main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 14 juni 2024 — 08:06

Wie is Marjolein Faber, de beoogd PVV-minister Asiel en Migratie? ‘Een vertrouweling van Wilders’

Niet PVV’er Gidi Markuszower, maar zijn partijgenoot Marjolein Faber is de beoogd minister Asiel en Migratie van PVV-leider Geert Wilders. “Ik neem aan dat zij haar toon matigt”, zegt politiek commentator bij het AD Hans van Soest in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De invulling van de ministerposten was nog amper bekendgemaakt en de eerste naam viel alweer af. Gidi Markuszower werd door de PVV op Asiel en Migratie gezet, maar zijn partijleider trok de kandidatuur in nadat Markuszower niet door de veiligheidsscreening van de AIVD kwam.

Gidi Markuszower

“De inhoud van de naslag over Gidi Markuszower was reden voor mij om zijn kandidatuur in te trekken”, reageert Wilders op X. In hetzelfde bericht schuift hij Marjolein Faber naar voren om de functie in te vullen.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Markuszower kwam in het verleden vaker in opspraak. Hij dreigde met tribunalen in de plenaire zaal en noemde het immigratiebeleid “een grote misdaad tegen het Nederlandse volk”. Daarnaast werd Markuszower gearresteerd vanwege wapenbezit en omdat inlichtingendiensten signalen hadden dat de PVV’er informatie deelde met buitenlandse diensten. Toen dit bekend werd, werd Markuszower door Wilders van de kandidatenlijst gehaald voor de verkiezingen.

Later kwam Markuszower terug en kwam hij wel in de Tweede Kamer terecht. Wilders zei daarover dat eerdere beschuldigingen aan het adres van zijn collega geen rol meer speelden. “Je mag aannemen dat wat de AIVD nu meldt, iets anders en iets nieuws is”, denkt Van Soest.

Marjolein Faber

Tussen 2011 en 2023 was Faber Eerste Kamerlid namens de PVV, erna nam zij plaats in de Tweede Kamer. “Zij is al jarenlang een vertrouweling van Geert Wilders en nu wordt ze onverwachts minister van Asiel en Migratie.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start. 

Faber is “zoals heel veel PVV’ers” behoorlijk uitgesproken over het asielbeleid. Van Soest verwacht dat zij in haar nieuwe functie “het hoofdlijnenakkoord zal moeten uitvoeren”. Zij zal ook gaan coördineren wat Nederland gaat doen met arbeidsmigratie.

Faber kwam in het verleden in het nieuws toen zij protesteerde tegen de aanstelling van Ahmed Marcouch als burgemeester van Arnhem. “Zoiets zal ze echt niet meer doen. Als PVV’ers in de oppositie zitten, gaan ze graag in de overdrive. Je mag toch aannemen dat zij nu haar toon matigt”, aldus Van Soest.

Lees ook:

Markuszower na screening geen PVV-minister, Faber vervangt hem

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: De problemen in de zorg stapelen zich op

Een groeiend personeelstekort, hoge werkdruk en een vergrijzende bevolking: de problemen voor de zorg stapelen zich op. Het hoofdlijnenakkoord biedt maar weinig duidelijkheid voor de sector. Voor welke uitdagingen komt beoogd minister van Volksgezondheid Fleur Agema straks te staan?

Luister deze aflevering van Haagse Lobby nu terug in je favoriete podcast-app.

Diamantrovers 'Amsterdamse straatjongens'

Richard luistert wekenlang mee met de verdachten omdat er afluisterapparatuur in hun woningen is geplaatst. Laten ze iets los over de diamanten? Teamleider Roy voelt de druk toenemen, hij is bang dat hij zijn team binnen niet al te lange tijd moet opdoeken.

Podcastmakers Maaike Timmerman en Sandra van den Heuvel horen voor het eerst de stem van Errol tijdens een rechtszaak over de buit.

Luister nu aflevering drie van De Diamantroof in je favoriete podcast-app.

Friese Staten stemmen in met bezuinigingen op Friese taal

De Provinciale Staten in Friesland hebben voor een bezuiniging van 800.000 euro op het Friese taalbeleid gestemd. De bezuinigingen werden in mei aangekondigd, een maand…

Lees meer

Staatssecretaris Van Rij (Financiën): compensatie benadeelde beleggers valt mogelijk lager uit

Het compensatiebedrag voor benadeelde beleggers in box 3 valt mogelijk lager uit dan wordt gedacht. Dat zegt afzwaaiend demissionair staatssecretaris van Financiën Marnix van Rij…

Lees meer

Aantal vrouwelijke ondernemers blijft steken: ‘Je moet een beetje naïef zijn’

Het aantal vrouwelijke ondernemers groeit nauwelijks door, zegt ABN AMRO in een nieuw rapport. Afgelopen jaren is hun aandeel blijven steken op 37 procent en…

Lees meer

Superscan van kabinet-Schoof: ‘Kabinet met populisten wordt bureaucratischer dan ooit’

Het is het onderwerp waar menig politieke junkie het stiekem het liefste over heeft: de poppetjes. Wat voor club staat er straks op het bordes?…

Lees meer