Lale Gül schrijft in ‘Ik ben vrij’ over haar leven na haar eerste boek: ‘Ik kreeg een tribunaal van mijn familie’
In haar nieuwe boek 'Ik ben vrij' schrijft Lale Gül verder over haar leven. Het boek is een opvolger van 'Ik ga leven'. "Woedende reacties ben ik gewend en bedreigingen hebben niet meer hetzelfde schokeffect als eerst", vertelt ze in WNL Op Zondag op NPO 1.
Gül schrijft hoe ongelukkig ze is geweest na het verschijnen van haar eerste boek. "Ik had te maken met een familiebreuk en woedende reacties vanuit de hele moslimgemeenschap." Ze kreeg berichten als 'je bent een slet', 'ik weet waar je woont' en 'ik kom je wel halen als je nog één keer stoer durft te praten'.
Desondanks bracht zij toch een tweede boek uit en inmiddels kan de schrijfster beter met dit soort berichten omgaan. "Woedende reacties ben ik gewend en bedreigingen hebben niet meer hetzelfde schokeffect als eerst."
Tribunaal van familie
Ook schrijft ze over haar eerste televisieoptreden. Toen ze thuiskwam, stond haar een tribunaal van haar eigen familie te wachten. "Ze zaten mij op te wachten en waren blind van woede." Vooral haar moeder was ziedend. "Ze werd gewelddadig. Ze ging mij knijpen, schoppen en aan mijn haren trekken. Ze wist niet wat ze moest met haar woede."
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
Ze riep zelfs naar de vader van Lale dat hij zijn dochter harder moest slaan. "Waar zij vandaan komt is dat normaal. Je moet je dochters knechten, anders raken ze van het padje af. Zij zag mij als iemand die te veel lef had om dit te doen. Zij wilde voorkomen dat ik nog meer boeken zou schrijven en meer schade zou berokkenen."
Kritiek op links
VVD-leider Dilan Yeşilgöz heeft "ongelooflijk veel respect" voor Gül. "Er zijn zoveel meiden en homoseksuele jongens vanuit die cultuur, die daar zo vast in zitten. Wat erbij komt, is dat je vanuit linkse kringen niet wordt geaccepteerd. Ook daar ben je geen individu, want ook daar hoor je je te gedragen naar je kleur."
Zodra iemand zich daartegen uitspreekt, zoals Gül dat doet, krijg je te horen dat het allemaal niet mag, vertelt de VVD'er in WNL Op Zondag. "Dan deug je niet, ben je geradicaliseerd en laat je je misbruiken door de witte man. Het is allemaal zo klassiek in een hokje stoppen", verzucht Yeşilgöz.
Meer WNL Op Zondag van Omroep WNL zien? Dat kan op NPO Start
Gül vertelt dat links-progressieve mensen in haar kring zeggen dat zij zich beter niet kan uiten over de moslimgemeenschap. Ze zou dan "misbruikt" worden. "Bijzonder, want ik vertel gewoon een persoonlijk verhaal", reageert Gül. "Maar dat kan je volgens links-progressieve mensen beter niet doen, want dan kan Wilders dat gebruiken als een stok om de moslims mee te slaan."
Gül woedend over boekrecensie
In haar wekelijkse column in het Parool kon Gül haar woede niet verbergen over een recensie in Trouw, door Femke Essink. "De recensie was vernietigend en heel gemeen. Het ging niet over mijn schrijfstijl of dat de personages niet geloofwaardig zijn. Het ging over de mening van de personages in het boek, en de hoofdpersoon, namelijk ik."
Luister de uitzending van WNL Op Zondag nu terug als podcast. Tekst gaat hieronder verder.
Essink schreef onder meer dat Gül in het publieke debat niet serieus genomen kan worden, omdat zij nog niet zou zijn uitgeraasd over de islam. Ze beticht de schrijfster van 'sleetse Wilders-retoriek', noemt het boek 'recalcitrant en ijdel puberproza' en zegt dat de lezer snakt naar een 'genuanceerd geluid'.
"Zij oordeelt over de mening van de hoofdpersoon. Sinds wanneer oordeelt een boekrecensent daarover? Ik ben er heel erg van overtuigd dat het nooit gezegd zou worden over Reve, Wolkers, Cremer, Siebelink of Maarten 't Hart", aldus Gül.