Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Friese studenten boos op ING omdat medewerkers geen Fries spreken: ‘Dan moet ik overstappen naar de Rabobank’

Rick Hartkamp

Friese studenten van studentenvereniging FFJ Bernlef zijn boos op bankmedewerkers van ING, omdat ze geen Fries spreken. De bank krijgt daardoor allerlei ludieke telefoontjes, omdat de studenten vinden dat de klantenservice ze ook in het Fries te woord moet staan. Volgens de officiële regels mogen bankmedewerkers geen Fries terugpraten.

Bankmedewerkers van ING spreken alleen Engels en Nederlands, omdat de gesprekken worden opgenomen voor trainingsdoeleinden. De actievoerders van de Friese studentenvereniging belden daarom massaal in het Fries met de ING-bank in Leeuwarden. De studenten gebruikten creatieve schuilnamen, waaronder 'Douwe Dollar'.

'Fries krijgt geen plek bij ING'

Als een student een bankmedewerker spreekt, krijgt die te horen dat de ING-medewerkers geen Fries mogen spreken. Ook al zouden ze het wel willen. Kortom, "Fries krijgt geen plek bij ING", zegt een Friese student. "Dat vind ik vreemd, hoeveel weerstand er is."

De ING-medewerker reageert op zijn belletje door te zeggen dat zij hem alleen in het Nederlands en Engels te woord staat. "Nou, dan stap ik over naar de Rabobank", reageert de jongen.

Een andere Friese student maakt zich ook hard voor het feit dat iedereen overal Fries kan spreken, bijvoorbeeld bij zijn eigen bank. "En het liefst bij elke instantie."

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

'Eén medewerker die Fries spreekt'

Citymarketeer Frits Huffnagel adviseert ING om in ieder geval één medewerker te hebben die Fries spreekt. "Het is een officiële taal. Ik hoor mensen in Twente straks al roepen dat er Twents gepraat moet worden en in Limburg Limburgs. Maar dat zijn geen officiële talen."

Fries mag in het openbaar worden gebruikt, ook in de rechtbank, vertelt Defensiedeskundige bij HCSS Peter Wijninga. "Dus waarom niet bij een bank?"


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau