Dodenherdenking ‘helemaal niet goed gegaan’, zegt Frits Barend: ‘Blij dat mijn moeder het niet meer hoeft mee te maken’
Hoewel er geen hoorbare protesten waren, vindt journalist Frits Barend dat de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam is verstoord. De gemeente Amsterdam nam strenge maatregelen om verstoringen te voorkomen. "Ik ben blij dat mijn moeder het niet meer hoeft mee te maken", zegt Barend.
Bij de herdenking waren zaterdagavond 4000 mensen aanwezig, meldde het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Dat is inclusief de genodigden die voorafgaand in de Nieuwe Kerk aanwezig waren. Er waren op de Dam maximaal 10.000 toeschouwers welkom. In eerdere jaren was dat aantal twee keer zo hoog. Alle aanwezigen werden vooraf gefouilleerd en borden, vlaggen of versterkers waren niet toegestaan.
Barend begrijpt dat er minder mensen dan gebruikelijk bij de herdenking waren. Dat heeft volgens hem te maken met de maatregelen. "Je moest een toegangskaart hebben, je mocht je paraplu niet meenemen en mensen waren misschien toch bang dat er wat zou gebeuren", zegt hij in WNL Op Zondag op NPO 1. Dat de maatregelen nodig waren, vindt Barend buitengewoon pijnlijk.
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
'Het is dus helemaal niet goed gegaan!'
"Ook ik kreeg van tevoren te horen: maakt u zich geen zorgen, er is politiebegeleiding. Op 4 mei!", zegt Barend, zichtbaar aangedaan. "Iedereen zegt: het is goed gegaan. Het is dus helemaal niet goed gegaan! Het is te gênant voor woorden dat er 700 man politie op de Dam was. Daar zouden bij wijze van spreken twee agenten moeten zijn om het verkeer te regelen."
"Maar dat was niet zo. Ik vind het echt..." Barend gaat rechtop zitten. "Ik zeg altijd: ik ben blij dat mijn moeder het niet meer hoeft mee te maken. Het is echt te gênant voor woorden dat er zoveel bewaking nodig was voor een herdenking om te herdenken dat wij in vrijheid leven."
WNL Op Zondag gemist? Luister deze uitzending nu terug als podcast. Tekst gaat hieronder verder.
'Denk in mensen'
"Ik heb de agenten bedankt. Maar ik heb ook gezegd: ik vind het te gênant voor woorden dat jullie hier moeten zijn. Het is eigenlijk verschrikkelijk", aldus Barend, die een boek schreef over het lot van zijn Joodse familie in de Tweede Wereldoorlog.
"Mijn moeder heeft mij altijd opgevoed met het idee: Frits, denk niet in groepen, maar denk in mensen. Niet wat je bent, maar wie je bent. Dat heb ik ook aan mijn kinderen meegegeven."