Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Ziekteverzuim neemt verder af in eerste kwartaal

Redactie

Nederlandse werknemers waren in het eerste kwartaal van dit jaar minder vaak ziek vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Ook in het eerste kwartaal van 2023 was er sprake een daling op jaarbasis. Die afname heeft zich doorgezet, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In de eerste drie maanden van het jaar bedroeg het ziekteverzuim volgens het CBS 5,5 procent. Dat betekent dat 55 van de duizend werkdagen niet doorgingen door ziekte bij werknemers. Omdat het ziekteverzuim een seizoenseffect kent, worden de cijfers niet vergeleken met opeenvolgende kwartalen, maar met dezelfde kwartalen in voorgaande jaren. In de winter ligt het verzuim namelijk hoger dan in de zomer.

In heel 2023 daalde het ziekteverzuim naar 5,3 procent, na een jarenlange stijging. Zo bereikte het ziekteverzuim in 2022 nog een recordhoogte van 5,6 procent. Ondanks de daling bleef het ziekteverzuim vorig jaar volgens het CBS wel relatief hoog.

Daling

In vrijwel alle bedrijfstakken was sprake van een daling. De enige uitzondering was de financiële dienstverlening, waar het verzuim in de afgelopen jaren juist naar verhouding laag was. De horeca had voor het eerst sinds 2020 weer het minste verzuim. Deze sector had lange tijd het laagste verzuimpercentage, maar in de coronaperiode nam het ziekteverzuim snel toe.

De gezondheids- en welzijnszorg kende opnieuw het meeste verzuim. Ondanks een daling op jaarbasis bleef het percentage daar nog altijd hoger dan voor de coronapandemie. Binnen de bedrijfstak is het verzuim nog altijd het hoogst in de branche verpleging, verzorging en thuiszorg.

Het CBS houdt samen met TNO ook eens per jaar een enquête in de maanden september tot en met december, over de arbeidsomstandigheden. Daaruit kwam naar voren dat ruim de helft (55 procent) van alle werknemers griep, verkoudheid of een andere virusinfectie opgaven als belangrijkste klachten bij het verzuim in 2023. In 2022 was dat nog 64 procent. Psychische klachten, overspannenheid of een burn-out werden door 8 procent genoemd.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
'Vijftig van onze jongens zitten in het leger, negen zijn gesneuveld'
1:43

'Vijftig van onze jongens zitten in het leger, negen zijn gesneuveld'

'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'
1:19

'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken
1:43

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'
1:34

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'
1:25

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'

Team Bruh of Team Bro?
1:15

Team Bruh of Team Bro?

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau