Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Zorgmedewerkers leggen werk neer om toenemend geweld: ‘Agressie loopt de spuigaten uit’

Rick Hartkamp

Zorgvakbond NU'91 roept op tot een werkonderbreking van twee minuten om aandacht te vragen voor het toenemend geweld richting zorgpersoneel. Uit onderzoek van de zorgvakbond blijkt dat 87 procent van de zorgmedewerkers het afgelopen jaar met een vorm van agressie of geweld te maken heeft gehad. Ruim de helft ervaart dat zelfs dagelijks.

Aanleiding voor deze oproep is het steekincident in een ggz-instelling in Heerlen waarbij op 23 april een zorgmedewerker overleed. Tienduizenden zorgprofessionals sluiten zich bij deze actie aan, meldt voorzitter van NU'91 Femke Merel van Kooten in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Het is goed om te zien dat ziekenhuizen en andere zorginstellingen zich meteen achter de actie geschaard hebben."

Van Kooten roept de politiek op om dringend iets aan geweld in de zorg te doen. "De SP heeft al Kamervragen gesteld. Daar zijn we heel blij mee." Ook richt de NU'91-voorzitter zich tot de verantwoordelijk ministers. "Er moet nu iets gebeuren. Geen woorden, maar daden."

'Vinger bijna afgebeten'

Het gaat om spugen, trappen, knijpen, slaan en doodsbedreigingen, zowel online als op de werkvloer, vertelt Van Kooten. Nu dit probleem grootschalig aan de kaak wordt gesteld, ontvangt ze nog heftigere verhalen, waaronder van zorgmedewerkers die een gebroken sleutelbeen hebben opgelopen of waarvan de vinger bijna was afgebeten. "Agressie of geweld kan voortkomen uit iemand die wordt verzorgd tot familieleden, die het bijvoorbeeld niet eens zijn met een behandelplan."

De emoties die erbij komen kijken, verdriet, wanhoop en woede, kan Van Kooten goed begrijpen. "Maar hoe je dat uit is natuurlijk een tweede. Agressie naar zorgprofessionals loopt de spuigaten uit. Daarom vragen we hier expliciet aandacht voor."

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

'Luister meer naar medewerkers'

Werkgevers moeten meer luisteren naar medewerkers als zij goede ideeën hebben, vindt Van Kooten. Uit een peiling blijkt dat wanneer medewerkers met goede voorstellen komen om de werkomgeving veiliger te maken, 41 procent wordt afgewimpeld. "Door werkgevers wordt continu gezegd dat veiligheid de voornaamste prioriteit is. Laat dat dan ook zien. De onveiligheid neemt alleen maar toe."

Personeelstekorten spelen daarin een grote rol. "Waar je normaal gesproken een behandeling met zijn tweeën doet, bijvoorbeeld wondverzorging bij een agressieve patiënt, wordt dat nu alleen gedaan. Je brengt een zorgprofessional op dat moment in een gevaarlijke situatie."

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.

Geweld in hele zorgsector

Van Kooten ziet dat geweld en agressie in de hele zorgsector op grote schaal voorkomt. "Het beperkt zich niet tot de GGZ of het ambulancepersoneel. We hebben al een schrijnend zorgtekort, maar door het toenemende geweld geeft één op de vijf medewerkers aan dat ze overwegen te stoppen."

Daarom ligt bij werkgevers een grote verantwoordelijkheid om te luisteren naar het zorgpersoneel. "Er zijn al voorbeelden van een alarmknop die niet werkt. Een zorgmedewerker moet vervolgens dagen wachten voordat dat hersteld wordt. Dat kan gewoon niet", aldus Van Kooten.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau