main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: Matthijs Meulblok. Podcastmakers Maaike Timmerman en Sandra van den Heuvel.
De Diamantroof - 15 juni 2024 — 09:00

Het Misdaadbureau en NPO Radio 1 presenteren nieuwe podcast: De Diamantroof

Het is de grootste roof uit de Nederlandse geschiedenis: in 2005 gingen overvallers er op Schiphol vandoor met zakken vol diamanten ter waarde van bijna zeventig miljoen euro. In een nieuwe podcast van Omroep WNL en NPO Radio 1 De Diamantroof, Het Misdaadbureau Extra doen hoofdrolspelers bijna twintig jaar later voor het eerst hun verhaal, waaronder een van de slachtoffers.  

Hoe liepen de diamantrovers in de val? In een zesdelige serie nemen podcastmakers Maaike Timmerman en Sandra van den Heuvel je mee in de zoektocht van de rechercheurs die in een jarenlang kat-en-muisspel verwikkeld raken met de daders.

Maaike Timmerman: “Het onderzoek naar de diamantroof zit vol bizarre plottwisten en wendingen. Lange tijd lijkt het alsof de daders ermee weg komen. Ik vind het heel bijzonder dat direct betrokkenen voor het eerst willen vertellen over hoe ze jacht maakten op de overvallers. Ze zijn heel openhartig over de hoogte- en de dieptepunten en brengen ons steeds dichterbij de daders, die al voor de diamantroof berucht waren in politiekringen.”

Beluister aflevering 1:

Slachtoffer deelt voor het eerst zijn verhaal

Hoe is het om oog in oog te staan met deze gewapende overvallers? Welke impact heeft dat tot op de dag vandaag? Voor het eerst deelt een van de slachtoffers zijn verhaal in De Diamantroof.

Podcastmakers Maaike Timmerman en Sandra van den Heuvel spreken daarnaast met mensen die ieder op hun eigen manier bijdragen aan het oplossen van de zaak, waaronder teamleiders Roy Regterschot en Richard van Schaijk die vanuit de Marechaussee de onderzoeken naar de diamantroof coördineren. Ook Officier van Justitie Saskia Wildemors verleent medewerking aan de podcast en vertelt onder andere over de grootscheepse undercoveroperatie die op touw wordt gezet.

De eerste drie afleveringen van de podcast De Diamantroof zijn nu te beluisteren in je favoriete podcast-app. Daarna volgt elke week een nieuwe aflevering.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: De problemen in de zorg stapelen zich op

Een groeiend personeelstekort, hoge werkdruk en een vergrijzende bevolking: de problemen voor de zorg stapelen zich op. Het hoofdlijnenakkoord biedt maar weinig duidelijkheid voor de sector. Voor welke uitdagingen komt beoogd minister van Volksgezondheid Fleur Agema straks te staan?

Luister deze aflevering van Haagse Lobby nu terug in je favoriete podcast-app.

Diamantrovers 'Amsterdamse straatjongens'

Richard luistert wekenlang mee met de verdachten omdat er afluisterapparatuur in hun woningen is geplaatst. Laten ze iets los over de diamanten? Teamleider Roy voelt de druk toenemen, hij is bang dat hij zijn team binnen niet al te lange tijd moet opdoeken.

Podcastmakers Maaike Timmerman en Sandra van den Heuvel horen voor het eerst de stem van Errol tijdens een rechtszaak over de buit.

Luister nu aflevering drie van De Diamantroof in je favoriete podcast-app.

Friese Staten stemmen in met bezuinigingen op Friese taal

De Provinciale Staten in Friesland hebben voor een bezuiniging van 800.000 euro op het Friese taalbeleid gestemd. De bezuinigingen werden in mei aangekondigd, een maand…

Lees meer

Staatssecretaris Van Rij (Financiën): compensatie benadeelde beleggers valt mogelijk lager uit

Het compensatiebedrag voor benadeelde beleggers in box 3 valt mogelijk lager uit dan wordt gedacht. Dat zegt afzwaaiend demissionair staatssecretaris van Financiën Marnix van Rij…

Lees meer

Aantal vrouwelijke ondernemers blijft steken: ‘Je moet een beetje naïef zijn’

Het aantal vrouwelijke ondernemers groeit nauwelijks door, zegt ABN AMRO in een nieuw rapport. Afgelopen jaren is hun aandeel blijven steken op 37 procent en…

Lees meer

Superscan van kabinet-Schoof: ‘Kabinet met populisten wordt bureaucratischer dan ooit’

Het is het onderwerp waar menig politieke junkie het stiekem het liefste over heeft: de poppetjes. Wat voor club staat er straks op het bordes?…

Lees meer