main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 28 mei 2024 — 10:46

BBB vindt EU-migratiepact zwaar onvoldoende: ‘Het is dweilen met de kraan open’

De BoerBurgerBeweging (BBB) ziet bij de aankomende Europese verkiezingen migratie als een van de belangrijkste thema’s. Via Brussel hoopt de partij meer invloed te krijgen op het migratiebeleid van de EU. Het migratiepact zoals die nu op tafel ligt, is volgens Europese lijsttrekker Sander Smit “zwaar onvoldoende”. 

Europa stemde in april in met een hervorming van het asiel- en migratiebeleid. In het nieuwe migratiepact ligt de nadruk op verbeterde grensbewaking, een snellere screening aan de buitengrenzen en een eerlijkere verdeling van asielzoekers over de lidstaten. De maatregelen zijn vanaf 2026 van kracht.

Aanzuigende werking

Volgens BBB-lijsttrekker in Europa Sander Smit is dit “zwaar onvoldoende”, zo laat hij weten in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Het is dweilen met de kraan open. We moeten de instroom beperken, we moeten de kraan dichtdraaien.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Hij wijst op de groep van alleenreizende, minderjarige vluchtelingen die “gewoon door kunnen reizen”.  Smit vreest, zolang het migratiepact niet van kracht is, voor een aanzuigende werking. “Steeds meer alleenreizende, minderjarige vluchtelingen worden duur hun familie vooruitgestuurd, waarna gezingshereniging plaatsvindt.”

Daarom wil BBB verder gaan dan wat in het pact staat. “Volledige verplaatsing van asielprocedures en opvang naar veilige derdelanden buiten de Europese Unie.” In plaats van opvang aan de grenzen van de EU, zoals in het pact staat. “Het liefst in Afrika, sub-Sahara-Afrika en ook in Noord-Afrika”, zegt Smit. “Daarvoor moet de Europese Unie migratiedeals sluiten.”

Smit krijgt steun van partijgenoot Mona Keijzer, die opvangcentra aan de grenzen van de EU niet voldoende vindt. “Jonge alleenreizende kinderen mag je daar niet in opnemen. Waardoor het nog aantrekkelijker wordt om je minderjarige kinderen op een bootje te zetten. Het is gewoon mensenhandel.”

Prikkel wegnemen

Met de plannen van de BBB hoopt de partij dat mensen de gevaarlijke oversteek niet meer wagen. “Het systeem zoals het nu is, nodigt mensen uit om die gevaarlijke overtocht wel te maken. Er zijn al duizenden mensen verdronken op de Middellandse Zee”, aldus Keijzer.

Smit benoemt nogmaals opvang buiten de EU als bestrijdingsmiddel. “Dan bied je ze veilige opvang, maar dan neem je de sociaal economische prikkel – die aan veel migratiestromen ten grondslag ligt – weg.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.

“Geef je aan iedereen die aan de andere kant van de Middellandse Zee zijn hand opsteekt een ticket en een woning in Europa? Dat is ook niet houdbaar”, zegt Keijzer, die doorgaat over wat het voor Nederland betekent. “Er komt elk jaar een stad bij van ongeveer de omvang van Purmerend. Leg mij maar eens uit waar wij die moeten neerleggen komende jaren.”

Lees ook:

Nieuw kabinet krijgt een minister voor Migratie

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Bij een gijzeling komt deze politieonderhandelaar in actie: ‘We moeten zo snel mogelijk weten wat er aan de hand is’

Bij de gijzeling in een café in Ede in maart en de gijzeling in de Apple Store in Amsterdam in 2022, hield Nederland zijn adem…

Lees meer

Je ziet ze vliegen, maar waarvoor dient de politiehelikopter?

We zien en horen allemaal weleens een politiehelikopter boven onze buurt of huis cirkelen. Maar waarvoor worden deze helikopters precies ingezet? Rob Koole, van de…

Lees meer

Man uit Zuid-Holland maakte vuurwapenonderdelen met 3D-printers: drieënhalf jaar cel geëist

Tegen een 33-jarige man uit Rhoon (Zuid-Holland), die wordt verdacht van het maken van vuurwapenonderdelen met 3D-printers, heeft het Openbaar Ministerie vrijdag een celstraf van…

Lees meer

Justitieminister Van Weel positief over gesprek over vroegpensioen bij politie

Justitieminister David van Weel is positief over de gesprekken die lopen met de politiebonden over een nieuwe regeling voor vroegpensioen. Hij heeft vrijdag van zijn…

Lees meer

Wil het kabinet te veel kerncentrales bouwen? ‘Er is op ons net maar plek voor één’

De ambities van het kabinet om vier kerncentrales te bouwen, zijn wellicht wat te ambitieus. “Met de investeringsplannen van TenneT zoals die er nu liggen,…

Lees meer

Millennials gaan mijlenver voor de ultieme sportuitdaging, maar waarom? ‘Het is een stukje erkenning’

Sporten, sporten en nog eens sporten. Millennials zijn er zot van en werken zich in het zweet om een mooie sportprestatie neer te zetten. Wat…

Lees meer