Frans Timmermans hekelt rechtse partijen om klimaataanpak: ‘Green Deal door rechts controversieel gemaakt’
De veelbesproken Green Deal maakte van Frans Timmermans de Europese klimaatpaus, maar met de Europese verkiezingen voor de deur wordt flink op zijn gedroomde groene Europa ingehakt. “De Green Deal is door centrumrechts tot een heel controversieel politiek thema gemaakt”, zegt Timmermans in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
En dat terwijl de Green Deal over de toekomst van de mensheid gaat, zegt de partijleider van GroenLinks-PvdA. Hij zag dat de Green Deal de standpunten van linkse en rechtse partijen kon overstijgen, maar het tegenovergestelde lijkt nu weer te gebeuren. Met de Europese verkiezingen in aantocht ziet de toekomst van het klimaatakkoord er allesbehalve rooskleurig uit.
Toch is er ook enig optimisme te bespeuren, vertelt Timmermans. Alles wat te maken heeft met de “harde overgang” naar een duurzame economie is in kannen en kruiken. “Daar gaan we mee door.”
Maar een essentieel onderdeel van de Green Deal, de natuur en landbouw, is voor Timmermans reden tot zorg. “Als we de temperatuurstijging onder de twee graden willen houden, moet de natuur gezond zijn. Dat is nu niet zo.” Hij noemt het betreurenswaardig. “De boeren zijn slachtoffer van het niet gezond maken van de natuur.”
Niet 2050, maar in 2040 klimaatneutraal
In het verkiezingsprogramma valt te lezen dat Europa in 2040 klimaatneutraal moet zijn in plaats van in 2050. Bas Eickhout, lijsttrekker van GroenLinks-PvdA voor de Europese verkiezingen, motiveert deze keuze omdat de wetenschap dit vertelt. “Zij zeggen dat als we de doelen in het klimaatakkoord willen halen, in 2050 de hele wereld klimaatneutraal moet zijn.” Europa moet dus een voortrekkersrol op zich nemen, vindt Eickhout.
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk de aflevering hier terug op NPO Start.
Eickhout onderstreept dat dit op een eerlijke manier moet gebeuren, zonder dat de burger daar de dupe van wordt. “Als bedrijven gesubsidieerd worden, terwijl burgers moeten betalen om hun huis groen te maken, gaan de hakken in het zand.” Hij zegt dat mensen de noodzaak van het klimaatprobleem begrijpen, maar “ze moeten wel het gevoel hebben dat het eerlijk gebeurt”.
‘Moesten dit beleid met rechts maken’
Mensen hebben alle reden voor grote twijfels, zegt Eickhout. “We hebben met rechts dit beleid moeten maken.” Hij noemt een voorbeeld. “We hebben eindelijk voor elkaar gekregen dat er een CO2-prijs komt voor vliegtuigen. Maar rechtse partijen in Europa willen privéjets uitzonderen. Dat is nou zo’n typisch voorbeeld. Waar slaat dit op?” Volgens Eickhout is er daarom nog veel werk aan de winkel. “Er zijn nog veel oneerlijke elementen.”
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf op de hoogte!
In het Europese verkiezingsprogramma pleit GroenLinks-PvdA ook voor een forse uitbouw van het sociale klimaatfonds, dat nu 90 miljard euro bedraagt. “Dat moet minstens verdubbelen”, zegt Eickhout, omdat dit volgens hem de belichaming van eerlijk klimaatbeleid is. “We komen nu op moeilijke veranderingen. Niet elke sector kan profiteren. Mensen moeten herscholen en daarin steun krijgen. Daar moeten we geld voor creëren.”
Tandje minder?
En daar schuurt het tussen linkse en rechtse fracties. Uit een peiling blijkt dat wijken waar traditioneel op GroenLinks-PvdA wordt gestemd, gezegd wordt dat ‘het groene klimaatbeleid wel een tandje minder kan’. Timmermans reageert: “Als we in die wijken de corporaties, met openbare financiering, in de positie kunnen stellen om de woonvoorraad versneld te verduurzamen, dan gaat hun energierekening fors omlaag. Daar moeten we naartoe.”
Dat lukt nu niet voldoende, beaamt Timmermans. “De middelen zijn onvoldoende. Corporaties worden gedwongen om te veel in de markt te opereren.” Volkshuisvesting moet weer een publieke zaak worden, bepleit hij. “Dat zal de komende jaren ons streven zijn. Dan hoeven mensen minder te betalen voor energie.”
Lees ook:
Europees BBB-fractievoorzitter Sander Smit: Green Deal eruit of Von der Leyen eruit
Door: Rick Hartkamp
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Terugluisteren: D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman
Ook te gast is voormalig MIVD-baas Pieter Cobelens over sabotage-activiteiten door de Russen en Chinezen. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf schuift aan over geweld tegen vrouwen en journalist Rudi Vranckx neemt afscheid als oorlogsverslaggever bij de VRT en vertelt over zijn boek ‘Mijn Kleine Oorlog’.
Klik hier en luister deze uitzending nu terug!
De waarde van de bitcoin is dit weekend tot nu toe onder de grens van 100.000 dollar gebleven. ’s Werelds bekendste en meest verhandelde cryptomunt…
Lees meerDeze zondag is officieel de warmste 24 november ooit in Nederland gemeten. Bij weerstation De Bilt werd rond het middaguur 14,7 graden gemeten, meldt Weeronline….
Lees meerKlimaatminister Sophie Hermans is blij dat de klimaattop in Bakoe tot “goede afspraken” heeft geleid. De 300 miljard dollar aan klimaatfinanciering van rijke naar arme…
Lees meerFemicide wordt in Nederland nog altijd niet serieus genoeg genomen. Dat zegt rechtbankverslaggever van De Telegraaf Saskia Belleman. Ze luidt de noodklok. “Iedere week weer…
Lees meerD66-leider Rob Jetten uit scherpe kritiek op het kabinet. “Van al die grote beloftes van de coalitie is nog helemaal niets terechtgekomen”, zegt Jetten in…
Lees meerMicrodosing, het toedienen van kleine hoeveelheden drugs, wordt steeds populairder onder millennials. Desondanks kleeft er ook een taboe op het gebruik van psychedelica, ofwel natuurlijke…
Lees meerEurocommissaris Wopke Hoekstra denkt dat de klimaattop in Bakoe herinnerd zal worden als “een nieuw begin voor klimaatfinanciering”. De klimaatcommissaris noemt het “echt uitzonderlijk” dat…
Lees meerDe inzet van noodnachtopvang om het asielzoekerscentrum in Ter Apel te ontlasten, zorgt voor extra hoge kosten. Dat zegt Paula Lambeck, regiomanager van het Centraal…
Lees meerWeeronline verwacht dat de komende winter zacht en met een normale hoeveelheid regen verloopt. Dat baseert het weerbureau op seizoensmodellen. “Het ziet ernaar uit dat…
Lees meerGeweld tegen vrouwen is aan de orde van de dag in ons land. Vaak is de eigen partner of ex-partner hoofdschuldige aan het geweld. Koploper…
Lees meerZaterdag, op het partijcongres van Nieuw Sociaal Contract (NSC), maakte Pieter Omtzigt na lange tijd weer zijn opwachting. Ondanks dat zijn partij in onrustig vaarwater…
Lees meerDoor de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…
Lees meerDe verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…
Lees meerZaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…
Lees meerDe manifestatie met zwarte pieten op het Piramideplein in Rijswijk is “zonder bijzonderheden” verlopen, meldt een gemeentewoordvoerder. De Zuid-Hollandse gemeente had op advies van de…
Lees meer