main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 31 mei 2024 — 09:28

Donald Trump aan alle aanklachten schuldig bevonden in zwijggeldzaak Stormy Daniels: ‘Een veroordeeld misdadiger’

Donald Trump is aan alle 34 aanklachten schuldig bevonden in de zwijggeldzaak, zo heeft de jury in New York geoordeeld. Trump stond terecht voor het betalen van zwijggeld aan pornoster Stormy Daniels in aanloop naar de presidentsverkiezingen in 2016.

Het is de eerste keer dat een oud-president van de Verenigde Staten schuldig is bevonden in een strafzaak. “Wereldnieuws”, zegt Amerikakenner Willem Post in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Tot zijn dood draagt hij dit etiket mee. Een veroordeeld misdadiger.”

De afgelopen zes weken hield de strafzaak Amerika in zijn greep, tot donderdag de jury in de rechtbank in New York oordeelde dat Trump schuldig is bevonden aan alle aanklachten. “Aan de ene kant mooi om te zien dat iedereen gelijk is voor de wet. Aan de andere kant een zwarte dag dat het zo ver met Amerika moest komen”, zegt Post.

Daniels zou in de aanloop naar de presidentsverkiezingen in 2016, die Trump won, zijn betaald om te zwijgen over een vermeende onenightstand met Trump in een hotelkamer in 2006. De oud-president hoopte door deze betaling te verhullen dat het schandaal uit zou komen. Volgens aanklagers werd door de betaling geprobeerd de verkiezingen te beïnvloeden door deze schadelijke verhalen uit de publiciteit te houden.

‘Juridisch mitrailleurvuur’

Volgens Post klonk het in de rechtszaal als “juridisch mitrailleurvuur dat op hem afkwam. Schuldig, schuldig, schuldig”. Trump geeft zelf aan dat “het recht op 5 november zal zegevieren”, tijdens de ontknoping van de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Post, die de veroordeling op de voet volgde, zag een woedende Trump. “Niet zo handig om direct te zeggen dat de rechter corrupt is en dat het allemaal de schuld van Joe Biden is. De rechter moet beoordelen en is ook maar een mens.”

Gestegen in peilingen

Sinds de strafzaak zes weken geleden van start ging, is Trump alleen maar gestegen in de peilingen. Maar de uitspraak is niet in het voordeel van de Republikein. “De laatste peilingen geven aan dat zo’n zes á zeven procent die twijfelt op Trump te stemmen, dat bij een veroordeling niet zal doen.” Dat kan weleens cruciaal zijn, zegt Post.

De uiteindelijke straf wordt bepaald op 11 juli, een paar dagen voordat Trump officieel als Republikeins presidentskandidaat wordt gepresenteerd. Volgens Amerikakenner Raymond Mens is de kans klein dat Trump ook daadwerkelijk de cel in moet.

Mens verwacht niet dat mensen binnen de Republikeinse Partij zich tegen hem keren. “Er is volgens hen sprake van een heksenjacht. Deze veroordeling bewijst dat voor de Republikeinen alleen maar.”

‘Veroordeling zege voor Trump’

“Het is een schande dat dit de enige rechtszaak is die voor de verkiezingen is voltooid, terwijl er veel belangrijkere zaken tegen Trump lopen”, doelt Mens op de Capitoolbestorming en het achterhouden van geheime documenten. “Als hij alleen voor deze zaak veroordeeld wordt, helpt dat Trump alleen maar.”

Mocht Trump opnieuw president worden, zullen deze “grotere” strafzaken nooit meer plaatsvinden, vertelt Mens. “Dan zal Trump waarschijnlijk een minister van Justitie aanstellen die alle rechtszaken moet doen verdwijnen. En mogelijk verleent hij zichzelf voor de zwijggeldzaak gratie.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk de aflevering hier terug op NPO Start.

‘Reusachtig dieptepunt voor Amerika’

D66-Tweede Kamerlid Jan Paternotte noemt de veroordeling een “reusachtig dieptepunt voor Amerika”. Paternotte denkt dat, door zijn enorme aanhang, Trump alsnog wordt gekozen als president. “Veel aanhangers van Trump stellen dat de rechtszaak te partijdig is en niet telt.”

In Florida mag Trump zelf niet stemmen, vertelt Paternotte. “Daar geldt een stemverbod voor veroordeelde criminelen.” Het D66-Kamerlid is bang dat, mocht Trump opnieuw zijn intrede in het Oval Office doen, hij vol zit met wraakgevoelens. “Hij is hier heel boos over.”

Lees ook:

Zaak Stormy Daniels nadert ontknoping: ‘Kan victory tour worden voor Trump’

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Undercoveragenten doen zich voor als zakenman en chauffeur: laten de verdachten iets los over diamanten? 

Een van de verdachten krijgt twee undercoveragenten achter zich aan. De undercovers doen zich voor als zakenman en chauffeur en proberen in Colombia in contact te komen met de verdachte: trapt hij erin?

Podcastmakers Maaike Timmerman en Sandra van den Heuvel rijden ondertussen naar het hart van de diamantindustrie in Antwerpen: wat is er met de buit gebeurd?

Luister nu naar aflevering vier van De Diamantroof!

Biden plant campagneoffensief voor eerste debat met Trump

Het campagneteam en bondgenoten van president Joe Biden komen volop in actie in aanloop naar het eerste debat met Donald Trump. Er staan de komende…

Lees meer

KLM-vliegtuig keert terug naar Schiphol

Een vliegtuig van KLM dat onderweg was naar Rio de Janeiro is boven België omgekeerd en weer op weg terug naar Schiphol, laat een woordvoerder…

Lees meer

Slachtoffer (19) steekincident Dordrecht overleden, 3 aanhoudingen

De man die in de nacht van zaterdag op zondag werd neergestoken in Dordrecht, is overleden. Dat meldt de politie zondag. Het gaat om een…

Lees meer

Minderjarig meisje overleden door ongeluk op motorcircuit Lochem

Een minderjarig meisje is overleden door een “noodlottig ongeval” op een motorcrosscircuit aan de Kanaaldijk in het Gelderse Lochem. Dat bevestigt de politie na berichtgeving…

Lees meer

Drugs, wapens en cybercrimehandleidingen: ‘Op Telegram koop je alles wat God verboden heeft’

Van cocaïne tot een pistool en van gehandicaptenparkeerkaarten tot moedersleutels voor fietsen. Via de chatdienst Telegram kun je werkelijk alles op de kop tikken. De…

Lees meer

Regen en waterschimmel dreigen aardappel lang dwars te zitten

De vele regen van de afgelopen maanden zit aardappeltelers dwars. Dat komt niet alleen doordat aardappelpercelen noodgedwongen te laat worden geplant, maar ook doordat een…

Lees meer

Golftoernooi KLM Open vertraagd door actie Extinction Rebellion

Een actie van Extinction Rebellion (XR) heeft ervoor gezorgd dat de vierde en laatste ronde op het KLM Open in Badhoevedorp vertraging heeft opgelopen. Activisten…

Lees meer

Weer massale Israëlische betoging tegen Netanyahu

Tienduizenden hebben in de Israëlische stad Tel Aviv en andere plaatsen betoogd tegen het beleid van premier Benjamin Netanyahu en voor de vrijlating van de…

Lees meer

Europese liberalen nemen kijkje bij VVD om samenwerking met PVV

De Europese liberalen komen naar Den Haag om vast te stellen hoe nauw de VVD optrekt met de PVV. Binnen de Europese liberale ALDE-partij zijn…

Lees meer