Spannende eindexamentijd losgebarsten: ‘Ik vond het verschrikkelijk’
Ruim 191.000 middelbare scholieren zijn dinsdagochtend begonnen aan hun eindexamen. ''Vertrouw op jezelf. Je hebt er keihard voor geleerd'', geeft onderwijsminister Mariëlle Paul de zenuwachtige tieners mee.
De meeste leerlingen, ruim 96.000, zitten op het vmbo. Verder doen bijna 56.000 havisten en ruim 39.000 vwo'ers eindexamen. Het eerste tijdvak begon dinsdag met geschiedenis en staatsinrichting voor vmbo, muziek voor havo en Grieks voor vwo. In de middag zijn biologie (vmbo kb en vwo), wiskunde A en B (havo), Engels (vmbo gl en tl) en Nederlands (vmbo bb) aan de beurt. De laatste examens uit deze ronde zijn op 29 mei.
Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
De onderwijsminister heeft een paar tips voor de scholieren die flink aan de bak moeten. ''Drink veel water. Neem af en toe een pauze tussen het leren. Ga wandelen, hardlopen of wat je fijn vindt aan sport. Dat helpt om focus te houden. Je kunt er goed door slapen. Doorhalen klinkt verleidelijk, maar meestal werkt dat niet zo goed'', aldus Paul in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Black-out
Journalist Lammert de Bruin heeft nog wel eens nachtmerries over zijn eindexamen. ''Aardrijkskunde. Dan schrik ik 's nachts wakker, omdat ik een black-out heb en niets meer weet. Ik vond het vreselijk. Het gekke is dat ik dat examen heel goed heb gemaakt.''
De Bruin denkt dat het tijd wordt voor een ander systeem. ''Waarbij het examen niet voor de helft meeweegt. Dat geeft zoveel druk. Wat doen we onze kinderen aan? ''
Vlag met rugtas
Op 12 juni krijgen de scholieren de uitslagen van het eerste tijdvak te horen. Dan weten ze of ze de vlag met hun rugtas al mogen ophangen. Leerlingen die nog niet geslaagd zijn, krijgen een herkansing in de tweede ronde. Dat tijdvak begint op 18 juni en duurt een week. De uitslagen daarvan komen op 2 juli.
Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) heeft elk jaar een punt waar scholieren hun klachten over de eindexamens kunnen melden. Dat kan telefonisch en online. Demissionair onderwijsminister Mariëlle Paul neemt woensdag de telefoon op om klachten aan te horen. Het meldpunt kreeg vorig jaar een recordaantal van 312.354 klachten. LAKS noemde dat zorgwekkend en had de indruk dat leerlingen "zich niet goed genoeg voorbereid voelden op het examen door de gevolgen van de van de coronapandemie".