101-jarige oorlogsveteraan steekt Bevrijdingsvuur aan in Wageningen: ‘We moesten een verschil maken’
De 101-jarige Canadese oorlogsveteraan George Brewster mag in de nacht van 4 op 5 mei in Wageningen het Bevrijdingsvuur ontsteken. Het aanmaken van het vuur, om klokslag 00.00 uur, geldt als de aftrap van de dag waarop Nederland de bevrijding viert van de Duitse bezetter, dit jaar 79 jaar geleden. "Ik had een gevoel van verplichting jegens de mensen die leden onder vervolging en onderdrukking. We moesten een verschil maken", vertelt Brewster.
"Wat je nooit vergeet, was de kameraadschap en de vastberadenheid die ik voelde bij mijn metgezellen en mij toen we hierheen kwamen", vertelt hij in Wageningen, waar hij eerder deze week arriveerde. "Iemand moest het doen. Mijn vader had mijn moeder om voor te zorgen en dat soort dingen. Wij waren enigszins inwisselbaar op een manier dat we ons nog jong voelden. Ik denk dat we niet dezelfde zorgen hadden als oudere mensen", blikt hij terug in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Het Bevrijdingsvuur wordt ieder jaar in de nacht van 4 op 5 mei aangestoken op het 5 Mei Plein in Wageningen. Het vuur staat symbool voor nationale eenheid en voor leven in vrede en vrijheid. De locatie voor het Bevrijdingsvuur heeft een goede reden, omdat op deze plek, op 5 mei 1945, de Duitsers capituleerden, waarna Nederland officieel bevrijd was.
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
'Cijferden zichzelf weg'
Commandant Luchtstrijdkrachten André Steur vindt het verhaal van Brewster bijzonder. "Hij voelde zich inwisselbaar. Wat zeg je dan precies? Je moet je voorstellen dat vanuit alle geallieerde landen die voor onze vrijheid hebben gezorgd, het vaak jongens die amper achttien jaar oud waren. Ik vraag me af of ze überhaupt wisten waar Nederland lag. We kunnen hier niet lang genoeg bij stilstaan. Ze cijferden zichzelf weg voor het goede."