Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Opgepakte pro-Palestinademonstranten horen mogelijk forse strafeis: ‘Iedereen is klaar met geweld tegen politie’

Rick Hartkamp

Zeven opgepakte pro-Palestinademonstranten die vorige week bij de Universiteit van Amsterdam op gewelddadige wijze protesteerden, horen woensdag hun strafeis. Eerder kreeg een pro-Palestijnse demonstrant die betrokken was bij de rellen al twee maanden gevangenisstraf, waarvan één maand voorwaardelijk. Strafrechtadvocaat Willem Jan Ausma noemt de straf fors. "Iedereen is klaar met geweld tegen de politie."

Het feit dat politiemensen slachtoffer werden van geweld werkt strafverhogend. "Demonstreren mag, maar openlijke geweldpleging, waaronder tegen de politie, is not done", zegt Ausma in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Dat zijn mensen met een gezin en die willen niet als een bevend rietje aan de eettafel zitten."

'Recht op demonstratie niet onbeperkt'

Het recht op demonstratie is niet onbeperkt, stelde de rechter over de gewelddadigheden die bij de UvA werden gepleegd. "Als er een vordering komt om een demonstratie te beëindigen, dan heb je daar gehoor aan te geven", zegt Ausma. "Als je blijft staan, wordt eerst gepast geweld gebruikt. Als je dan zelf geweld tegen de politie gaat gebruiken, dan kan je erop rekenen dat je klappen incasseert."

Drie verdachten die vandaag moeten voorkomen willen zich niet identificeren. Volgens Ausma is dat mogelijk. "Als je niet eerder verdachte bent geweest, hebben ze geen foto en vingerafdruk. Dan ben je een anonieme verdachte, maar ook dan kan je gewoon een gevangenisstraf uitzitten." Een verdachte kun je volgens de strafrechtadvocaat niet kunt dwingen zijn naam te noemen vanwege het zwijgrecht.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

De verdachten winnen hier niks mee, stelt Ausma. "Je keert je tegen het systeem. Ze aanvaarden de rechterlijke macht niet. Het is vervelend."

Verdachte vrijgesproken

Het feit dat meerdere universiteitsgebouwen zijn vernield speelt mee in de strafeis, denkt de strafrechtadvocaat. "Als we de mensen kunnen traceren die dit hebben gedaan, waaronder door camerabeelden, dan worden deze mensen verantwoordelijk gehouden."

Ausma legt uit dat het alleen lastig is om te bepalen wie wat precies heeft gedaan. "Vorige week is een verdachte vrijgesproken, omdat niet duidelijk was of hij degene was die op de beelden te zien was. Die zekerheid moet er wel zijn."

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau