main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 12 mei 2024 — 09:30

Bij Brenda ging een botoxbehandeling helemaal verkeerd: ‘Patiënten moeten de risico’s kennen’

Botox en fillers zijn eenvoudig online te bestellen, maar komen niet zonder gevaar. Daarvoor waarschuwen ervaringsdeskundigen Sietske Atsma en Brenda Berndsen in Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2. Ze vinden dat consumenten beter op de hoogte moeten zijn van de risico’s. “Een ernstige complicatie kan heel veel impact hebben.”

Sietske Atsma was 19 jaar oud toen ze haar borsten liet vergroten. In de jaren daarna liet ze nog veel cosmetische ingrepen doen en ze groeide zelfs uit tot het boegbeeld van de cosmetische industrie. Ze maakte ook kennis met de schaduwkant. Op haar online platform en in haar podcast probeert ze consumenten te informeren over cosmetische ingrepen.

Dat Atsma al op jonge leeftijd een borstvergroting nam, had te maken met onzekerheid over haar lichaam. “Ik denk dat we allemaal bepaalde onzekerheden met ons meedragen, zeker onder invloed van wat tegenwoordig een heel dwingend schoonheidsideaal is, ook door social media. Je denkt: als ik grotere borsten heb of vollere lippen, wordt mijn leven leuker.”

Toen ze eenmaal onder het mes was geweest, bleek dat alleen het uiterlijk van Atsma was veranderd. “Je kan heel blij zijn met je spiegelbeeld op dat moment, maar de onzekerheid blijft. Die zit in je en kun je niet oplossen door iets aan de buitenkant te laten doen.”

Stand van Nederland: Generatie Next vroeg in een enquête aan millennials: zou jij ooit een botox – of fillerbehandeling willen ondergaan? 30,2 procent zit dat wel zitten, maar 68,8 procent zou het nooit doen. Mannen en vrouwen denken hier hetzelfde over.

‘Mijn hartslag ging snel omhoog’

Iemand die wel iets aan zichzelf liet doen, is Brenda Berndsen. Ze dacht dat een prikje botox geen kwaad kon. “Ik had twee keer fillers laten zetten in mijn lippen, zonder problemen. Bij de derde keer dacht ik: botox lijkt mij ook best leuk.” Ze kreeg een spuit in haar voorhoofd en vertrok weer naar huis, maar al snel bleek dat er iets mis was.

“Ik was met mijn hond aan het wandelen en voelde dat mijn hartslag omhoog ging. De botox in mijn voorhoofd voelde als beton. Het begon te tintelen en voelde heel zwaar.” Berndsen nam contact op met de kliniek die haar had behandeld. “Ik vertelde dat ik medicatie slikte omdat ik hartpatiënt ben. Daar hadden ze ervaring mee, maar ze schrokken wel.”

Omdat de klachten alleen maar erger werden, bezocht Berndsen verschillende doktoren. “Ik ging ook naar een KNO-arts, omdat mijn keel en tong dik waren door de allergische reactie. De KNO-arts zei: dit kan heel goed door de botox komen.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Atsma, die inmiddels meerdere botoxbehandeling heeft ondergaan en zelf in de cosmetische industrie aan de slag ging, maakte dit soort situaties vaker van dichtbij mee. “Ik zag gaandeweg dat er allerlei mensen met complicaties zich meldden. Ik zag ook wat voor impact dat op iemand kan hebben.”

Ze besloot dat mensen beter van de gevaren op de hoogte moesten zijn. “Ik heb een platform opgericht met als doel dat mensen zich vrij kunnen informeren en vrij kunnen voelen om onzekerheden te bespreken. Maar ik merkte al snel dat het veranderde in een plek waar mensen komen om te praten en advies in te winnen over klachten en complicaties.”

‘Er zijn mensen die de deur niet meer uit durven’

Atsma heeft de behandelingen in de cosmetische industrie achter haar gelaten. “Inmiddels kijk ik met een meer kritische blik naar de branche.” Hoewel ze mensen niet adviseert om geen fillers en botox te nemen, blijft ze waarschuwen voor de risico’s. “Je bent pas helemaal veilig als je niets laat doen.”

