main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 21 mei 2024 — 10:55

Verzoek om arrestatiebevel Netanyahu van ICC-aanklager ‘een schandalige gelijkstelling’, vindt Israël

Het arrestatiebevel waar om de aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC), Karim Khan, maandag heeft gevraagd tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en defensieminister Yoav Gallant is “zeer opmerkelijk”. Dat zegt directeur politieke zaken van denktank HCSS Han ten Broeke. Volgens hem is Israël woedend.

Netanyahu noemt het besluit van de aanklager om een arrestatiebevel tegen hem en Gallant te vragen “absurd” en een vorm van “nieuw antisemitisme”, zo schrijft de Israëlische krant Haaretz. Volgens Netanyahu is het verzoek niet alleen tegen hem en zijn defensieminister gericht, maar “tegen de gehele staat Israël”.

Naast het arrestatiebevel tegen Netanyahu en Gallant, heeft de aanklager ook gevraagd om een arrestatiebevel tegen drie kopstukken van terreurorganisatie Hamas. Netanyahu wijst “de gelijkstelling door de aanklagers tussen democratisch Israël en de massamoordenaars van Hamas” af, “met walging”.

Khan stelt op basis van verzameld bewijsmateriaal “gegronde redenen” te hebben om te geloven dat Netanyahu en Gallant zich schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, net als de Hamasleiders.

‘Schandalige gelijkstelling’

“Israël zegt: dit is een schandalige gelijkstelling tussen de dader, de beul, dan hebben ze het over Hamas, en het slachtoffer, namelijk Israël zelf”, vertelt Ten Broeke in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Netanyahu en Gallant worden in één adem genoemd met leiders van Hamas.”

Het arrestatiebevel tegen de Hamaskopstukken vindt Ten Broeke ‘zeer terecht’. “Zij hebben hun eigen misdaden gefilmd, dus daar hoeven we niet zo heel lang bij stil te staan”. Maar een arrestatiebevel namens de aanklager tegen leiders van een democratische natie is “redelijk uitzonderlijk”.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

“In eerste plaats gaat het om civiele leiders”, zegt Ten Broeke over Netanyahu en zijn defensieminister. “Het gaat om een democratie. Heel vaak is het zo dat het ICC eerst even een democratie de kans geeft om zelf die rechtspraak te laten doen.” Bovendien neemt de druk van de internationale gemeenschap op Israël toe, zegt hij.

“Het oorlogskabinet van Netanyahu dreigde een beetje te splijten. Leden vonden dat Netanyahu tot een oplossing moest komen over wat hierna en hadden kritiek dat hij daar nog geen plan voor had. Door dit mogelijke arrestatiebevel zijn de rijen weer gesloten. Het helpt Gaza niet en het is opmerkelijk dat twee civiele leiders van een democratie in het Midden-Oosten nu op dit lijstje komen te staan.”

Steunt Nederland arrestatiebevel?

Eerder vroeg het Strafhof in Den Haag om arrestatiebevelen tegen onder meer voormalig president van Soedan Omar al-Bashir, vanwege genocide in het conflict in de West-Soedanese regio Darfur, de Libische dictator Muammar Kadhafi en de Russische leider Vladimir Poetin, na de inval in Oekraïne. De vraag is of landen die het ICC steunen gehoor zouden geven aan de oproep om Netanyahu te arresteren.

Als het arrestatiebevel tegen Netanyahu wordt toegekend, betekent dit technisch gezien dat de 124 lidstaten van het ICC verplicht zijn om Netanyahu te arresteren als hij daarheen reist. “De ICC heeft geen eigen politiedienst, dus ze zijn afhankelijk van de lidstaten. Ook Nederland is zo’n lidstaat. Het is daarom belangrijk wat Nederland vindt van het arrestatiebevel tegen Netanyahu.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk de aflevering hier terug op NPO Start.

Ten Broeke vraagt zich af of Den Haag het arrestatiebevel steunt. “Nederland, Amerika en eigenlijk alle Westerse landen proberen duidelijk te maken dat de Israëli’s bezig zijn met heilloze politiek in Gaza. Maar de Amerikanen, die geen lid zijn, omdat ze net als Israël zelf het Het Statuut van Rome niet willen ondertekenen, zijn tegen zo’n bevel. Ook de premier van Groot-Brittannië heeft al gezegd: dit is niet bevorderlijk.”

‘Hongersnood als oorlogsmethode’

Volgens Khan zijn Netanyahu en Gallant verantwoordelijk voor de uithongering van burgers, het opzettelijk richten van aanvallen op de burgerbevolking en het opzettelijk doden van mensen. Volgens Khan was er een plan “om hongersnood als oorlogsmethode en andere gewelddaden tegen de burgerbevolking van Gaza te gebruiken” om Hamas uit te schakelen, de gijzelaars terug te krijgen en om burgerbevolking van Gaza “collectief te straffen”.

De aanvragen voor de arrestatiebevelen tegen Hamas richten zich op de leider Yahya Sinwar, de militaire opperbevelhebber Mohammed Diab Ibrahim al Masri en het hoofd van het politieke bureau Ismail Haniyeh. Volgens Khan hebben zij zich onder meer schuldig gemaakt aan uitroeiing, moord, verkrachting, ontvoering en marteling als oorlogsmisdaden en als misdaden tegen de menselijkheid. Khan spreekt over een “wijdverbreide en systematische aanval op de burgerbevolking van Israël door Hamas en andere groeperingen”.

Overigens is het niet zo dat Netanyahu nu al gearresteerd kan worden op basis van het verzoek van het ICC. “Er moeten eerst andere rechters naar kijken om dit te bevestigen”, zegt Ten Broeke.

Lees ook: 

Aanklager ICC vraagt arrestatiebevel voor Netanyahu en Hamas-top

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het reageerakkoord is in de maak

Het is een historisch unicum: deze zomer mogen de ministers van Schoof I zelf meeschrijven aan hun paragraaf van het regeerakkoord. Een gigantische opgave voor de ministers, maar ook voor de ambtelijke top. Wie had verwacht dat technocraten een cruciale rol zouden spelen in de vorming van een rechts-populistisch kabinet?

Martijn de Greve gaat in gesprek met:

  • Joris Voorhoeve: emeritus professor, oud-minister van Defensie en voormalig partijleider van de VVD, voordat hij de overstap maakte naar D66;
  • Jacques Wallage: oud-staatssecretaris van Onderwijs en later Sociale Zaken, oud-informateur en voormalig fractievoorzitter van de PvdA;
  • Marcelo Mooren: jurist, parlementair lobbyist en populisme-expert.
Maandag 20.30 uur

Undercoveragenten doen zich voor als zakenman en chauffeur: laten de verdachten iets los over diamanten? 

Een van de verdachten krijgt twee undercoveragenten achter zich aan. De undercovers doen zich voor als zakenman en chauffeur en proberen in Colombia in contact te komen met de verdachte: trapt hij erin?

Podcastmakers Maaike Timmerman en Sandra van den Heuvel rijden ondertussen naar het hart van de diamantindustrie in Antwerpen: wat is er met de buit gebeurd?

Luister nu naar aflevering vier van De Diamantroof!

Advocaat kroongetuige Marengo legt opnieuw verdediging neer

Advocaat Peter Schouten heeft opnieuw de verdediging van Marengo-kroongetuige Nabil B. neergelegd. Dat zei hij maandag tijdens een zitting van het hoger beroep van het…

Lees meer

Biden plant campagneoffensief voor eerste debat met Trump

Het campagneteam en bondgenoten van president Joe Biden komen volop in actie in aanloop naar het eerste debat met Donald Trump. Er staan de komende…

Lees meer

KLM-vliegtuig keert terug naar Schiphol

Een vliegtuig van KLM dat onderweg was naar Rio de Janeiro is boven België omgekeerd en weer op weg terug naar Schiphol, laat een woordvoerder…

Lees meer

Slachtoffer (19) steekincident Dordrecht overleden, 3 aanhoudingen

De man die in de nacht van zaterdag op zondag werd neergestoken in Dordrecht, is overleden. Dat meldt de politie zondag. Het gaat om een…

Lees meer

Minderjarig meisje overleden door ongeluk op motorcircuit Lochem

Een minderjarig meisje is overleden door een “noodlottig ongeval” op een motorcrosscircuit aan de Kanaaldijk in het Gelderse Lochem. Dat bevestigt de politie na berichtgeving…

Lees meer

Drugs, wapens en cybercrimehandleidingen: ‘Op Telegram koop je alles wat God verboden heeft’

Van cocaïne tot een pistool en van gehandicaptenparkeerkaarten tot moedersleutels voor fietsen. Via de chatdienst Telegram kun je werkelijk alles op de kop tikken. De…

Lees meer

Regen en waterschimmel dreigen aardappel lang dwars te zitten

De vele regen van de afgelopen maanden zit aardappeltelers dwars. Dat komt niet alleen doordat aardappelpercelen noodgedwongen te laat worden geplant, maar ook doordat een…

Lees meer

Golftoernooi KLM Open vertraagd door actie Extinction Rebellion

Een actie van Extinction Rebellion (XR) heeft ervoor gezorgd dat de vierde en laatste ronde op het KLM Open in Badhoevedorp vertraging heeft opgelopen. Activisten…

Lees meer