main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland: Generatie Europa - 15 mei 2024 — 14:43

Ouders in Zweden krijgen 480 dagen verlof: ‘Bizar om na tien weken alweer te werken’

Een jaar met verlof nadat je een baby hebt gekregen. Nederlandse ouders kunnen er alleen maar van dromen, maar voor Zweedse moeders én vaders is het de welkome realiteit. ”Ik kan me niet voorstellen dat ik mijn zoontje na drie maanden naar de opvang zou brengen. Sterker nog, dat mag hier pas vanaf een jaar”, vertelt de Nederlandse juriste Esther Meulenberg, die nu zo’n vijf jaar in de Zweedse stad Göteborg woont.

”Wij krijgen 480 dagen verlof. Die mag je als koppel verdelen. Ik blijf een jaar thuis, mijn man zes of acht maanden. Dan zijn we nog niet door onze dagen heen. Je kunt ze opmaken tot je kind een jaar of acht is”, vertelt Meilenberg (moeder van twee, waarvan de jongste vier maanden) in Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

”Een jaar lang lijkt lang, maar het vliegt voorbij”, verzekert de juriste. Bovendien hoeven Zweedse ouders zich na hun lange verlof geen zorgen te maken over de peperdure opvang. ”Hier betaal je zo’n 100 euro per maand. Dan kan je kind fulltime naar de opvang. Ik ga weer fulltime werken.”

Stress

In Nederland is dat wel anders, weet Meulenberg maar al te goed. ”Je wordt in Nederland bijna gedwongen om parttime te gaan werken. Ik zie hoe mijn vriendinnen daarin moeten balanceren. Waar moet je kind heen? De opvang of familie om de kosten te drukken? Je schuldig voelen als de opvang belt omdat je kind ziek is, je weg moet en in de avond je werk inhaalt… Het bezorgt allemaal veel stress. Die stress is hier niet.”

Werkgevers in het land van knäckebröd en ABBA balen volgens de Nederlandse niet van de situatie. Integendeel. ”Ze alleen maar blij voor je als je zwanger bent. Oprecht blij. Iemand moet mij natuurlijk vervangen. Dan huren ze vaak een consultant in.”

Bizar

Zweden lijkt dan ook zowat volledig ingericht te zijn op ouders met jonge kroost. Zo heeft vrijwel ieder warenhuis een familiekamer, waar je een luier kunt verschonen, kolven of een flesje opwarmen. De overheid organiseert bovendien allerlei bijeenkomsten over hoe je een kind kunt opvoeden.

Zweedse ouders in het stadsmuseum van Göteborg vinden het ‘bizar’ dat Nederlandse moeders na tien weken alweer aan het werk moeten. ”Dat kan ik me echt niet voorstellen”, zegt een moeder. Iemand anders voegt toe: ”Als ik na drie maanden weer moest werken, was ik een wrak geweest. Ik heb de eerste drie maanden niet eens geslapen”.

Zweden is een verzorgingsstaat met goede regelingen voor ouders met een baby. Tegelijkertijd stijgt de inkomensongelijkheid nergens zo hard als hier. Jill Bleiksloot onderzoekt het. Kijk donderdag om 20.55 uur naar Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.

Lees ook:

Wooncrisis in Ierland nog erger dan in Nederland: ‘Het is één grote financiële en maatschappelijke ramp’

Door: Michiel van Renselaar

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: Made in Holland

Nederland is innovatiever dan je zou denken. Zo zijn er tal van producten van eigen bodem die je helemaal niet zou verwachten, zoals Hollandse wijn van de zeebodem of rijstvelden.

Maar valt daar ook wat aan te verdienen? En is dit de toekomst voor de Nederlandse economie? Presentator Nejifi Ramirez gaat op onderzoek.

Vanavond 23.10

Vanavond: hoe herken je de dader?

Het is een scène die we allemaal wel eens in een film of serie hebben gezien: een rijtje mogelijke daders naast elkaar en een getuige die moet aanwijzen wie de schuldige is. Gebeurt dat nog in het echt? Is het betrouwbaar? Hoe goed kan een getuige een gezicht herinneren? En hoe werkt een zogenoemde fotoconfrontatie?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Vrijdag 19.00 uur
ECB verlaagt rente in eurozone voor derde keer dit jaar

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone voor de derde keer dit jaar verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank…

Lees meer

Nederland stelt 271 miljoen beschikbaar voor granaten voor Oekraïne

Nederland trekt nog eens 271 miljoen euro uit om artilleriegranaten voor Oekraïne te kopen. Dat gebeurt samen met Denemarken en Tsjechië. “Een jaar geleden begonnen…

Lees meer

EU als geopolitieke macht gaat ten koste van welvaart, waarschuwt oud-minister

De Europese Unie als ‘Geopolitieke Unie’ gaat mogelijk ten koste van onze welvaart, zegt oud-minister en voormalig topdiplomaat Tom de Bruijn in Sven op 1….

Lees meer

Coalitiepartijen pessimistisch over gevolgen uitstootvrije zones

Coalitiepartijen zijn pessimistisch over de gevolgen van de uitstootvrije zones die volgend jaar in een reeks gemeenten gaan gelden. PVV, BBB en VVD riepen in…

Lees meer

ASML in gesprek met autoriteiten over fout met kwartaalcijfers

Chipmachinemaker ASML onderzoekt nog hoe de kwartaalcijfers dinsdag per ongeluk te vroeg online zijn gekomen. Over de toedracht van de blunder is het Veldhovense bedrijf…

Lees meer

Duurzaamheidsondernemer pleit voor afschaffen alle subsidies: ‘Zo moet het systeem werken’

Subsidie is helemaal niet nodig voor bedrijven die vernieuwing nastreven. Dat vindt duurzaamheidsondernemer Ruud Koornstra. “We moeten voor lief nemen dat niet alles in één…

Lees meer