main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 24 mei 2024 — 22:02

Sektes in Nederland onder de radar, vreest expert: ‘Hoe minder wij opletten, hoe makkelijker het wordt’

Er zijn in Nederland groeperingen met een sektarisch karakter waar weinig zicht op is. Daarvoor vreest sekte-expert Arjan van Dijk. “Hoe minder expertise er is, hoe minder wij opletten en hoe makkelijker het wordt”, waarschuwt Van Dijk in WNL Het Misdaadbureau op NPO Radio 1.

Ruim tien jaar geleden, in 2013, werd voor de laatste keer onderzoek gedaan naar het aantal sektes in Nederland, door Bureau Beke in opdracht van de Tweede Kamer. “Uit dat onderzoek bleek dat er destijds zo’n 200 sektes waren, waarbij in 84 sektes misstanden aan de orde waren. Dat onderzoek had wel een vrij enge definitie. Het ging om nieuwe religieuze bewegingen na 1968. Er zijn heel veel groeperingen buiten de scope gebleven”, zegt Van Dijk.

Nadat de resultaten van het onderzoek met de Kamer werden gedeeld, werd er een meldpunt ingericht, Sektesignaal, maar dat werd begin 2020 opgeheven. De laatste jaren was het voor sektes daardoor eenvoudiger om onder de radar te blijven, denkt Van Dijk. “Hoe minder expertise er is, hoe minder wij opletten en hoe makkelijker het wordt.”

‘Vergeten groepen’

Vanaf volgend jaar kunnen slachtoffers van sektes en hun families terecht bij een nieuw platform. In opdracht van de minister lanceert stichting Fier medio 2025 een site waar ze laagdrempelig en anoniem via chat terecht kunnen bij professionals. Het gaat vooralsnog om een pilot van 2,5 jaar, bevestigt Frank Noteboom aan Het Misdaadbureau.

Van Dijk denkt dat er op dit moment “veel vergeten groepen zijn”, bewegingen met een sektarisch karakter. “Wij leven in een joods-christelijke samenleving en ik denk dat er ook binnen de islam groeperingen zijn waarbinnen dit speelt. Dat geldt ook voor hindoeïstische en boeddhistische stromingen. Binnen alle stromingen zijn er wel groepen die gesloten en dwingend zijn.”

Volgens de expert vestigen sektes zich vaak in de “uithoeken” van Nederland. “Op plekken waar je een boerderij kan kopen en in een commune kan wonen en waar niemand in de gaten heeft dat daar van alles gebeurt.”

Luister Het Misdaadbureau nu terug als podcast. Tekst gaat hieronder verder.

Breatharians

Van Dijk ziet bovendien dat er steeds meer online groepen met een sektarisch karakter zijn, zoals de Breatharians. Zij geloven dat ze geen eten en drinken nodig hebben maar in plaats daarvan kunnen teren op levensenergie, ook wel ‘prana’ genoemd. “Ze worden aangemoedigd om niet meer te eten en te drinken. Als je echt verlicht zou zijn, als je kan leven van prana, dan zou je zelfs voorbij het stadium kunnen groeien dat je eten en drinken nodig hebt.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Hij gaat verder: “Er is nu ook zo’n groep onder leiding van ene Brahman Menor, een man uit Vlaardingen. Hij houdt allerlei online bijeenkomsten, waarin hij beweert dat je zonder eten en drinken kan. Familieleden zien dat iemand worstelt om niet te eten en van prana te leven. Er is wel een soort achterdeurtje. Deze leider zegt: als het echt niet lukt, mag je een beetje eten. Maar het doel is om toe te groeien naar een leven zonder voedsel. Daar kunnen we heel kort over zijn: dan ga je dood.”

Vormen van misbruik

Binnen sektes vindt niet altijd, maar wel vaak seksueel misbruik plaatst, vertelt de expert. “Een sekte heeft een heel schadelijke machtsdynamiek. Er zijn één of meer mensen die veel macht naar zich toetrekken en andere mensen onderwerpen. Ze moeten volkomen gehoorzaam zijn. Dat biedt aan de leiders een soort carte blanche om met volgelingen te doen wat ze willen. Dat kan uitbating en misbruik zijn, maar er komt ook vaak seksueel misbruik bij kijken.”

