Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

We betalen steeds meer digitaal, maar waarom pinnen wij niet altijd fooi?

In 2023 koos ruim de helft (53 procent) van alle Nederlanders ervoor hun rekening digitaal te betalen. Dat heeft ook invloed op de fooi die mensen achterlaten in de horecasector. Een grote groep laat dit nog altijd cash achter, blijkt uit onderzoek van Mobile Payment Monitor van Visa.

Digitaal afrekenen krijgt van veel Nederlanders de voorkeur boven betalen met contant geld. Naast de snelheid en veiligheid, wordt een beter overzicht in de uitgaven genoemd als reden. Pinnen is zelfs zo populair, dat 21 procent van de Nederlanders winkels voorbijloopt waar geen pinmogelijkheid is.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Fooi

Deze ontwikkeling heef ook invloed in de manier hoe mensen fooi geven. Ouderwets een paar euro's op een schaaltje leggen lijkt verleden tijd. Inmiddels geeft 44 procent van de Nederlanders ook digitaal fooi. Toch betaalt een deel (22 procent) de fooi nog wel contant, ook al is de grote rekening betaalt met pin. Een deel (43 procent) doet dit, omdat men vreest dat digitale fooi niet bij het personeel terechtkomt. Bijna een derde (30 procent) legt contant fooi neer om van kleingeld af te komen.

Hoofdeconoom bij ING Marieke Blom maakt de vergelijking met Amerika, waar een pinbetaler de keuze krijgt voorgelegd hoeveel fooi die wil achterlaten. De klant kan dan kiezen tussen bijvoorbeeld 10, 15 of 20 procent. "Daar zit het helemaal ingebakken", zegt zij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.

Neemt dat dan de angst weg dat fooi bij de juiste persoon terechtkomt? Blom denkt dat wij daar ons geen zorgen over hoeven te maken. "Daar zit het helemaal in het systeem ingebakken en in Nederland ook."

Toekomst zonder cash?

Een ruime meerderheid (82 procent) kiest digitaal afrekenen boven betalen met cash. Die trend verspreidt zich ook steeds meer. Inmiddels betaalt 36 procent van de generatie 36 tot 45 steeds vaker digitaal. Dat is een toename van 29 procent ter vergelijking met een jaar eerder.

Voor de jongere generaties is digitaal betalen doodnormaal. Ruim twee derde (69 procent) betaalt alles met pin of smartphone. Sterker nog: 73 procent van de jongeren gaat eerder op pad zonder portemonnee dan zonder smartphone. Ook de 60+'ers zien steeds meer fiducie in hun smartphone. Een meerderheid van 52 procent betaalt liever met smartphone dan dat zij flappen uit hun beurs toveren.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
'Ik ken helemaal geen vooroordelen'
1:25

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'

Team Bruh of Team Bro?
1:15

Team Bruh of Team Bro?

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'
1:28

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'

Fidan Ekiz wil actie tegen vrouwenbesnijdenis: 'Oorverdovend stil'
1:37

Fidan Ekiz wil actie tegen vrouwenbesnijdenis: 'Oorverdovend stil'

'Rusland investeert 35 procent in de defensie-industrie'
1:46

'Rusland investeert 35 procent in de defensie-industrie'

'De voordelen voor sekswerkers in loondienst zijn gigantisch'
1:28

'De voordelen voor sekswerkers in loondienst zijn gigantisch'

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau