main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 21 mei 2024 — 11:53

Zorgen bij kranten om btw-verhoging beoogd kabinet: ‘Voor lokale en regionale titels kan dit de doodsteek zijn’

Met een paginagrote advertentie in de dagbladen roepen de hoofdredacties van bijna dertig kranten en nieuwsmedia dinsdagmorgen op tot het behoud van onafhankelijke journalistiek. Ze zijn tegen de btw-verhoging van 9 naar 21 procent op gedrukte en digitale media. “Voor lokale en regionale titels kan dit de doodsteek zijn”, waarschuwt hoofdredacteur van De Telegraaf Kamran Ullah.

Volgens de nieuwsmedia dreigt, “bedoeld of onbedoeld”, de nieuwsvoorziening te worden geraakt. Volgens de advertentie gaat die btw-verhoging die de formerende partijen willen doorvoeren, grote gevolgen hebben voor lezers. “Mensen met een kleine beurs worden afgesneden van verdiepende journalistiek, met een groeiende nieuwskloof tot gevolg”, schrijven de hoofdredacties.

“Allereerst raakt dit onze lezers”, zegt Telegraaf-hoofdredacteur Ullah in Goedemorgen Nederland op NPO 1. De btw-stijging kan volgens hem leiden tot een daling van het aantal abonnementen. “Dat geldt voor lokale, regionale en landelijke kranten, maar ook voor weekbladen en online platformen zoals Follow the Money en De Correspondent. Dit gaat zeker honderd miljoen euro kosten als je kijkt naar de totale nieuwsjournalistiek in Nederland.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Daarmee komt onafhankelijke journalistiek onder druk te staan. “Als er minder inkomsten zijn omdat het aantal abonnees gaat teruglopen, en dat is echt de verwachting, dan zal dat uiteindelijk onze hele sector en daarmee ook de redacties raken. Dat raakt uiteindelijk de journalistiek”, zegt Ullah, die zich vooral zorgen maakt om lokale en regionale titels.

“Landelijke, grote kranten raakt dit ook, maar zij kunnen uiteindelijk wel verder. Voor lokale en regionale media kan het de doodsteek zijn. Daarmee staat de pluriforme journalistiek in Nederland deels op het spel”, zegt hij.

Nul procent btw

In België is de btw op nieuwsmedia nul procent. Wat Ullah betreft blijft de btw in Nederland negen procent. “Die negen procent zoals het nu is, is iets waar we al jaren mee leven en wat onze lezers ook gewend zijn. Het daarop houden, is voldoende. België en Denemarken hebben een nullijn. Dat zijn landen met sterke democratieën. Zij kiezen er echt voor om de journalistiek niet extra te belasten. Wij pleiten niet voor een nultarief. Wij zeggen wel: zorg ervoor dat de journalistiek sterk en stevig blijft.”

Dat is ook waarvoor de formerende partijen zelf voor pleiten in het hoofdlijnenakkoord, zegt de hoofdredacteur van De Telegraaf. “Daar staat ‘in een rechtsstaat is een betrouwe informatievoorziening van wezenlijk belang’. Laten we daaraan voldoen en op negen procent btw houden.”

‘Ze hebben absoluut een punt’

Directeur politieke zaken van denktank HCSS en voormalig VVD-Tweede Kamerlid Han ten Broeke steunt de oproep van de hoofdredacties. “Ze hebben absoluut een punt. De journalistiek staat vreselijk onder druk en de geschreven journalistiek in het bijzonder. Het is heel duur en heel moeilijk.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk de aflevering hier terug op NPO Start.

Goede journalistiek is onmisbaar, stelt Ten Broeke. “Je moet tegenwicht kunnen bieden aan social media, met al die feitenvrije media die we tegenwoordig zien. Daar hebben we goede dagbladjournalistiek voor nodig.” Ook hij maakt zich zorgen om met name lokale en regionale journalistiek. “Ze staan al zwaar onder druk en moeten vaak een beetje schuilen bij grotere kranten.”

Lees ook: 

Wordt Wilders alsnog premier? ‘Onder druk wordt alles vloeibaar’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het reageerakkoord is in de maak

Het is een historisch unicum: deze zomer mogen de ministers van Schoof I zelf meeschrijven aan hun paragraaf van het regeerakkoord. Een gigantische opgave voor de ministers, maar ook voor de ambtelijke top. Wie had verwacht dat technocraten een cruciale rol zouden spelen in de vorming van een rechts-populistisch kabinet?

Martijn de Greve gaat in gesprek met:

  • Joris Voorhoeve: emeritus professor, oud-minister van Defensie en voormalig partijleider van de VVD, voordat hij de overstap maakte naar D66;
  • Jacques Wallage: oud-staatssecretaris van Onderwijs en later Sociale Zaken, oud-informateur en voormalig fractievoorzitter van de PvdA;
  • Marcelo Mooren: jurist, parlementair lobbyist en populisme-expert.
Maandag 20.30 uur

Undercoveragenten doen zich voor als zakenman en chauffeur: laten de verdachten iets los over diamanten? 

Een van de verdachten krijgt twee undercoveragenten achter zich aan. De undercovers doen zich voor als zakenman en chauffeur en proberen in Colombia in contact te komen met de verdachte: trapt hij erin?

Podcastmakers Maaike Timmerman en Sandra van den Heuvel rijden ondertussen naar het hart van de diamantindustrie in Antwerpen: wat is er met de buit gebeurd?

Luister nu naar aflevering vier van De Diamantroof!

Advocaat kroongetuige Marengo legt opnieuw verdediging neer

Advocaat Peter Schouten heeft opnieuw de verdediging van Marengo-kroongetuige Nabil B. neergelegd. Dat zei hij maandag tijdens een zitting van het hoger beroep van het…

Lees meer

Biden plant campagneoffensief voor eerste debat met Trump

Het campagneteam en bondgenoten van president Joe Biden komen volop in actie in aanloop naar het eerste debat met Donald Trump. Er staan de komende…

Lees meer

KLM-vliegtuig keert terug naar Schiphol

Een vliegtuig van KLM dat onderweg was naar Rio de Janeiro is boven België omgekeerd en weer op weg terug naar Schiphol, laat een woordvoerder…

Lees meer

Slachtoffer (19) steekincident Dordrecht overleden, 3 aanhoudingen

De man die in de nacht van zaterdag op zondag werd neergestoken in Dordrecht, is overleden. Dat meldt de politie zondag. Het gaat om een…

Lees meer

Minderjarig meisje overleden door ongeluk op motorcircuit Lochem

Een minderjarig meisje is overleden door een “noodlottig ongeval” op een motorcrosscircuit aan de Kanaaldijk in het Gelderse Lochem. Dat bevestigt de politie na berichtgeving…

Lees meer

Drugs, wapens en cybercrimehandleidingen: ‘Op Telegram koop je alles wat God verboden heeft’

Van cocaïne tot een pistool en van gehandicaptenparkeerkaarten tot moedersleutels voor fietsen. Via de chatdienst Telegram kun je werkelijk alles op de kop tikken. De…

Lees meer

Regen en waterschimmel dreigen aardappel lang dwars te zitten

De vele regen van de afgelopen maanden zit aardappeltelers dwars. Dat komt niet alleen doordat aardappelpercelen noodgedwongen te laat worden geplant, maar ook doordat een…

Lees meer

Golftoernooi KLM Open vertraagd door actie Extinction Rebellion

Een actie van Extinction Rebellion (XR) heeft ervoor gezorgd dat de vierde en laatste ronde op het KLM Open in Badhoevedorp vertraging heeft opgelopen. Activisten…

Lees meer