main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland: Generatie Europa - 15 mei 2024 — 14:43

Ouders in Zweden krijgen 480 dagen verlof: ‘Bizar om na tien weken alweer te werken’

Een jaar met verlof nadat je een baby hebt gekregen. Nederlandse ouders kunnen er alleen maar van dromen, maar voor Zweedse moeders én vaders is het de welkome realiteit. ”Ik kan me niet voorstellen dat ik mijn zoontje na drie maanden naar de opvang zou brengen. Sterker nog, dat mag hier pas vanaf een jaar”, vertelt de Nederlandse juriste Esther Meulenberg, die nu zo’n vijf jaar in de Zweedse stad Göteborg woont.

”Wij krijgen 480 dagen verlof. Die mag je als koppel verdelen. Ik blijf een jaar thuis, mijn man zes of acht maanden. Dan zijn we nog niet door onze dagen heen. Je kunt ze opmaken tot je kind een jaar of acht is”, vertelt Meilenberg (moeder van twee, waarvan de jongste vier maanden) in Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

”Een jaar lang lijkt lang, maar het vliegt voorbij”, verzekert de juriste. Bovendien hoeven Zweedse ouders zich na hun lange verlof geen zorgen te maken over de peperdure opvang. ”Hier betaal je zo’n 100 euro per maand. Dan kan je kind fulltime naar de opvang. Ik ga weer fulltime werken.”

Stress

In Nederland is dat wel anders, weet Meulenberg maar al te goed. ”Je wordt in Nederland bijna gedwongen om parttime te gaan werken. Ik zie hoe mijn vriendinnen daarin moeten balanceren. Waar moet je kind heen? De opvang of familie om de kosten te drukken? Je schuldig voelen als de opvang belt omdat je kind ziek is, je weg moet en in de avond je werk inhaalt… Het bezorgt allemaal veel stress. Die stress is hier niet.”

Werkgevers in het land van knäckebröd en ABBA balen volgens de Nederlandse niet van de situatie. Integendeel. ”Ze alleen maar blij voor je als je zwanger bent. Oprecht blij. Iemand moet mij natuurlijk vervangen. Dan huren ze vaak een consultant in.”

Bizar

Zweden lijkt dan ook zowat volledig ingericht te zijn op ouders met jonge kroost. Zo heeft vrijwel ieder warenhuis een familiekamer, waar je een luier kunt verschonen, kolven of een flesje opwarmen. De overheid organiseert bovendien allerlei bijeenkomsten over hoe je een kind kunt opvoeden.

Zweedse ouders in het stadsmuseum van Göteborg vinden het ‘bizar’ dat Nederlandse moeders na tien weken alweer aan het werk moeten. ”Dat kan ik me echt niet voorstellen”, zegt een moeder. Iemand anders voegt toe: ”Als ik na drie maanden weer moest werken, was ik een wrak geweest. Ik heb de eerste drie maanden niet eens geslapen”.

Zweden is een verzorgingsstaat met goede regelingen voor ouders met een baby. Tegelijkertijd stijgt de inkomensongelijkheid nergens zo hard als hier. Jill Bleiksloot onderzoekt het. Kijk donderdag om 20.55 uur naar Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.

Lees ook:

Wooncrisis in Ierland nog erger dan in Nederland: ‘Het is één grote financiële en maatschappelijke ramp’

Door: Michiel van Renselaar

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Stand van Nederland: Generatie Next

Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.

Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Het Misdaadbureau: Astrid Holleeder leeft al tien jaar in doodsangst: ‘Haar verhaal is slechte reclame voor getuigen’

Het verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…

Lees meer

25.000 tot 50.000 mensen geraakt door uitkeringsfouten UWV

Tussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…

Lees meer

Gemeenten houden vast aan plannen voor emissievrije zones

De veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…

Lees meer

Topman Shell blij met uitspraak gerechtshof in CO2-zaak: ‘Belangrijk voor Nederlandse bedrijfsleven’

Topman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….

Lees meer

Zorgen om ‘innerlijke reis’ met macrodosing: ‘Er is niemand die de kwaliteit handhaaft’

Naast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…

Lees meer

Amsterdam begint met proef om werk te vinden voor asielzoekers

Amsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…

Lees meer

Klever: EU bereidt tegenmaatregelen importheffingen VS voor

De EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…

Lees meer

Subsidiepot voor aanschaf nieuwe elektrische auto is leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…

Lees meer

RvT-voorzitter Joustra (NPO) staat achter VVD-plannen: ‘Elke stresstest gaat niet goed’

De VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…

Lees meer