een ontspannende douche, een toiletbezoek of een goedgevuld opblaasbadje in de tuin komt in de toekomst mogelijk een duurder prijskaartje te hangen. Nederland moet…

Lees meer

Kamermeerderheid wil geen ‘omvolking’ meer horen in debatten

Tijdens debatten moet niet meer worden toegestaan om “racistische omvolkingstheorieën” te verspreiden, vindt een meerderheid in de Tweede Kamer. Deze oproep van DENK aan het…

Lees meer

Moties van wantrouwen en van afkeuring tegen Yeşilgöz verworpen

De moties van wantrouwen en van afkeuring die oppositiepartijen hadden ingediend tegen demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz zijn verworpen. De indieners verwijten haar dat ze via…

Lees meer

Rusland schond mensenrechten op de Krim: ‘Zonder enige twijfel’

Rusland heeft op het bezette Oekraïense schiereiland de Krim de mensenrechten geschonden, oordeelt het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Het geeft Oekraïne,…

Lees meer

Nederlander overlijdt na neerstorten zweefvliegtuig in Duitsland

Een 70-jarige Nederlandse man is in Duitsland overleden na het neerstorten van het zweefvliegtuig waar hij in zat, meldt het Duitse persbureau dpa. Op het…

Lees meer

Wie mag eerder met pensioen? FNV pleit voor puntensysteem

Vakbond FNV pleit voor een puntensysteem, dat bepaalt wie wel en wie niet voor zijn pensioen mag stoppen met werken. Dat meldt De Telegraaf. Met…

Lees meer

Wet betaalbare huur van Hugo de Jonge nog net op tijd aangenomen

De Eerste Kamer heeft de Wet betaalbare huur aangenomen. Daarmee wordt de wet, die de huren in de middensector en de sociale huursector omlaag moet…

Lees meer