main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 5 juni 2024 — 08:38

D66 waarschuwt voor ‘extreemrechts’ in Brussel en kijkt naar VVD: ‘Gaan ze hetzelfde doen als in Nederland?’

D66-leider Rob Jetten hoopt de opmars van radicaal-rechts een halt toe te roepen tijdens de Europese stembusgang. “Ze willen de EU van binnenuit kapotmaken. Dat zou niet in het belang zijn van Nederland. Ik kies voor een sterk Europa”, zegt Jetten in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De liberaal hoopt dat Nederland morgen massaal gaat stemmen. “Europa brengt ons vrede en veiligheid en aan Europese handel verdienen Nederlanders ontzettend veel geld. En als je de migratiecrisis en klimaatcrisis het hoofd wil bieden, dan helpt Europa dat ook op een goedkope en heel effectieve manier te doen.”

Hij vreest voor een zege van ‘extreemrechts’. “We zagen vroeger dat extreemrechtse partijen dreigden de Europese Unie te verlaten. Nu willen ze lid blijven en van binnenuit de samenwerking kapotmaken. Dat zou niet in het belang van Nederland zijn. Ik zeg: kies voor een sterk Europa, zodat we de Nederlandse belangen kunnen dienen.”

De “grote vraag is of normale, conservatieve partijen als de VDD” in Europa met de radicaal-rechtse partijen willen samenwerken, zegt Jetten. “De VVD heeft in Nederland extreemrechts in het zadel geholpen. Ik maak een andere keuze als liberale partij.”

VVD ‘in moeilijke positie gemanoeuvreerd’

Volgens Jetten heeft de VVD zich “in een moeilijke positie gemanoeuvreerd” door in Nederland een samenwerking aan te gaan met de PVV. De liberale Renew-fractie in het Europees Parlement heeft verklaard niet met uiterst rechtse partijen samen te werken. Nu de VVD dat thuis in Nederland wel doet, past zij niet meer binnen de fractie, vinden lijsttrekkers Sandro Gozi (Italia Viva) en Valérie Hayer (Renaissance).

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Jetten, die met zijn partij deel uitmaakt van dezelfde Europese fractie, wil niet zeggen of de VVD moet vertrekken. Wel zegt hij: “We hebben in maart als Europese liberalen afgesproken: we gaan nooit en ten nimmer met extreemrechts samenwerken. Met name omdat we een sterk Europa nodig hebben om de problemen van vandaag op te lossen. Dat werkt niet met extreemrechts.”

PVV ‘laf’

Hij vindt het “laf” dat de PVV een medialuwe campagne houdt. “Gisteren bij de stemmingen in de Tweede Kamer stemde de PVV nog voor een motie om een referendum over een Nexit te houden. Dat zou echt heel erg dom zijn, omdat we veel geld verdienen in Europa. Een Nexit raakt Nederlanders meteen in de portemonnee. En wil je migratie in goede banen leiden, dan doe je dat echt met goede Europese afspraken.”

De PVV was ook uitgenodigd om te gast te zijn in Goedemorgen Nederland, maar bedankte. “Als partijleider van een grote partij moet je aan tafel gaan zitten om te vertellen wat je plannen voor de Europese Unie zijn”, vindt Jetten.

‘Poetin staat met legers voor de deur’

D66-lijsttrekker voor de Europese verkiezingen Gerben-Jan Gerbrandy zat tussen 2009 en 2019 in het Europees Parlement. Nu wil hij terugkeren om tegen radicaal-rechtse partijen te strijden. “Als ik kijk naar de grote uitdagingen waar we in Nederland en Europa voor staan, veiligheid, Poetin die met zijn legers voor de deur staat, maar ook de Europese economie en klimaat en natuur, dan vraag dat allemaal om een heel sterk Europa.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start. 

“Sinds de Tweede Wereldoorlog hebben we vrede en veiligheid in Nederland en Europa. We zijn er zo aan gewend geraakt. Maar daar moeten we ons echt voor inspannen”, waarschuwt Gerbrandy. “En dat kan alleen als we in Europa heel sterk samenwerken. Radicaal-rechts wil dat niet. Zij willen Europa afbreken, terwijl D66 Europa juist wil versterken.”

‘Ga ministerschap missen’

Nu de formerende partijen in eigen land een hoofdlijnenakkoord hebben gesloten, is de verwachting dat er binnen enkele weken een nieuw kabinet op het bordes staat. Dat betekent ook het afscheid van Jetten als minister van Klimaat en Energie. “Ik ga het wel missen.”

