main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 29 mei 2024 — 12:12

Premier Dick Schoof komt niet uit koker Geert Wilders, maar is compromis: ‘Er is iets geks gebeurd’

Dick Schoof als premier is een compromis van de vier formerende partijen. Dat denkt politiek commentator van het AD Hans van Soest. PVV-voorman Geert Wilders mocht als leider van de grootste partij de premierskandidaat kiezen, maar Schoof zei gisteren nadrukkelijk dat hij niet de premier van Wilders wordt. “Mijn vermoeden is dat ze er niet uitkwamen”, zegt Van Soest in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

In een eerste toelichting gisteren zei Schoof “dat het regeerakkoord staat”. Hij zei ook dat hij niet de premier van de PVV wordt en ook niet aan een leiband van Wilders zal lopen, maar dat hij premier wordt namens de vier partijen die hem hebben gevraagd: PVV, VVD, NSC en BBB. Daarbij benadrukte hij dat hij “premier wil zijn voor alle Nederlanders”.

“Als je zo lang topambtenaar bent in Den Haag, dan kun je wel iets. Dan ben je geen koekenbakker”, zegt Van Soest over de kandidaat-premier, op dit moment de hoogste ambtenaar op het ministerie van Justitie en Veiligheid. “Hij weet hoe het proces in Den Haag werkt. In zoverre is hij een veilige keuze.”

Geen politieke ervaring ‘gevaar’

Eerder was de 67-jarige Schoof de topman van de inlichtingendienst AIVD, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en directeur van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Hij was “ruim dertig jaar” lid van de PvdA, tot 2021. Inmiddels voelt hij zich “niet meer verbonden” met die partij, zei hij.

“Hij herhaalde gisteren op de persconferentie dat hij het hoofdlijnenakkoord goed wil uitvoeren”, zegt Van Soest, die denkt dat Schoof een achilleshiel heeft. “Hij heeft geen politieke ervaring en dat is een gevaar. Hij geeft straks leiding aan een kabinet wat voor de helft, althans, dat is de bedoeling, uit niet-politici bestaat.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Hij gaat verder: “Ze moeten een hoofdlijnenakkoord uitvoeren waar ze zelf niks over te zeggen hebben gehad. Ze krijgen het op een bordje en ga het maar doen. Dat moeten ze ook nog eens door een Eerste Kamer zien te loodsen waar ze geen meerderheid hebben. Daar moet je coalities gaan smeden met andere partijen. Dan helpt politieke ervaring wel.”

Geen PVV-premier

Niet Schoof maar Ronald Plasterk was de droomkandidaat voor het Torentje van Wilders, de grote winnaar van de Tweede Kamerverkiezingen. Maar Plasterk trok zich terug, vermoedelijk vanwege zijn moeizame relatie met NSC-leider Pieter Omtzigt. Van Soest vermoedt dat de naam van Schoof niet uit de koker van Wilders is gekomen.

“Er is iets geks gebeurd, nadat bekend werd dat Ronald Plasterk het niet werd”, vertelt de politiek commentator. “Voortdurend was het verhaal: Wilders mag de kandidaat leveren. Dat zou namens de PVV de nieuwe premier worden. Gisteren kwam er opeens een ander verhaal. ‘Dick Schoof wordt premier van alle vier de partijen’. Hij is partijloos, hij is uitdrukkelijk geen PVV-premier.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.

Dat betekent dat de post op het Ministerie van Algemene Zaken voor Schoof niet ten koste gaat van het aantal bewindspersonen dat de PVV levert aan andere ministeries, zei formateur Richard van Zwol. “Er is iets veranderd in de afspraken”, concludeert Van Soest. “Mijn vermoeden is dat ze er niet uitkwamen en dat Schoof een compromis is geweest.”

‘CDA wenst hem succes’

CDA-partijleider Henri Bontenbal, ook te gast in Goedemorgen Nederland, vindt dat Schoof “een eerlijke kans” verdient. “Ik denk dat hij een indrukwekkend cv heeft. Maar het klopt wat Hans zegt. Je hebt ook bepaalde vaardigheden nodig die hij de afgelopen jaren niet heeft hoeven in te zetten”, doelt de christendemocraat op het gebrek aan politieke ervaring van de topambtenaar.

“We gaan zien of Schoof die vaardigheden heeft en of hij alle kikkers in een kruiwagen kan houden”, zegt Bontenbal. “Het CDA wenst hem veel succes.”

Lees ook: 

Topambtenaar Dick Schoof voorgedragen als premier

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Huurwet Hugo de Jonge 'rijdt het bouwen van meer woningen volledig in de wielen'

Van het verbod op tabak in de supermarkt tot de nieuwe huurwet die Hugo de Jonge op de valreep nog door de Eerste Kamer wist te loodsen: op 1 juli gaan er verschillende nieuwe wetten en wetswijzigingen in. Wat betekenen die wetten voor de economie? Martijn de Greve bespreekt het met: 

  • Econoom Jasper van Dijk van het Instituut voor Publieke Economie;
  • Jean Dohmen, journalist bij het FD;
  • En projectontwikkelaar en ondernemer Maarten de Gruyter.

Luister hier de podcast!

Podcast: Eva verdedigt zich met sleutelbos: 'Hij greep mij vast'

Hoe ver mag je gaan om jezelf te verdedigen? Welke spullen mag je meenemen om jezelf te kunnen verweren?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met officier van justitie Hella van der Most en Thalissa Leakat, zij verkoopt zelfverdedigingsmiddelen. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom weet inmiddels hoe het voelt om pepperspray in haar ogen te krijgen en spreekt met Eva die zichzelf moest verdedigen.

Luister hier de podcast!

Amper nog grote schermen te huur voor EK-wedstrijd Oranje

Voor de komende EK-wedstrijd tussen Nederland en Turkije zijn nog amper grote televisieschermen te vinden. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP langs verhuurbedrijven….

Lees meer

Huizenjacht steeds zwaarder door grote krapte, merkt Makelaarsland

Meer bezichtigingen, vaker overbieden en woningen die steeds korter te koop staan: volgens Makelaarsland is de Nederlandse woningmarkt het afgelopen kwartaal nog krapper geworden. Dat…

Lees meer

Premier Schoof tegen Zelenski: steun aan Oekraïne ‘staat als een paal boven water’

Premier Dick Schoof heeft in een telefoongesprek met Oekraïense president Volodimir Zelenski laten weten dat zijn land kan blijven rekenen op steun vanuit Nederland. Nederland steunt…

Lees meer

Clash tussen Frans Timmermans en Geert Wilders over ‘racisme in vak k’: ‘Waar haalt u het lef vandaan!’

GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans kwam in het debat over de regeringsverklaring in een felle aanvaring met PVV-leider Geert Wilders door te spreken van “extreemrechtse ideeën” en…

Lees meer

Ruim helft gecontroleerde fatbikes in Amsterdam blijkt opgevoerd

Van de fatbikes die de politie Amsterdam afgelopen maanden controleerde, bleek ruim de helft opgevoerd te zijn. De politie bevestigt cijfers daarover van het platform…

Lees meer

Voormalig CDA-leider Buma doet oproep aan premier Schoof: ‘Hou niet de schijn op en wees eerlijk’

Voormalig CDA-leider Sybrand Buma roept de kersvers premier Dick Schoof op het eerlijke verhaal te vertellen. “Je moet eerlijk tegen de bevolking zeggen dat een…

Lees meer