Expats en Ieren betalen zich rot aan huur in Dublin: ‘Soms slapen we op de vloer’
De huizencrisis in Ierland loopt in Dublin de spuigaten uit. Zelfs expats die werken voor grote bedrijven als Google en goed geld verdienen, ervaren de lasten. Zoals de Nederlandse expat Stijn Luttik, die een klein appartement deelt met een huisgenoot. "Zelfstandig wonen in Dublin is praktisch onbetaalbaar", zegt hij in Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Ierland heeft één van de sterkste economieën van Europa, dankzij een gunstig belastingklimaat voor bedrijven. Desondanks is het voor veel mensen onmogelijk zelfstandig te wonen. Dat ervaart ook Luttik, die als expat in Dublin werkt voor Google. Met hoge verwachtingen verhuisde hij naar Ierland. "Die verwachtingen moest ik vrij snel aanpassen toen ik hier kwam."
Een van die verwachtingen was zelfstandig wonen, in een mooi, ruim appartement. "Dat is in Dublin praktisch onbetaalbaar", zegt de expat. Daarom deelt hij een appartement met een huisgenoot en heeft hij alleen een kleine slaapkamer voor zichzelf. "Het is best prijzig. Wij betalen met z'n tweeën 2800 euro, exclusief."
'Soms slapen we op de vloer'
Voor veel mensen in Ierland is wonen onbetaalbaar geworden. Sterker nog, Ierland is momenteel het duurste land van Europa om in te wonen. In de afgelopen 20 jaar is het aantal millennials met een koopwoning gehalveerd. In diezelfde periode is de prijs van een huurhuis verdubbeld. Om een beeld te schetsen: 40 procent van de Ieren onder de 40 jaar woont nog bij zijn ouders. In Nederland ligt dat op 10 procent.
Dit toont aan dat niet alleen expats, die vaak een goed salaris hebben, met een woonprobleem kampen. Hoe zit het dan met de lokale bevolking? "Het is heel moeilijk. Een goed huis is erg duur", vertelt een jonge Ierse man. "Ik huur samen met nog twee jongens, maar de kamer is twee bij drie meter. We delen het bed en soms slapen we op de vloer."
Meer zien van Stand van Nederland: Generatie Europa van Omroep WNL? Dat kan hier.
Een Ierse vrouw van 28 woont noodgedwongen bij haar ouders. "Het is gewoon te duur. De huur is torenhoog en kopen lukt niet", doet zij haar verhaal. "Op jezelf wonen is erg moeilijk. Ik zou graag iets kopen, maar helaas lukt dat niet."
Wie treft blaam?
De lokale bevolking kan amper aan een woning komen, waar de expats - hoe hoog de kosten ook zijn - dat nog wel lukt. Zijn zij dan onderdeel van het probleem? Luttik, die meeleeft met de Ieren, vindt van niet. "Het is echt triest, want ik heb mij hier altijd welkom gevoeld. Ik denk ook niet dat zij expats als onderdeel van het probleem zien, maar er is wel degelijk een probleem."
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
Toen Luttik net in Dublin kwam wonen, bekroop hem af en toe wel een schuldgevoel. "Maar dat is niet eerlijk", vindt hij. Hij krijgt ondersteuning van beleidswetenschapper Rory Hearne, die ook niet de schuld bij expats legt. "Zij zijn niet het probleem. Veel werkende jonge mensen die hierheen komen, brengen juist essentiële vaardigheden met zich mee." Hearne merkt op dat ook expats te lijden hebben onder de woningcrisis. "Zij worden uitgezet of moeten een appartement of huis met anderen delen."
Expat Helen Riesewick weet wel wie schuldig is aan de Ierse woningcrisis: niet de multinationals, maar de regering. "Ze krijgen zoveel belasting en ik heb het gevoel dat ze daar niets mee doen. Kijk maar naar de infrastructuur of straten en huizen." Hearne is het eens met Riesewick. "Het ligt écht bij de regering."
De woningcrisis in Ierland groeit uit tot een steeds groter drama. Niet alleen Ieren zelf, maar ook expats met een riant salaris betalen zich blauw aan hoge huurkosten. Wat is de oplossing voor deze crisis en wie heeft dit veroorzaakt? Kijk deze uitzending van Stand van Nederland: Generatie Europa nu terug op NPO Start.