Het grote politieke spel in Brussel gaat nu echt beginnen: wie schaart zich bij wie?
Nu wij de Europese verkiezingen achter de rug hebben en de nodige politieke verschuivingen hebben plaatsgevonden, moeten de nieuwe - en ook Nederlandse - partijen in het Europees Parlement een fractie uitkiezen. De ingewikkelde Europese zetelpuzzel kan vanaf morgen gelegd worden.
Veel rust hebben de (kersverse) Europarlementariërs niet, want "het grote politieke spel begint morgen al", zegt Europa-correspondent Stefan de Vries in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Wie schaart zich bij wie?
Met het grote politieke spel bedoelt De Vries het startsein voor onderhandelingen wie zich bij wie schaart. Nationale politieke partijen die deelnemen aan het Europees Parlement hebben de keuze uit zeven fracties. "Dat loopt van extreemlinks tot populistisch rechts", zegt De Vries.
Zo horen D66 en VVD bij Renew Europe, de liberalen. Die fractie zal na de verkiezingsuitslag flink moeten inboeten. De Europarlementariërs van GroenLinks-PvdA verdelen zich volgens De Vries over De Groenen en de Partij van Europese Sociaaldemocraten. Het CDA zit al bij de christendemocraten (EVP), waar NSC en BBB ook graag onderdeel van willen worden.
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
De Vries vraagt zich af hoe groot de groep extreemrechts/populistisch rechts wordt. Marine le Pen, die gisteren in Frankrijk een gigantische overwinning boekte, zit net zoals de PVV van Geert Wilders al bij Identiteit en Democratie. De vraag is of de partij van Italiaanse premier Giorgia Meloni zich daaraan toevoegt. "Op rechts kijkt iedereen naar Meloni, want zij doet met veel zetels mee. Zij kan de kingmaker zijn."
Meer macht voor rechts?
Het rechtse blok groeit in het Europees Parlement, maar dat wil niet direct zeggen dat zij meer macht kunnen uitoefenen, zegt de Europa-correspondent. "Het hangt er vanaf hoe goed zij kunnen samenwerken. We hebben in het verleden gezien dat op die kant van de politiek, samenwerking heel lastig is."
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.
Daarnaast verschillen de "extreemrechtse of populistische partijen in Europa, heel erg van hun visie op de wereld", stelt De Vries. "Ze werken wel samen in Europa en erkennen de waarde van Europese samenwerking, wat ironisch is, maar tegelijkertijd zijn er veel verschillen."
De Vries noemt als voorbeeld het landbouwbeleid. "Daarin staan Nederland en Frankrijk lijnrecht tegenover elkaar." Nederland is meer 'hightech', waar Frankrijk de ouderwetse lijn volgt.
Gelegenheidscoalities
De Vries vertelt dat het in het Europees Parlement belangrijk is om een grote fractie te hebben. Want hoe groter je fractie, hoe meer invloed je hebt in commissies. "En daar gebeurt het echte werk, dus daar kan je je politieke kleur op stempelen." De Europese politiek werkt dus anders dan de politiek in Nederland. In Brussel is er bijvoorbeeld geen regering of coalitie met een oppositie. "Bij elk thema worden er gelegenheidscoalities gevormd."