main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 11 juni 2024 — 08:36

Tijd dringt voor formerende partijen: hooguit nog een week speling

De formerende partijen ambiëren om op 26 juni een kabinet te presenteren op het bordes. Toch lijkt het spannend te worden of die deadline gehaald wordt, vertelt parlementair journalist bij EW Victor Pak. “Als het deze week rond komt met de verdeling van de posten en de poppetjes erbij, is het haalbaar.”

Pak vertelt in Goedemorgen Nederland op NPO 1 dat de partijen er deze week echt uit moeten komen. Ze hebben hooguit een week speling, denkt hij. De kandidaat-bewindspersonen moeten eerst nog een hoorzitting in de Tweede Kamer overleven voor ze daadwerkelijk worden geïnstalleerd. “Dat is een nieuw element in de formatie. Daar is een volle week voor uitgetrokken. Dan komen alle nieuwe bewindspersonen per departement bij de vaste Kamercommissies langs en worden ze aan een kruisgesprek onderworpen.”

Gezien er 25 tot 30 bewindspersonen worden verwacht, zal de Kamer aardig wat tijd nodig hebben voor de gesprekken. “Dus als je er deze week niet uitkomt met de verdeling, wordt het een heel moeilijk verhaal om die deadline van 26 juni te halen”, aldus Pak.

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

De deadline is volgens Pak van belang, omdat de Tweede Kamer in juli met reces gaat. “Daarvoor is er nog een top in Brussel”, vertelt hij. Die top is belangrijk, omdat de nieuwe premier zich meteen kan voorstellen aan zijn internationale collega’s. “En omdat de Europese verkiezingen net zijn geweest, worden de kaarten opnieuw geschud worden.”

Kleine BBB wil meer invloed

Dat de gesprekken zo stroef verlopen heeft met een aantal factoren te maken. Zo zijn de onderlinge verhoudingen tussen de partijen complexer dan bij andere formaties. “NSC is een nieuwe partij en heeft geen zetels in de Eerste Kamer. In andere formaties zijn waren partijen zowel in de Eerste- als Tweede Kamer vertegenwoordigd.”

Pak vervolgt: “Nou wil het zo zijn dat BBB de grote winnaar was van de Provinciale Statenverkiezingen in maart 2023. Zij zeggen: wij zijn zo groot in de Eerste Kamer, dat we wat extra posten zouden moeten krijgen.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk de aflevering hier terug op NPO Start!

Externe bewindspersonen

Ook is de eis om bewindspersonen buiten de politiek aan te trekken ingewikkeld, vertelt Pak. “Al die partijen hebben intern hun namenlijstje klaarliggen. Maar het is makkelijker als je gewoon een partijgenoot belt dan iemand die nu hoogleraar is of in het bedrijfsleven werkt. We weten van voorgaande formaties dat het lastminute toch kan veranderen.”

Een voordeel is er wel. “De naam van Dick Schoof geeft in Den Haag vertrouwen. Dat is een fijne prettige keuze als premier. Het zou de zoektocht naar bewindspersonen makkelijker maken”, zegt Pak.

Lees ook:

Ulysse Ellian houdt zich op de vlakte, maar Han ten Broeke bedankt voor ministerpost namens VVD: ‘Niet in dit kabinet’

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe vergaat het onze nieuwe premier in het buitenland?

Deze week in WNL In de Kantine aandacht voor onze premier in het buitenland en hoe Jörgen Raymann zich voor en samen met zijn dochter inzet voor de lhbti-community. Thomas van Groningen ontvangt in SAAM aan de Maas:

  • Niels Klaassen, politiek verslaggever bij het AD;
  • Jörgen Raymann en dochter Melody;
  • En de column is van Marcel Verreck.

Luister zaterdag tussen 18.00 en 19.00 uur naar WNL In de Kantine op NPO Radio 1.

Zaterdag 18.00 uur

Vanavond: Ali B. is veroordeeld tot twee jaar celstraf

Het doek is gevallen voor rapper Ali B. Hij moet 2 jaar de cel in voor onder meer verkrachting en poging tot verkrachting. Zijn advocaat liet al weten in hoger beroep te gaan.

Presentator Maaike Timmerman bespreekt de geruchtmakende zaak met advocaat Maartje Schaap die slachtoffers van zedenzaken bijstaat en met Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom was bij de rechtszaak aanwezig.

Vrijdag 19.00 uur
VVD-leden vinden partij ‘te ver afgedreven van eigen ideologische wortels’

Ruim duizend mensen hebben een brief ondertekend aan het bestuur van de VVD waarin ze “grote zorgen” aangeven over de coalitie waar de partij in…

Lees meer

Banen in Nederland op de tocht bij Unilever: 7500 banen wereldwijd geschrapt

Unilever is van plan om voor eind volgend jaar ongeveer een derde van alle kantoorfuncties in Europa te schrappen, oftewel zo’n 3000 tot 3200 banen….

Lees meer

Scholieren oplettender en socialer zonder mobieltje

Zonder smartphone onder handbereik zijn middelbare scholieren oplettender in de les en socialer met elkaar. Dat maakt het onderwijsministerie op uit een representatief onderzoek dat…

Lees meer

Vroeg druk op de weg door vakantieverkeer

Het is vrijdag al vroeg druk op de weg, “zeker in vergelijking met andere vrijdagen van dit jaar”, aldus de ANWB. Rond 15.20 uur staat…

Lees meer

Overlast door zware regen in zuiden van Limburg

In Limburg zorgt zware regenval vrijdag voor overlast. Volgens Weeronline is in Maastricht tot dusver bijna 60 millimeter regen gevallen. Onder meer in Maastricht en…

Lees meer

Vanavond in Het Misdaadbureau: de rechtbank veroordeelt Ali B tot 2 jaar cel in zedenzaak

De rechtbank in Haarlem heeft Ali B vrijdag veroordeeld tot een celstraf van twee jaar voor een verkrachting van een vrouw tijdens een schrijverskamp in…

Lees meer

Bontenbal (CDA) pleit voor inperken aantal moties: ‘Vaak onzinnig’

CDA-leider Henri Bontenbal pleit voor het inperken van het aantal in te dienen moties in de Tweede Kamer. Hij zegt in Sven op 1 dat…

Lees meer

Jeugd-tbs geëist tegen jongens (14 en 16) om doden man Amsterdam

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag een jaar cel en jeugd-tbs geëist tegen twee jongens (14 en 16 jaar) voor het doden van een 42-jarige man…

Lees meer

Meer bedrijven failliet in juni, stijgende trend zet door

Het aantal faillissementen is in juni gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorige maand 37 meer bedrijven failliet verklaard dan in…

Lees meer