main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 31 mei 2024 — 22:14

Stichting Asylum Support kreeg dit jaar al 344 meldingen van geweld tegen LHBT’ers in azc’s: ‘Schrikbarend veel’

Stichting LGBT Asylum Support heeft dit jaar tot nu toe 344 meldingen binnengekregen van geweld tegen LHBT’ers in azc’s. “Schrikbarend veel”, zegt voorzitter Sandro Kortekaas in Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Over heel 2023 ging het om 640 meldingen.

Asylum Support neemt meldingen van geweld tegen LHBT’ers in asielzoekerscentra op en deelt de cijfers met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (coa). “LHBT’ers ervaren steeds meer discriminatie in azc’s”, vertelt Kortekaas. “En het gaat niet alleen om discriminatie. Mensen krijgen ook te maken met fysiek geweld.”

Het aantal meldingen vorig jaar was al een “schrikbarend aantal”, zegt de voorzitter. “En nu zitten we dus al op 344 voor de eerste vijf maanden”, verzucht hij.

Onlangs zag Kortekaas beelden van twee LHBT’ers die in het aanmeldcentrum in Ter Apel werden mishandeld. “We stonden tijdens de 4 mei-herdenking bij het Homomonument in Amsterdam, toen de video’s binnenkwamen. Het koppel was in elkaar geslagen en één van hen had messteken. Ze waren belaagd door een groep Noord-Afrikaanse mannen.”

Asylum Support had het coa kort hiervoor gewaarschuwd de mannen onder te brengen in een LHBT-unit, een beschermde omgeving binnen de opvang, maar aan die oproep was nog geen gehoor gegeven. Volgens Kortekaas staat het incident niet op zichzelf. “Het is gewoon verschrikkelijk, echt verschrikkelijk.” Daders opereren vaak in groepen, zegt hij.

‘Ik werd geslagen en bedreigd’

Ahmed Jendoubi vluchtte in 2015 naar Nederland omdat hij in zijn moederland gevaar liep vanwege zijn geaardheid. Maar ook in het coa bleek hij niet veilig. “Mensen reageerden heel agressief op de LHBT-mensen. Ik werd geslagen en bedreigd”, vertelt hij. “Ik was heel bang en niemand kon mij helpen en beschermen.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Na zijn verblijf in het aanmeldcentrum in Ter Apel, werd hij overgeplaatst naar het azc in Amsterdam. “Na een bezoek aan de huisarts tijdens de coronaperiode, moest ik in het azc in quarantaine. Niet in een LHBT-kamer, maar in een gewone kamer. Ik zal nooit die nacht vergeten. Ik werd bedreigd. Het was verschrikkelijk. Ik ben de hele nacht buiten gebleven om niet in de problemen te komen, om niet geslagen of doodgemaakt te worden.”

‘Hakt er enorm in’

Geweld tegen LHBT’ers in azc’s “hakt er enorm in”, zegt Kortekaas. “Je denkt dat je hier veilig bent, maar die garantie heb je gewoon niet. We hebben in 2016 een eerste gesprek gehad met de staatssecretaris, waarin wij hebben gezegd dat er LHBT-unites in azc’s moesten komen, maar tot op de dag van vandaag is er geen beleid.”

Luister de uitzending van Het Misdaadbureau nu terug als podcast. Tekst gaat hieronder verder.

Het coa doet zijn best om LHBT’ers te beschermen, weet de Asylum Support-voorzitter. “Ze willen wel units inrichten, maar zodra de druk te hoog is, worden ze weer afgeschaald. Dat kan je de mensen niet aan doen.”

Lees ook: 

Politie slachtoffer van geweld door demonstranten: ‘We hebben familie die thuis op ons wacht’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Van online naar offline

Zodra we wakker worden, zijn we al online. Tegelijkertijd zijn er steeds meer initiatieven om offline te zijn, waardoor we ons afvragen wat voor invloed de smartphone heeft op onze productiviteit.

Presentator Tanja Kok gaat op onderzoek uit.

Vrijdag 23.10 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Schoof verdedigt schrappen laag btw-tarief: geen goed middel

Premier Dick Schoof blijft het afschaffen van het lage btw-tarief voor sportscholen, hotelovernachtingen en culturele uitstapjes verdedigen. Het is een van de voorgestelde maatregelen die…

Lees meer

Dodental ontploffende walkietalkies in Libanon stijgt verder

Het dodental door de ontploffing van talloze portofoons, woensdag in Libanon, is gestegen tot zeker 25. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Firass Abiad bekendgemaakt….

Lees meer

Schoof wil niet weer Israëlische vlag hijsen jaar na Hamas-aanval

Het kabinet gaat niet oproepen om een jaar na de bloedige aanval van Hamas op Israël de Israëlische vlag te hijsen op overheidsgebouwen. Premier Dick…

Lees meer

Pieter Grinwis (CU) hekelt kabinet-Schoof dat asielnoodwet wil: ‘Geen veelbelovende start’

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen discussieert de Tweede Kamer over de noodwetgeving, wat het kabinet als middel wil inzetten om de asielinstroom te beteugelen. ChristenUnie-Kamerlid…

Lees meer