Ook is er vaak sprake van ‘mind control‘. “Dat gaat het beste als je je slachtoffer een uitgelezen mix geeft van bewondering en straf.” In zijn praktijk hoort Van Dijk “bizarre dingen”. Zo was er iemand binnen een sekte die had gekookt voor een woongroep, die het niet lekker vond. Vervolgens dwongen ze haar om al het eten, gekookt voor veertien man, tot de laatste hap zelf op te eten. “Toen kreeg ze een maagscheuring.”

Om dit soort misstanden tegen te gaan, is volgens Van Dijk educatie nodig. “Het publiek moet begrijpen wat een sekte is en hoe je het in een vroeg stadium kunt herkennen.”

Lees ook: 

Sektemeldpunt terug van weggeweest: stichting Fier opent nieuw platform in 2025

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: 'Dick Schoof is een activist'

Het is een historisch unicum: deze zomer mogen de ministers van Schoof I zelf meeschrijven aan hun paragraaf van het regeerakkoord. Wie had verwacht dat technocraten een cruciale rol zouden spelen in de vorming van een rechts-populistisch kabinet?

Martijn de Greve gaat in gesprek met oud-minister van Defensie Joris Voorhoeve, oud-staatssecretaris van Onderwijs en Sociale Zaken Jacques Wallage en met politiek verslaggever Thomas van Groningen.

Luister hier de podcast!

Podcast: Politieagenten ontmaskeren criminelen op Telegram: 'Een taser voor maar 50 euro'

We belanden in de krochten van Telegram: hoe makkelijk kom je daar aan wapens, drugs en nepgeld? Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel belt met mensen die tasers, pepperspray en ID-kaarten aanbieden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek over de duistere kant van Telegram met landelijk Officier van Justitie Cybercrime Koen Hermans en Frans Barend van de politie Amsterdam.

Luister hier!

Een verfrissende douche wordt mogelijk duurder: ‘Groot drinkwaterprobleem dreigt’

Aan een ontspannende douche, een toiletbezoek of een goedgevuld opblaasbadje in de tuin komt in de toekomst mogelijk een duurder prijskaartje te hangen. Nederland moet…

Lees meer

Kamermeerderheid wil geen ‘omvolking’ meer horen in debatten

Tijdens debatten moet niet meer worden toegestaan om “racistische omvolkingstheorieën” te verspreiden, vindt een meerderheid in de Tweede Kamer. Deze oproep van DENK aan het…

Lees meer

Moties van wantrouwen en van afkeuring tegen Yeşilgöz verworpen

De moties van wantrouwen en van afkeuring die oppositiepartijen hadden ingediend tegen demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz zijn verworpen. De indieners verwijten haar dat ze via…

Lees meer

Rusland schond mensenrechten op de Krim: ‘Zonder enige twijfel’

Rusland heeft op het bezette Oekraïense schiereiland de Krim de mensenrechten geschonden, oordeelt het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Het geeft Oekraïne,…

Lees meer

Nederlander overlijdt na neerstorten zweefvliegtuig in Duitsland

Een 70-jarige Nederlandse man is in Duitsland overleden na het neerstorten van het zweefvliegtuig waar hij in zat, meldt het Duitse persbureau dpa. Op het…

Lees meer

Wie mag eerder met pensioen? FNV pleit voor puntensysteem

Vakbond FNV pleit voor een puntensysteem, dat bepaalt wie wel en wie niet voor zijn pensioen mag stoppen met werken. Dat meldt De Telegraaf. Met…

Lees meer

Wet betaalbare huur van Hugo de Jonge nog net op tijd aangenomen

De Eerste Kamer heeft de Wet betaalbare huur aangenomen. Daarmee wordt de wet, die de huren in de middensector en de sociale huursector omlaag moet…

Lees meer

Minister Harbers reageert op kritiek Arib: ‘Omwonenden Schiphol hebben niks aan papieren werkelijkheid’

Demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) heeft zijn plannen voor Schiphol bijgeschaafd, enkel zodat ze in Brussel worden goedgekeurd. Dat zegt hij in het…

Lees meer

Domper voor vakantieganger: je vliegticket wordt waarschijnlijk duurder

Een flinke financiële tegenvaller voor vakantiegangers, die de prijzen voor vliegtickets komende tijd mogelijk zien stijgen. Dat heeft te maken met de uitbreiding van Schiphol,…

Lees meer