Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

‘Iedereen die zegt dat een opt-out voor Nederland op asiel mogelijk is, liegt’

Floortje van Gameren

Coalitiepartijen in Den Haag kijken al langere tijd verlekkerd naar de Deense opt-out-clausule voor het Europese asiel- en migratiebeleid. Sterker nog: in veel campagnes wordt de opt-out ook voor Nederland gepresenteerd als optie. Onzin, zegt Brussel-correspondent voor onder meer BNR Nieuwsradio Stefan de Vries in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

De Deense uitzonderingspositie in Europa op het gebied van asiel, is een overblijfsel uit de tijd toen de Unie nog maar twaalf leden telde. Denemarken stemde in 1993 tegen het referendum over het Verdrag van Maastricht, waarna het lidmaatschap van het Scandinavische land op het spel stond. "Na lang praten en onderhandelen, kwam onder meer deze opt-out op tafel", vertelt De Vries.

Luister deze uitzending terug als podcast. Tekst gaat hieronder verder.

'Geen EU meer'

Nederlandse partijen, waaronder JA21, BBB en de PVV, presenteren het als iets wat ook voor Nederland ingevoerd kan worden. "Klinkklare onzin", zegt De Vries. "En daarover zijn heel veel rechters en advocaten het met mij eens."

"Je moet je voorstellen dat Frankrijk ook ineens dingen gaat eisen, of Duitsland of een land zoals Italië. Dan heb je op den duur geen Unie meer", gaat De Vries verder. "Als je zegt dat een opt-out in Nederland kan worden ingevoerd, kun je net zo goed in het hoofdlijnenakkoord opnemen dat het chocolademelk gaat regenen. Iedereen die dergelijke taal uitslaat over een opt-out, liegt."

Tekst gaat verder onder de X.

Strenger asielbeleid

Desondanks is Denemarken, als het gaat om de opt-out, een gidsland voor de coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB. De partijen willen allemaal een strenger asielbeleid en minder mensen van buiten Europa toelaten. Voor VVD en BBB mag er nog een tandje bij. Zij willen meer migranten kunnen vastzetten aan de Europese buitengrenzen.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau