main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 23 mei 2024 — 11:15

Is dit het beste gebouw van Nederland?

Forum Groningen, de Amsterdamse Noord/Zuidlijn en Rotterdam Centraal: alle drie wonnen ze ooit de prestigieuze titel ‘Beste Gebouw van het Jaar’. Woensdag wordt bekend welk ontwerp zich in dit illustere rijtje mag voegen. Als het aan architect Robert Winkel ligt, moet vooral gekeken worden naar talentvolle en ambitieuze architecten. “Veel draaien al langer mee, maar juist jonge mensen moeten een podium krijgen.”

De Nederlandse architectuurprijs wordt sinds 2006 jaarlijks uitgereikt. Door de jaren heen heeft de denkwijze binnen de architectuur een omslag gemaakt, wat terug is te zien in de winnaars van de prijs. “De inhoud is veel belangrijker geworden dan de buitenkant. Het moet er natuurlijk wel goed uitzien, maar wat je voortbrengt en wil betekenen in de maatschappij zijn steeds belangrijkere waarden”, zegt Winkel in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Architect maakt slim gebruik van de ruimte

Eén van de kanshebbers is een Utrechtse vakschool. “We zijn sinds 2018 bezig geweest, vijf jaar lang, en hebben eerst een plein gemaakt in tuinstijl”, vertelt architect Maarten van Kesteren. “Vervolgens hebben we een loopbrug gemaakt die de twee gebouwen met elkaar verbindt.”

Maar dat is niet het huzarenstukje, vertelt Van Kesteren. “We hebben in de vloer van de begane grond een aantal openingen gemaakt, wat zorgt voor veel licht en ruimte in de kelder.” De kelders zijn daarom bruikbaar geworden voor onderwijs. ‘Het aantal vierkante meters van het schoolgebouw is afgenomen, terwijl er veel meer lesruimte is bijgekomen.”

Volgens architect Winkel is de vakschool niet alleen genomineerd vanwege de transformatie die het gebouw heeft ondergaan, maar ook vanwege het gecreëerde gemeenschapsgevoel. “Mensen ontmoeten elkaar en het is mooi ingebed in het groen, waardoor je ook minder CO₂ uitstoot.” Winkel legt uit dat binnen de architectuur de waarde van bestaande gebouwen nu pas wordt beseft, waardoor dit gebouw op de nominatielijst staat.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

IJboulevard niet vanwege schoonheid genomineerd

Dat kanshebbers niet alleen gebouwen zijn, blijkt uit de nominatie van de IJboulevard bij Amsterdam Centraal. Winkel vindt het niet gek dat deze “ongenaakbare vlakte” is genomineerd. Volgens hem is de waarde van de plek niet direct zichtbaar. “Maar in het water zitten allerlei korven om de biodiversiteit te bevorderen.”

Daardoor kunnen bijvoorbeeld stekelbaarsjes zich beter voortplanten. “Je kan naar een mens kijken die er wel of niet mooi uitziet, maar misschien heeft diegene wel een hele goede persoonlijkheid”, vertelt Winkel. “Niet alleen de buitenkant is belangrijk, maar ook juist de binnenkant.”

Wijk klaar voor de toekomst

Er zijn dit jaar weinig woningbouwprojecten genomineerd, maar één van de gelukkigen is De Kwekerij in Utrecht-Oost. De wijk moet in vier fases veranderen in een levendig en groen gebied met alle nodige faciliteiten voor woon- en werkverkeer en sociale cohesie.

“Het is circulair gebouwd”, vertelt Winkel. De gebouwen zijn volgens hem klaar voor de toekomst. “Je moet kijken hoe een gebouw over honderd of tweehonderd jaar functioneert. Dan is het belangrijk om een gebouw te maken wat zich kan aanpassen, wat ze hier goed hebben gedaan.”

