Ga je harder dan 30km/u in Amsterdam? Dan is de kans groot dat je bent geflitst
Een half jaar geleden veranderde in het centrum van Amsterdam de maximumsnelheid van 50 naar 30 kilometer per uur. Na een gewenningsperiode gaat de gemeente handhaven en kun je dus worden geflitst. Niet iedereen staat te springen bij de aangepaste snelheid en controles.
In december zijn 4500 borden geplaatst om het nieuwe snelheidslimiet kenbaar te maken. Wendy de Koning van het Openbaar Ministerie (OM) vertelt dat het doel is om het gedrag van de mensen te beïnvloeden, zodat de weg een stukje veiliger wordt. Dat wordt onder andere gedaan met het tactisch plaatsen van flitspalen. "Als we geen enkele overtreding meer registreren, dan is het wat ons betreft echt geslaagd", vertelt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Naast flitspalen worden ook andere maatregelen getroffen om de snelheid en het gedrag van automobilisten te veranderen. "Zoals de weginrichting veranderen en de middenberm verbreden om ervoor te zorgen dat mensen niet harder kunnen rijden. Dit is een aanvullende maatregel. Wij moeten wel kijken: heeft dit echt effect?", aldus De Koning.
Veiliger op de weg
De proef wordt over een aantal maanden geëvalueerd door de gemeente en het OM. Andere steden als Rotterdam, Utrecht en Den Haag zouden ook oren hebben naar de verplichte lagere snelheid in de binnenstad.
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!
Martin Damen van het Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid denkt dat de snelheidsverlaging in ieder geval zinvol is voor de veiligheid van kwetsbare verkeersdeelnemers. "Het scheelt iets van twintig tot dertig procent van de ongevallen."
Haken en ogen
Toch zijn er ook haken en ogen aan de maatregel, vertelt Damen. "Als je overal naar 30 zou gaan, dan is elke weg hetzelfde en verstoor je het verkeerssysteem. Dan zorg je dat er sluipverkeer komt en dat het op andere plekken onveiliger wordt."
Een taxichauffeur in Amsterdam vindt de maatregel maar onzin. "Af en toe zie je iemand die 20 rijdt", vertelt hij. "Voor ons werk moet je snel zijn. 50 vonden we al te weinig, maar 30 is helemaal een ramp." Een andere chauffeur ziet ook het nut er niet van in. "Mensen weten toch wel wanneer je moet remmen."