main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 14 juni 2024 — 13:45

Oud-minister Ank Bijleveld uit zorgen over omstredenheid ministers: ‘Gaat ten koste van ons aanzien’

Oud-minister Ank Bijleveld vindt de omstredenheid van PVV-Tweede Kamerlid Marjolein Faber een ingewikkelde kwestie. “Het gaat ten koste van ons aanzien als ministers voortdurend omstreden zijn”, zegt ze in het radioprogramma Sven op 1.

Faber werd donderdag, na het intrekken van de kandidatuur van haar partijgenoot Gidi Markuszower als minister van Asiel en Migratie en vicepremier, voorgedragen door PVV-leider Geert Wilders. Markuszower werd opzij gezet vanwege de uitkomst van een AIVD-onderzoek. Faber was tot de Tweede Kamerverkiezingen in november vorig jaar fractievoorzitter van de PVV in de Eerste Kamer.

Zorgen bij Yeşilgöz

“Ik kan me er wat bij voorstellen”, doelt Bijleveld op de uitspraak van VVD-leider Dilan Yeşilgöz over Faber vrijdagochtend. Yeşilgöz uitte haar zorgen over Fabers kandidaatstelling. “Ze is niet onomstreden”, zei ze voor de ministerraad.

Haar zorgen heeft ze bij Wilders aangegeven. Yeşilgöz vraagt zich af of eerdere “felle uitspraken en de toon” van Faber “matchen bij het ambt”. Bijleveld sluit zich daarbij aan: “Het is belangrijk dat daar goed naar gekeken wordt, dus ik begrijp wat er gebeurt.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

‘Ongebruikelijke stap’

Volgens Bijleveld is het nu al publiekelijk naar voren schuiven van Faber door Wilders een ongebruikelijke stap. “De partij gaat normaal gesproken over zijn of haar eigen kandidaten die worden voorgedragen. Hier is afgesproken dat ze zouden kijken dat beoogd ministers niet van elkaars partij waren. Dan is dit ongebruikelijk”, doelt ze op de uitspraak dat tijdens de portefeuilleverdeling, ook buiten de coalitiepartijen gekeken wordt.

De geloofwaardigheid van het aanstaande kabinet staat wat Bijleveld betreft niet op het spel, maar “hoe meer omstreden het wordt, hoe lastiger”. Volgens de oud-minister moeten we het aanstaande kabinet Schoof beoordelen op de daden. “Het is geen droomstart, maar uiteindelijk moeten we ze op hun daden beoordelen. Daar is ons systeem op gebaseerd.”

Luister deze uitzending van Sven op 1 nu terug als podcast.

Veelbesproken tweet

Faber kwam de afgelopen jaren meerdere keren in het nieuws, waaronder door een veelbesproken tweet in 2019. Volgens haar had de dader van een steekpartij in Groningen een Noord-Afrikaans uiterlijk met een sterke afkeer voor bier. Volgens Faber kwam deze informatie “van een betrouwbare bron”. Haar tweet kwam echter totaal niet overeen met verklaringen van ooggetuigen. Ze bleef volhouden dat haar tweet wel klopte.

Ook in 2015 kwam Faber in opspraak, omdat ze met PVV-fractiegeld het bedrijf van haar zoon had betaald voor het beheren van de website van PVV Gelderland. Na onderzoek bleek dat haar zoon ook de website voor de PVV-fractie in de Eerste Kamer had gemaakt. Ook deze kwestie had geen gevolgen voor Faber.

Lees ook:

Wie is Marjolein Faber, de beoogd PVV-minister Asiel en Migratie? ‘Een vertrouweling van Wilders’

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: De problemen in de zorg stapelen zich op

Een groeiend personeelstekort, hoge werkdruk en een vergrijzende bevolking: de problemen voor de zorg stapelen zich op. Het hoofdlijnenakkoord biedt maar weinig duidelijkheid voor de sector. Voor welke uitdagingen komt beoogd minister van Volksgezondheid Fleur Agema straks te staan?

Luister deze aflevering van Haagse Lobby nu terug in je favoriete podcast-app.

Diamantrovers 'Amsterdamse straatjongens'

Richard luistert wekenlang mee met de verdachten omdat er afluisterapparatuur in hun woningen is geplaatst. Laten ze iets los over de diamanten? Teamleider Roy voelt de druk toenemen, hij is bang dat hij zijn team binnen niet al te lange tijd moet opdoeken.

Podcastmakers Maaike Timmerman en Sandra van den Heuvel horen voor het eerst de stem van Errol tijdens een rechtszaak over de buit.

Luister nu aflevering drie van De Diamantroof in je favoriete podcast-app.

Friese Staten stemmen in met bezuinigingen op Friese taal

De Provinciale Staten in Friesland hebben voor een bezuiniging van 800.000 euro op het Friese taalbeleid gestemd. De bezuinigingen werden in mei aangekondigd, een maand…

Lees meer

Staatssecretaris Van Rij (Financiën): compensatie benadeelde beleggers valt mogelijk lager uit

Het compensatiebedrag voor benadeelde beleggers in box 3 valt mogelijk lager uit dan wordt gedacht. Dat zegt afzwaaiend demissionair staatssecretaris van Financiën Marnix van Rij…

Lees meer

Aantal vrouwelijke ondernemers blijft steken: ‘Je moet een beetje naïef zijn’

Het aantal vrouwelijke ondernemers groeit nauwelijks door, zegt ABN AMRO in een nieuw rapport. Afgelopen jaren is hun aandeel blijven steken op 37 procent en…

Lees meer

Superscan van kabinet-Schoof: ‘Kabinet met populisten wordt bureaucratischer dan ooit’

Het is het onderwerp waar menig politieke junkie het stiekem het liefste over heeft: de poppetjes. Wat voor club staat er straks op het bordes?…

Lees meer