Jaarlijks worden 2000 konijnen gedumpt: denk beter na, zegt Dierenbescherming
Op Nationale Konijnendag roept de Dierenbescherming mensen op beter na te denken voor ze een konijn in huis nemen. Jaarlijks vangt de organisatie voor dierenwelzijn tweeduizend gedumpte konijntjes op, soms nadat ze op straat worden gevonden.
"Veel mensen kopen een konijn en weten eigenlijk niet goed dat konijnen als knuffeldier helemaal niet zo geschikt zijn", verzucht woordvoerder van de Dierenbescherming Saskia Thijssen in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
"Konijnen vinden het niet leuk om opgetild te worden en echt geschikt voor kinderen zijn konijntjes ook niet, omdat het stressgevoelige dieren zijn", vertelt Thijssen. "Ze kunnen ontzettend schrikken van geluiden en onverwachte bewegingen."
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
Een huppelend konijn in de woonkamer klinkt nu misschien leuk, maar de beestjes kunnen met gemak acht tot tien jaar oud worden, waarschuwt de woordvoerder. "Vraag jezelf niet alleen af: 'Vind ik het nu leuk?', maar ook: 'Vind ik het over een paar jaar nog steeds leuk?'"
'Tam konijn overleeft niet in het wild'
Een deel van de 2000 konijnen die jaarlijks door de Dierenbescherming worden opgevangen, wordt op straat gevonden. "Ze worden bijvoorbeeld gedumpt in een stadspark of in het bos. Een tam konijn in het wild dumpen, overleeft een konijn vrijwel nooit."
De Dierenbescherming wil daarom dat mensen beter nadenken voor ze een konijn nemen.