main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 3 mei 2024 — 11:43

Samen genieten van vrijheidssoep op 5 mei: ‘Wat betekent vrijheid voor jou?’

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei komt met het initiatief van vrijheidsmaaltijden. Er wordt soep geserveerd, dat moet dienen als smeerolie voor goede verhalen. “Ga met elkaar het gesprek aan over wat vrijheid voor jou betekent”, zegt Onno Hoes in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Ook trek in een kopje soep? Geen probleem! Door het hele land kan je op 5 mei op verschillende plekken aanschuiven, om naast het verorberen van een lekkere kop soep ook te kletsen met buurt- en stadsgenoten.

Voorproefje

In Den Haag krijgen ze alvast een voorproefje, want de soepfoodtruck van initiatiefnemers Fleur en Anne-Lyke rijdt daar al een paar dagen rondjes door de stad. “We willen graag bekendheid geven aan de vrijheidsmaaltijden en de vrijheidssoep. Zodat mensen bekend worden met het fenomeen samen eten op 5 mei”, zegt Anne-Lyke.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Fleur en Anne-Lyke hopen ontmoetingen teweeg te brengen en dat hun soep mensen aan het denken zet dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. “Het is mooi als mensen op 5 mei aanschuiven bij een van de vijftig maaltijden in de stad die georganiseerd worden.”

Wat voor soep?

Klinkt lekker, zo’n kommetje soep. Maar om wat voor soep gaat het eigenlijk? “Het is een combinatie van groente en tomaat”, zegt Onno Hoes van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. “Ieder jaar hebben we een andere culinaire held die de soep maakt.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.

De bedoeling van de soep is “dat je met elkaar in gesprek gaat over wat vrijheid voor jou betekent”, zegt Hoes. Op tafel liggen ook discussiekaartjes om het gesprek op gang te brengen.

Over blijven praten

BBB-leider Caroline van der Plas vindt het een mooi initiatief en benadrukt het belang om over vrijheid te blijven praten. “Met name dat het niet vanzelfsprekend is. Dankzij onze Defensie worden onze grenzen beveiligd en hebben wij – los van Oekraïne – al bijna 80 jaar geen oorlog. Dat is zo belangrijk, dat mensen dat beseffen.”

Lees ook:

Stilstaan bij belang van Bevrijdingsfestivals: ‘Meer dan alleen bier drinken en feesten’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Luister terug: buitenlandminister Veldkamp over de onrust in de wereld

Met een nieuw seizoen van WNL Op Zondag. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten

– Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp over de onrust in de wereld
– Voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW over de kabinetsplannen
– Migratie-expert en wiskundige Jan van de Beek over de asielcrisis
– Oud-politicus en schrijver Peter Rehwinkel over de Nederlandse first lady’s

Luister nu terug als podcast

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.
Maandagavond 20.30 uur
Afvalbranche overweegt rechtszaak tegen kabinet om lachgasafval

Gemeentelijke afvalinzamelaars willen een rechtszaak tegen het kabinet beginnen om de overlast van lachgascilinders, als de Staat niet binnen twee weken met een “acceptabele reactie”…

Lees meer

Peter Gillis naar de rechter om vakantieparkbewoners weg te krijgen

De soap rondom vakantiepark Prinsenmeer in Noord-Brabant is nog altijd niet tot een einde gekomen. Eigenaar Peter Gillis krijgt de laatste bewoners niet weg en…

Lees meer

Provincie Utrecht mag voorlopig niet beginnen met zenderen wolf

De provincie Utrecht mag voorlopig niet beginnen met het vangen, verdoven en zenderen van wolf GW3237m die op de Utrechtse Heuvelrug leeft en bij een…

Lees meer

Vanavond in WNL Haagse Lobby: vooruitblikken op Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof….

Lees meer

FNV wil 7 procent loonsverhoging en vierdaagse werkweek

Vakbond FNV wil in cao-onderhandelingen komend jaar inzetten op 7 procent loonsverhoging, een minimumloon van 16 euro en een vierdaagse werkweek van 32 uur. Met…

Lees meer

Kees van der Staaij (Raad van State) kritisch over inzet noodwet: ‘Niet voor elke lastige kwestie is noodwet geschikt’

Staatsraad bij de Raad van State Kees van der Staaij vindt dat de noodwet in sommige situaties te snel wordt toegepast. “Niet voor elke lastige…

Lees meer

VVD-partijleider Yeşilgöz wil niet alleen ‘de grote jongens’ als kroongetuigen, critici twijfelen

Kleine vissen moeten grote vissen vangen. Dat is het devies van VVD-fractievoorzitter en voormalig minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz. Nu het kabinet de…

Lees meer