main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 23 mei 2024 — 10:16

Goed nieuws voor bezitters zonnepanelen: ‘boete’ voor terugleveren stroom verdwijnt

Stroom terugleveren mag huishoudens geen geld meer kosten, vindt NSC-Tweede Kamerlid Wytske Postma. Haar wetsvoorstel geniet steun van PVV, VVD en BBB en heeft daarmee een meerderheid. Voor energieleveranciers wordt het straks verboden om geld te vragen voor groene stroom die wordt teruggeleverd aan het net.

Onder de zogeheten salderingsregeling mogen huishoudens elektriciteit die ze opwekken wegstrepen tegen hun verbruik. Als mensen meer stroom opwekken dan ze verbruiken, moet de energieleverancier daarvoor een vergoeding betalen.

Op momenten dat er veel aanbod van elektriciteit is en weinig wordt gebruikt, bijvoorbeeld op een zomermiddag, kan het voorkomen dat de stroomprijs negatief is. Dan moet dus niet de energieleverancier, maar de eigenaar van de zonnepanelen betalen voor de teruggeleverde stroom.

Huishoudens zijn daardoor geneigd panelen uit te zetten. Dat is niet uit te leggen, vindt Postma. “Wat we zien is dat als de energieprijs voor de energieleveranciers behoorlijk duur is, ze dat direct doorberekenen aan mensen met zonnepanelen. Maar juist die mensen met zonnepanelen hebben geïnvesteerd in een duurzame toekomst”, zegt het Kamerlid in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

“Ik vind het heel gek dat zij dan een contractverandering krijgen waarbij ze gaan betalen voor het terugleveren van duurzame stroom aan het net, terwijl dat is wat we juist met z’n allen nodig hebben”, aldus Postma, die een Kamermeerderheid bij elkaar heeft gesprokkeld.

‘Duidelijkheid voor bezitters zonnepanelen’

Omdat de salderingsregeling energieleveranciers geld kost, brengen veel van die bedrijven extra kosten in rekening bij huishoudens die stroom terugleveren, ook als ze minder leveren dan ze gebruiken. Het is nog onduidelijk wat het gevolg van het NSC-voorstel precies is voor deze terugleverkosten.

Volgens Postma moeten energieleveranciers investeren in betere opslagcapaciteit. “Volgens mij willen we toe naar een toekomst waar alle energie duurzaam is. Dertig procent van de Nederlandse huishoudens heeft zonnepanelen. Daarmee zijn we koploper wereldwijd. Als energiemaatschappij kun je denken: ik sla die energie op in tijden van overvloed, met waterstof of batterijcapaciteit.”

Als huishoudens maar niet hoeven te betalen voor de stroom die ze opwekken, vindt Postma. “In de wet komt straks te staan dat een energieleverancier geen geld mag vragen voor het terugleveren van duurzame stroom aan het huishouden. Zo komt er duidelijkheid voor bezitters van zonnepanelen.” Overigens moet haar wetsvoorstel ook nog door de Eerste Kamer.

Lees ook: 

Extra terugleverkosten om zonnepanelen niet verboden, stelt ACM

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Producent Reinout Oerlemans bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. Hij ontvangt:
  • Minister van Economische Zaken Dirk Beljaarts (PVV), over kansen en bedreigingen voor het bedrijfsleven;
  • Producent Reinout Oerlemans, over entrepreneurship, zijn mediabedrijf scoort de ene na de andere tv-hit in Amerika;
  • Brigadegeneraal Han Bouwmeester over de oplopende spanning in het Midden-Oosten;
  • Trouw-hoofdredacteur Wendelmoet Boersema en Corine de Vries, voorzitter van het Genootschap van Hoofdredacteuren, brengen een Ode aan de Krant.
Zondag 10.00 uur
Parkeerkrapte blijft ‘een gat in de markt’: ondergronds parkeren is booming

Parkeren in de stad in Nederland is voor veel mensen één grote irritatie. Dat heeft te maken met het toenemende aantal auto’s op de weg…

Lees meer

Wilders corrigeert Schoof: premier is absoluut niet de baas

Premier Dick Schoof “is absoluut niet de baas”, onderstreept PVV-leider Geert Wilders op X. Hij corrigeert Schoof, die dat wel had gesteld. Sinds het aantreden…

Lees meer

Krapte gevangenissen houdt aan ondanks maatregelen kabinet

Staatssecretaris Ingrid Coenradie (Justitie en Veiligheid) neemt extra maatregelen tegen de krapte in gevangenissen, maar daarmee lost ze het cellentekort volgend jaar niet op. In…

Lees meer

Nieuwe details over dubbele moord Weiteveen in podcast Het Misdaadbureau: ‘Van a tot z gefilmd’

De moorden in het Drentse Weiteveen zijn van a tot z gefilmd. Dat blijkt uit een nieuwe reconstructie van het AD. Hoe kon een ruzie…

Lees meer

‘Criminelen hebben een grote bak geld over voor gehackte politiegegevens’

Criminelen hebben een grote bak geld over voor de gehackte politiegegevens. Dat stelt AD-misdaadjournalist Chiel Timmermans. Minister van Justitie en Veiligheid Van Weel maakte vrijdagmiddag…

Lees meer

Twee soevereinen aangehouden: sportwagens, boten en motoren meegenomen

De politie heeft in Geesteren een 61-jarige man en een 59-jarige vrouw aangehouden die vermoedelijk deel uitmaken van een radicale soevereinenbeweging. Hun woning en verschillende…

Lees meer

Politie gehackt: contactgegevens van alle medewerkers buitgemaakt

Contactgegevens van alle politiemedewerkers zijn buitgemaakt bij een hack, meldt minister David van Weel (Justitie en Veiligheid). “Behalve de namen van politiemedewerkers, gaat het verder…

Lees meer

FNV: gesprek minister geen reden tot uitstel acties vroegpensioen

De vakbonden hebben minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) uitgenodigd om volgende week met ze in gesprek te gaan over een nieuwe vroegpensioenregeling voor mensen…

Lees meer

VNG: er is geen asielcrisis

Er is geen asielcrisis. Dat zegt Mark Boumans, voorzitter van de Commissie Asiel en Migratie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). In het radioprogramma…

Lees meer

Michelle betaalt 37,50 euro per dag om bij haar huis te kunnen parkeren: ‘Veel verdriet van’

Nederlandse steden kampen met grote parkeerproblemen. Zo ook in Den Haag, waar inwoners veel geld kwijt zijn aan het parkeren van hun auto. Michelle van…

Lees meer