Hij gaat verder: “We hebben in 2,5 jaar ontzettend veel gedaan om Nederland in de groene stand te krijgen en de energierekening te verlagen, maar het is ook tijd voor een nieuw kabinet. Ik ben helemaal klaar voor de rol van oppositieleider in de Tweede Kamer.”

Hij weet niet of hij een opvolger krijgt. “De partijen hebben afgesproken dat ze de klimaatdoelen overeind houden, maar er zitten afspraken in het hoofdlijnenakkoord die niet verstandig zijn voor goed klimaatbeleid. Ik ben heel benieuwd wie mijn opvolger wordt. Ik hoop in ieder geval niet dat ik de laatste ben.

“Dat extreme weer gaat de komende tijd alleen maar door en heeft enorme impact op de volksgezondheid, bijvoorbeeld als we een extreem hete zomer krijgen. Maar kijk ook naar boeren, die te maken hebben met ontzettend natte akkers. Dus klimaatbeleid is uiteindelijk in het belang van ons allemaal”, aldus Jetten.

Lees ook: 

VVD-lijstrekker in Europa Malik Azmani hekelt migratieaanpak rechts-radicale partijen: ‘Ze zitten nooit aan onderhandelingstafel’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Huurwet Hugo de Jonge 'rijdt het bouwen van meer woningen volledig in de wielen'

Van het verbod op tabak in de supermarkt tot de nieuwe huurwet die Hugo de Jonge op de valreep nog door de Eerste Kamer wist te loodsen: op 1 juli gaan er verschillende nieuwe wetten en wetswijzigingen in. Wat betekenen die wetten voor de economie? Martijn de Greve bespreekt het met: 

  • Econoom Jasper van Dijk van het Instituut voor Publieke Economie;
  • Jean Dohmen, journalist bij het FD;
  • En projectontwikkelaar en ondernemer Maarten de Gruyter.

Luister hier de podcast!

Podcast: Eva verdedigt zich met sleutelbos: 'Hij greep mij vast'

Hoe ver mag je gaan om jezelf te verdedigen? Welke spullen mag je meenemen om jezelf te kunnen verweren?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met officier van justitie Hella van der Most en Thalissa Leakat, zij verkoopt zelfverdedigingsmiddelen. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom weet inmiddels hoe het voelt om pepperspray in haar ogen te krijgen en spreekt met Eva die zichzelf moest verdedigen.

Luister hier de podcast!

Amper nog grote schermen te huur voor EK-wedstrijd Oranje

Voor de komende EK-wedstrijd tussen Nederland en Turkije zijn nog amper grote televisieschermen te vinden. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP langs verhuurbedrijven….

Lees meer

Huizenjacht steeds zwaarder door grote krapte, merkt Makelaarsland

Meer bezichtigingen, vaker overbieden en woningen die steeds korter te koop staan: volgens Makelaarsland is de Nederlandse woningmarkt het afgelopen kwartaal nog krapper geworden. Dat…

Lees meer

Premier Schoof tegen Zelenski: steun aan Oekraïne ‘staat als een paal boven water’

Premier Dick Schoof heeft in een telefoongesprek met Oekraïense president Volodimir Zelenski laten weten dat zijn land kan blijven rekenen op steun vanuit Nederland. Nederland steunt…

Lees meer

Clash tussen Frans Timmermans en Geert Wilders over ‘racisme in vak k’: ‘Waar haalt u het lef vandaan!’

GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans kwam in het debat over de regeringsverklaring in een felle aanvaring met PVV-leider Geert Wilders door te spreken van “extreemrechtse ideeën” en…

Lees meer

Ruim helft gecontroleerde fatbikes in Amsterdam blijkt opgevoerd

Van de fatbikes die de politie Amsterdam afgelopen maanden controleerde, bleek ruim de helft opgevoerd te zijn. De politie bevestigt cijfers daarover van het platform…

Lees meer

Voormalig CDA-leider Buma doet oproep aan premier Schoof: ‘Hou niet de schijn op en wees eerlijk’

Voormalig CDA-leider Sybrand Buma roept de kersvers premier Dick Schoof op het eerlijke verhaal te vertellen. “Je moet eerlijk tegen de bevolking zeggen dat een…

Lees meer