Ga je harder dan 30km/u in Amsterdam? Dan is de kans groot dat je bent geflitst
Een half jaar geleden veranderde in het centrum van Amsterdam de maximumsnelheid van 50 naar 30 kilometer per uur. Na een gewenningsperiode gaat de gemeente handhaven en kun je dus worden geflitst. Niet iedereen staat te springen bij de aangepaste snelheid en controles.
In december zijn 4500 borden geplaatst om het nieuwe snelheidslimiet kenbaar te maken. Wendy de Koning van het Openbaar Ministerie (OM) vertelt dat het doel is om het gedrag van de mensen te beïnvloeden, zodat de weg een stukje veiliger wordt. Dat wordt onder andere gedaan met het tactisch plaatsen van flitspalen. “Als we geen enkele overtreding meer registreren, dan is het wat ons betreft echt geslaagd”, vertelt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Naast flitspalen worden ook andere maatregelen getroffen om de snelheid en het gedrag van automobilisten te veranderen. “Zoals de weginrichting veranderen en de middenberm verbreden om ervoor te zorgen dat mensen niet harder kunnen rijden. Dit is een aanvullende maatregel. Wij moeten wel kijken: heeft dit echt effect?”, aldus De Koning.
Veiliger op de weg
De proef wordt over een aantal maanden geëvalueerd door de gemeente en het OM. Andere steden als Rotterdam, Utrecht en Den Haag zouden ook oren hebben naar de verplichte lagere snelheid in de binnenstad.
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!
Martin Damen van het Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid denkt dat de snelheidsverlaging in ieder geval zinvol is voor de veiligheid van kwetsbare verkeersdeelnemers. “Het scheelt iets van twintig tot dertig procent van de ongevallen.”
Haken en ogen
Toch zijn er ook haken en ogen aan de maatregel, vertelt Damen. “Als je overal naar 30 zou gaan, dan is elke weg hetzelfde en verstoor je het verkeerssysteem. Dan zorg je dat er sluipverkeer komt en dat het op andere plekken onveiliger wordt.”
Een taxichauffeur in Amsterdam vindt de maatregel maar onzin. “Af en toe zie je iemand die 20 rijdt”, vertelt hij. “Voor ons werk moet je snel zijn. 50 vonden we al te weinig, maar 30 is helemaal een ramp.” Een andere chauffeur ziet ook het nut er niet van in. “Mensen weten toch wel wanneer je moet remmen.”
Lees ook:
Kan de stratenmaker nog met vroegpensioen? Vakbonden dreigen met acties
Door: Matthijs Meulblok
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Diefstal op de werkvloer een taboe
Diefstal op de werkvloer vindt op grote schaal plaats, maar bedrijven durven vaak niet aan de bel te trekken.
Waar ligt de grens bij diefstal op de werkvloer? En wat kunnen werkgevers doen om diefstal te voorkomen?
Kijk deze aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next nu terug op NPO Start.
Terugluisteren: SP-leider Jimmy Dijk bij Rick Nieman
De zondag begint met Rick Nieman. Met SP-leider Jimmy Dijk, Jort Kelder over de mooiste biografieën en Raymond Mens, Kysia Hekster en Carol Rock over de race naar het Witte Huis.
Klik hier en luister deze aflevering nu terug als podcast.
In elke talkshow, radioprogramma en krantenartikel gaat het de laatste week over niets anders dan de Amerikaanse verkiezingen. Elk detail in de campagne van zowel…
Lees meerActiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) heeft vier dagen in november gepland om te demonstreren tegen sinterklaasintochten waar volgens de groep nog (te) zwart geschminkte…
Lees meerHet 5-jarige jongetje dat zondagavond van een balkon is gevallen in Zutphen, is buiten direct levensgevaar. Dat laat een politiewoordvoerder weten. Het jongetje werd zwaargewond…
Lees meerHet KNMI waarschuwt maandagavond voor plaatselijk dichte mist in Zeeland en Noord-Brabant. Het verkeer en buitenactiviteiten kunnen van de dichte mist hinder ondervinden, aldus het…
Lees meerDe verkoop van gebruikte auto’s lag vorige maand ruim 12 procent hoger dan een jaar eerder. Dat meldt brancheorganisatie BOVAG. Vooral gebruikte elektrische auto’s werden…
Lees meerHet CDA haalde bij de Tweede Kamerverkiezingen slechts vijf zetels, maar bijna een jaar later zijn de christendemocraten opgewekt. In de laatste peiling van EenVandaag…
Lees meerOnder vrouwen is het een bekend begrip: de overgang. Mannen praten er te weinig over. Jurgen van den Berg maakte een podcast over hormonale schommelingen…
Lees meerTikTok of Instagram als springplank naar de theaterzaal. Voor steeds meer entertainers is dat werkelijkheid geworden, zo schreef onder meer Het Parool onlangs. Theaterproducent Albert…
Lees meerDe opgestapte staatssecretaris van Financiën Folkert Idsinga (NSC) wordt door PVV-leider Geert Wilders voor de trein gegooid, zegt oud-minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem in Sven…
Lees meerProducent en muzikant Quincy Jones is overleden. Hij stierf zondag omringd door zijn familie in zijn woning in Los Angeles. Jones is 91 jaar geworden. Jones…
Lees meerHet CDA en de VVD komen met een oproep om kerncentrales sneller uit te rollen in Nederland. VVD-kamerlid Silvio Erkens en CDA-leider Henri Bontenbal willen…
Lees meerIn het Noord-Hollandse Tuitjenhorn willen ze aan de rand van het dorp een kavel bouwen voor jongeren die in het dorp willen blijven wonen. Ze…
Lees meerTerwijl 5 november met rasse schreden nadert, groeien in de Verenigde Staten de zorgen om misinformatie rond de presidentsverkiezingen. Volgens techexpert Ben van der Burg…
Lees meerHet transformeren van oude kantoren of leegstaande winkels naar huizen of appartementen is voor het tweede jaar op rij gedaald. Dat meldt het CBS. Met…
Lees meerVoormalig minister-president Ruud Lubbers koos aan het eind van zijn leven voor euthanasie. Dat is te lezen in de biografie Ruud Lubbers, Een Slag Anders, geschreven door Lennart…
Lees meer