In totaal zijn elf projecten in de race. Vorig jaar werd het woongebouw Jonas op IJburg verkozen tot Beste Gebouw van het Jaar. Volgens de juryleden was het appartementencomplex een ‘prototype voor de toekomst’.

Lees ook:

Rotterdam-Zuid op de schop, architect wil werkgelegenheid naar de wijk brengen

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het reageerakkoord is in de maak

Het is een historisch unicum: deze zomer mogen de ministers van Schoof I zelf meeschrijven aan hun paragraaf van het regeerakkoord. Een gigantische opgave voor de ministers, maar ook voor de ambtelijke top. Wie had verwacht dat technocraten een cruciale rol zouden spelen in de vorming van een rechts-populistisch kabinet?

Martijn de Greve gaat in gesprek met:

  • Joris Voorhoeve: emeritus professor, oud-minister van Defensie en voormalig partijleider van de VVD, voordat hij de overstap maakte naar D66;
  • Jacques Wallage: oud-staatssecretaris van Onderwijs en later Sociale Zaken, oud-informateur en voormalig fractievoorzitter van de PvdA;
  • Marcelo Mooren: jurist, parlementair lobbyist en populisme-expert.
Maandag 20.30 uur

Undercoveragenten doen zich voor als zakenman en chauffeur: laten de verdachten iets los over diamanten? 

Een van de verdachten krijgt twee undercoveragenten achter zich aan. De undercovers doen zich voor als zakenman en chauffeur en proberen in Colombia in contact te komen met de verdachte: trapt hij erin?

Podcastmakers Maaike Timmerman en Sandra van den Heuvel rijden ondertussen naar het hart van de diamantindustrie in Antwerpen: wat is er met de buit gebeurd?

Luister nu naar aflevering vier van De Diamantroof!

Biden plant campagneoffensief voor eerste debat met Trump

Het campagneteam en bondgenoten van president Joe Biden komen volop in actie in aanloop naar het eerste debat met Donald Trump. Er staan de komende…

Lees meer

KLM-vliegtuig keert terug naar Schiphol

Een vliegtuig van KLM dat onderweg was naar Rio de Janeiro is boven België omgekeerd en weer op weg terug naar Schiphol, laat een woordvoerder…

Lees meer

Slachtoffer (19) steekincident Dordrecht overleden, 3 aanhoudingen

De man die in de nacht van zaterdag op zondag werd neergestoken in Dordrecht, is overleden. Dat meldt de politie zondag. Het gaat om een…

Lees meer

Minderjarig meisje overleden door ongeluk op motorcircuit Lochem

Een minderjarig meisje is overleden door een “noodlottig ongeval” op een motorcrosscircuit aan de Kanaaldijk in het Gelderse Lochem. Dat bevestigt de politie na berichtgeving…

Lees meer

Drugs, wapens en cybercrimehandleidingen: ‘Op Telegram koop je alles wat God verboden heeft’

Van cocaïne tot een pistool en van gehandicaptenparkeerkaarten tot moedersleutels voor fietsen. Via de chatdienst Telegram kun je werkelijk alles op de kop tikken. De…

Lees meer

Regen en waterschimmel dreigen aardappel lang dwars te zitten

De vele regen van de afgelopen maanden zit aardappeltelers dwars. Dat komt niet alleen doordat aardappelpercelen noodgedwongen te laat worden geplant, maar ook doordat een…

Lees meer

Golftoernooi KLM Open vertraagd door actie Extinction Rebellion

Een actie van Extinction Rebellion (XR) heeft ervoor gezorgd dat de vierde en laatste ronde op het KLM Open in Badhoevedorp vertraging heeft opgelopen. Activisten…

Lees meer

Weer massale Israëlische betoging tegen Netanyahu

Tienduizenden hebben in de Israëlische stad Tel Aviv en andere plaatsen betoogd tegen het beleid van premier Benjamin Netanyahu en voor de vrijlating van de…

Lees meer