main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 31 mei 2024 — 11:08

‘Meeste Nederlanders hebben geen verstand van Europese verkiezingen’, zegt Europa-expert: ‘Basiskennis ontbreekt’

Nederlanders mogen 6 juni naar de stembus voor de Europese verkiezingen. Volgens Europa-expert Mendeltje van Keulen hebben veel mensen geen goed beeld van waar ze op stemmen. “Ik merk in mijn omgeving dat het best ingewikkeld is. De basiskennis over de Europese Unie en het Europees Parlement ontbreekt.”

Daardoor ziet Van Keulen dat mensen “vrij blanco” zijn als het aankomt op de verkiezingen. “Ze weten niet welke keuzes ze kunnen maken en op basis van welke afwegingen je dat kan doen”, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Vijf jaar geleden lag de verkiezingsopkomst in Nederland op 41,8 procent. Dat is meer dan in 2014, toen slechts 37,3 procent naar de stembus ging.

Op 6 juni worden 31 Nederlanders, verdeeld over twintig partijen, tijdens de Europese verkiezingen verkozen. Zij krijgen een plaatsje in het Europees Parlement. Het Parlement bestaat uit 720 Europarlementariërs uit 27 landen. De gekozen parlementsleden zitten voor een termijn van vijf jaar.

Nederland heeft veel invloed

Ondanks dat Nederland een klein land binnen de Europese Unie is, hebben wij veel invloed. “We zijn heel ervaren en kundig. Waar wij goed in zijn, is onze standpunten duidelijk maken”, aldus de expert. Dat doet Nederland in Europa al decennialang. “Dat moeten we blijven doen, omdat we een relatief klein land zijn. We moeten het hebben van de invloed van onze ministers en experts die naar Brussel afreizen.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Er zijn daarnaast zeven verschillende fracties waar Nederlandse partijen in gehuisvest zijn. “Het zijn groepen van nationale partijen”, vertelt Van Keulen. Ze werken samen in het Europees Parlement, maar de coalitie is afhankelijk van het onderwerp dat op tafel ligt. “Het Europees Parlement heeft daarom geen vaste coalitie of oppositie. Je kijkt naar het onderwerp wat voor je lig en dan proberen de partijen een wet te vormen, zodat alle partijen ermee instemmen.”

Met de vuist op tafel slaan is ‘onproductief’

Het nieuwe kabinet wil in Brussel met de vuist op tafel slaan, onder meer vanwege het migratievraagstuk en de boerenproblematiek. Van Keulen moest lachen toen ze dat te horen kreeg. “Dat is niet hoe het dagelijks gaat. Je begint niet met de vuist op tafel slaan, dat is heel onproductief.”

Met begrip het gesprek aangaan, is binnen de Europese Unie juist een belangrijk uitgangspunt. “Je moet elkaar proberen te begrijpen over wat de zorgen en belangen zijn van anderen.” Van Keulen beaamt dat het ingewikkeld is om met 27 landen beleid te maken. “Met zoveel verschillende politieke groepen en fracties.”

Lees ook:

Partijen willen kiezers lokken met campagnevideo’s: ‘Angst aanjagen en persoonlijke boodschap werken’

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Van online naar offline

Zodra we wakker worden, zijn we al online. Tegelijkertijd zijn er steeds meer initiatieven om offline te zijn, waardoor we ons afvragen wat voor invloed de smartphone heeft op onze productiviteit.

Presentator Tanja Kok gaat op onderzoek uit.

Vrijdag 23.10 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Schoof verdedigt schrappen laag btw-tarief: geen goed middel

Premier Dick Schoof blijft het afschaffen van het lage btw-tarief voor sportscholen, hotelovernachtingen en culturele uitstapjes verdedigen. Het is een van de voorgestelde maatregelen die…

Lees meer

Dodental ontploffende walkietalkies in Libanon stijgt verder

Het dodental door de ontploffing van talloze portofoons, woensdag in Libanon, is gestegen tot zeker 25. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Firass Abiad bekendgemaakt….

Lees meer

Schoof wil niet weer Israëlische vlag hijsen jaar na Hamas-aanval

Het kabinet gaat niet oproepen om een jaar na de bloedige aanval van Hamas op Israël de Israëlische vlag te hijsen op overheidsgebouwen. Premier Dick…

Lees meer

Pieter Grinwis (CU) hekelt kabinet-Schoof dat asielnoodwet wil: ‘Geen veelbelovende start’

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen discussieert de Tweede Kamer over de noodwetgeving, wat het kabinet als middel wil inzetten om de asielinstroom te beteugelen. ChristenUnie-Kamerlid…

Lees meer