main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 31 mei 2024 — 10:19

Partijen willen kiezers lokken met campagnevideo’s: ‘Angst aanjagen en persoonlijke boodschap werken’

De Europese verkiezingen komen steeds dichterbij, maar het gros van Nederland heeft nog nooit van de lijststrekkers en verdere kandidaten op het stembiljet gehoord. Europese politici moeten daarom vooral zichzelf in de spotlight zetten, meent campagnestrateeg Frits Huffnagel. ”Juist omdat de kandidaten niet heel bekend zijn, is het zinvol om een persoonlijke campagne te voeren”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Huffnagel bekeek de campagnevideo’s van de deelnemende partijen. VVD’er Lennert Salemink, nummer vier op de lijst, vertelt in zijn filmpje over zijn jeugd in Groningen, familie, carrière en leven in Amsterdam. ”Met mijn oer-Hollandse nuchterheid op zak, wil ik naar Europa”, zegt hij. Dit werkt, denkt Huffnagel. ”Dat hebben we in het verleden gezien. Hij heeft er met zijn plek op de lijst belang bij dat mensen bewust op hem stemmen. Als nummer vijf en zes ook een persoonlijke campagne voeren, kunnen ze hem nog uitstoten.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Europa-expert Mendeltje van Keulen vertelt: ”Het voordeel is dat Europa zo een gezicht krijgt. Dat missen we in de Europese politiek. We zien kandidaten uit een auto stappen met een Europese vlag, terwijl we iemands gezicht willen zien, waarvan je denkt: die kan bij me in de straat wonen.”

Het filmpje van Lennart Salemink, de tekst gaat verder onder de video.

‘D66 praat angst aan’

D66 gooit het over een andere boeg. In de campagnevideo voert partijleider Rob Jetten het woord. Hij waarschuwt voor onder andere populisme en de macht van de Russische president Vladimir Poetin. ”Je ziet dat er angst wordt aangepraat. Als je niet op ons stemt, gaat het helemaal de verkeerde kant op”, zegt Huffnagel.

De strateeg denkt dat D66 niet zozeer nieuwe kiezers aan zich wil binden. ”Het is een poging om de eigen achterban te motiveren om te gaan stemmen. Dat is van belang bij een lage opkomst. Je moet ervoor zorgen dat mensen die toch wel op jou stemmen, daadwerkelijk naar het stembureau gaan.”

Desinformatie-expert Gwenda Nielen ziet emotioneel taalgebruik vaker in campagnevideo’s. ”Het is slim om een beetje angst aan te praten, maar ook gevaarlijk. Je wil wel dat kiezers om inhoudelijke redenen op je stemmen.”

De campagnevideo van D66, de tekst gaat verder onder het filmpje.

TikTok

Jongeren zullen niet gauw naar de zendtijd voor politieke partijen kijken. Zij komen politici tegen op TikTok. Daar ziet Nielen een gevaarlijke trend. ”Niet bestaande tegenstellingen. Wil je in de loopgraven in Oekraïne eindigen of gratis openbaar vervoer? Zo werkt het natuurlijk niet. Dat is niet waar het om gaat, maar dat is wel wat jongeren te zien krijgen.”

Lees ook:

Donald Trump aan alle aanklachten schuldig bevonden in zwijggeldzaak Stormy Daniels: ‘Een veroordeeld misdadiger’

 

Door: Michiel van Renselaar

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Van online naar offline

Zodra we wakker worden, zijn we al online. Tegelijkertijd zijn er steeds meer initiatieven om offline te zijn, waardoor we ons afvragen wat voor invloed de smartphone heeft op onze productiviteit.

Presentator Tanja Kok gaat op onderzoek uit.

Vrijdag 23.10 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Schoof verdedigt schrappen laag btw-tarief: geen goed middel

Premier Dick Schoof blijft het afschaffen van het lage btw-tarief voor sportscholen, hotelovernachtingen en culturele uitstapjes verdedigen. Het is een van de voorgestelde maatregelen die…

Lees meer

Dodental ontploffende walkietalkies in Libanon stijgt verder

Het dodental door de ontploffing van talloze portofoons, woensdag in Libanon, is gestegen tot zeker 25. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Firass Abiad bekendgemaakt….

Lees meer

Schoof wil niet weer Israëlische vlag hijsen jaar na Hamas-aanval

Het kabinet gaat niet oproepen om een jaar na de bloedige aanval van Hamas op Israël de Israëlische vlag te hijsen op overheidsgebouwen. Premier Dick…

Lees meer

Pieter Grinwis (CU) hekelt kabinet-Schoof dat asielnoodwet wil: ‘Geen veelbelovende start’

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen discussieert de Tweede Kamer over de noodwetgeving, wat het kabinet als middel wil inzetten om de asielinstroom te beteugelen. ChristenUnie-Kamerlid…

Lees meer