Een botoxbehandeling kost al snel zo’n tweehonderd euro en moet, om het effect te behouden, om de drie maanden worden herhaald. Als het fout gaat, kost het je nog veel meer, zegt Atsma. “Als je een ernstige complicatie hebt, kan dat heel veel impact hebben. Het kost je je gezondheid of je mentale gezondheid. Er zijn mensen die de deur niet meer uit durven.”

Ook Brenda Berndsen vindt dat mensen zelf moeten weten of ze een botoxspuit in hun voorhoofd laten zetten. “Ik vind wel dat patiënten de risico’s moeten kennen. Dit zijn producten die gewoon verkrijgbaar zijn. Bij veel mensen gaat het ook goed, totdat het fout gaat. Mensen moeten beter op de hoogte worden gebracht van wat de complicaties kunnen zijn, zodat je aan de hand daarvan een weloverwogen beslissing kan maken. En vind je het dan nog waard om je te laten injecteren?”

Millennials vinden botox en fillers heel normaal, al kan het flink misgaan en worden de producten aan iedereen geleverd. Leveranciers vinden dat de overheid moet ingrijpen. Kijk deze uitzending van Stand van Nederland: Generatie Next nu hier terug via NPO Start.

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Made in Holland

Nederland staat voor molens, tulpen en klompen. Maar inmiddels ook wijngaarden, rijstvelden en theeplantages. Stand van Nederland onderzoekt of dit de toekomst is voor de Nederlandse economie.

Kijk Stand van Nederland: Generatie Next nu terug via NPO Start.

Cameratoezicht bij Amsterdams advocatenkantoor waar explosie was

Bij het Amsterdamse advocatenkantoor waar in de nacht van zondag op maandag een explosie was, is onder gericht cameratoezicht gesteld voor een maand. Daartoe heeft…

Lees meer

Verzekeraars zien steeds minder overlijdensrisicoverzekeringen

Steeds minder mensen sluiten een overlijdensrisicoverzekering af voor de financiering van hun huis. Vooral veel huurders en zelfstandig ondernemers hebben niet zo’n verzekering. Dit meldt…

Lees meer

Onderzoek: gebruik fillers en botox flink gestegen

Steeds meer mensen laten zich behandelen met fillers of botox. Tussen 2019 en 2022 steeg het gebruik van fillers met 80 procent en het aantal…

Lees meer

Advocaten Donny M. aan het woord: ‘Hij is slachtoffer van zijn jeugd en het falende zorgsysteem’

Donny M. is geen monster, maar slachtoffer van zijn jeugd en het falende zorgsysteem. Dat zei advocate Sjanneke de Crom tijdens de laatste zittingsdag in…

Lees meer

Welke plichten heb je als getuige?

Stel, je fiets naar huis of je loopt naar je auto en voor je ogen wordt iemand beroofd. Je ziet hoe de dader toeslaat en…

Lees meer

Burgemeester Halsema van Amsterdam met de dood bedreigd

Femke Halsema, de burgemeester van Amsterdam, is met de dood bedreigd. Dat gebeurde na de demonstraties afgelopen 7 oktober.  Halsema doet haar verhaal bij stadszender…

Lees meer

Oud-Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp: ‘Klimaatverandering is de grootste bedreiging van onze wereldvrede’

In de nieuwe serie ‘Missie Middendorp’ van Omroep WNL bezoekt oud-Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp conflictgebieden om aan te tonen dat onze veiligheid direct samenhangt…

Lees meer

Minister Brekelmans: Rutte probeert open gesprekscultuur bij NAVO

Oud-premier Mark Rutte probeert als nieuwe NAVO-chef de vergadercultuur bij de NAVO te veranderen, heeft minister Ruben Brekelmans van Defensie geobserveerd tijdens een vergadering van…

Lees meer