Maak 4 mei niet politiek en herdenk Nederlandse oorlogsslachtoffers, zegt Aylin Bilic
Columnist Aylin Bilic vindt dat we op 4 mei Nederlandse oorlogsslachtoffers moeten herdenken. “We maken dodenherdenking politiek op het moment dat we oorlogen van het heden erbij halen”, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Bilic houdt haar hart vast nu actiegroepen dreigen met protesten.
In haar column in NRC schreef Bilic dat ‘het nationale karakter van dodenherdenking gevaar loopt’. Ze is kritisch op Andrée van Es, voorzitter van het Amsterdams 4 en 5 mei comité. In een interview in Het Parool zei Van Es vorige maand dat “het herdenken van de oorlog ook een beperkte blik is geweest”. Volgens Bilic suggereerde zij met die uitspraak dat de Nationale Dodenherdenking “best verbreedt kan worden”.
Daar is Bilic het hartgrondig mee oneens. “Tijden veranderen, maar een nationale gedenkdag betekent eenheid. We maken dodenherdenking politiek op het moment dat we oorlogen van het heden erbij halen. Ik hoor zelfs termen als hypocriet. Dat vind ik schaamteloos, als ik heel eerlijk ben.”
“Wat je tijdens de twee minuten stilte denkt, mag je zelf weten. Er is geen gedachtepolitie. Maar als je niet respectvol met die twee minuten stilte kan omgaan, keer je Nederland de rug toe”, vindt de columnist.
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
Ze gaat verder: “Ik denk dat we ons met z’n allen moeten realiseren dat de getroffenen uit die periode gevochten hebben voor onze vrijheden. Dat heeft iets universeels. Mijn ouders hebben gekozen voor een vrij, westers land, waar man en vrouw gelijk zijn, je alle vrijheden hebt, je economische vrijheden hebt. Daarvoor is een prijs betaald. Het is noodzakelijk om daar stil bij te staan, ongeacht dat mijn achtergrond elders ligt en andere oorlogen relevant zijn.”
‘Als je alles herdenkt, doe je niets’
Bilic vindt het belangrijk om Nederlandse oorlogsslachtoffers te herdenken. “Als wij de hele wereld gaan herdenken, ben je drie dagen bezig om die kransen te leggen. Dat kan niet. Als je alles herdenkt, doe je eigenlijk niets. Andrée van Es zei in Het Parool dat mensen buiten de boot vallen. Er is altijd wel iemand waar je geen rekening mee houdt.”
“Misschien vind jij heel iets anders belangrijk dan ik. In hoeverre kun je alles in de wereld meenemen? Natuurlijk is het goed om stil te staan bij oorlogen die in de wereld afspelen en om je daar bewust van te zijn. De vraag is: moet je het moment van de twee minuten stilte verstoren door demonstraties te houden?”.
Bilic vindt dat de demonstranten Nationale Dodenherdenking moeten respecteren. “Het is niet alleen de Dam. Door het hele land wordt van alles georganiseerd. Er zal misschien iets gebeuren. Ik denk dat we de poppen aan het dansen hebben op het moment dat die verstoringen er zijn.”
Extra veiligheidsmaatregelen
Door de kans op spontane protestacties en verstoringen gelden dit jaar extra veiligheidsmaatregelen bij de Dodenherdenking op de Dam. Zo mogen er maximaal 10.000 mensen op het plein zijn en moet iedereen een plek reserveren. Alle aanwezigen worden vooraf gefouilleerd en borden, vlaggen of versterkers zijn niet toegestaan.
Bilic vindt het goed dat burgemeester Femke Halsema maatregelen neemt, zeker met de protesten tijdens de opening van het Nationaal Holocaustmuseum in maart vers in het geheugen. “Als er dreiging is voor verstoring, ben ik het zeer zeker eens met de maatregelen. Het heeft wel iets tegenstrijdigs. Op 5 mei vieren we Bevrijdingsdag. Je zou vrij naar de Dam moeten kunnen gaan om met elkaar in eenheid te herdenken. Jong, oud en met verschillende kleuren.”
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.
Dat de maatregelen nodig zijn, maakt van 4 mei al een dodenherdenking met een randje, verzucht Bilic. “Dat is natuurlijk heel treurig. Daar moeten we onszelf op aankijken.” Ze wil dat het onderwijs meer aandacht heeft voor de aanleiding van dodenherdenking. “Er moet veel meer aan educatie gedaan worden, zodat we ons ervan bewust worden.”
Lees ook:
Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Terugluisteren: D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman
Ook te gast is voormalig MIVD-baas Pieter Cobelens over sabotage-activiteiten door de Russen en Chinezen. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf schuift aan over geweld tegen vrouwen en journalist Rudi Vranckx neemt afscheid als oorlogsverslaggever bij de VRT en vertelt over zijn boek ‘Mijn Kleine Oorlog’.
Klik hier en luister deze uitzending nu terug!
De hoge buitenlandvertegenwoordiger van de EU Josep Borrell heeft in de Libanese hoofdstad Beiroet opgeroepen tot een “onmiddellijk staakt-het-vuren” in de oorlog tussen Israël en…
Lees meerDe waarde van de bitcoin is dit weekend tot nu toe onder de grens van 100.000 dollar gebleven. ’s Werelds bekendste en meest verhandelde cryptomunt…
Lees meerDeze zondag is officieel de warmste 24 november ooit in Nederland gemeten. Bij weerstation De Bilt werd rond het middaguur 14,7 graden gemeten, meldt Weeronline….
Lees meerKlimaatminister Sophie Hermans is blij dat de klimaattop in Bakoe tot “goede afspraken” heeft geleid. De 300 miljard dollar aan klimaatfinanciering van rijke naar arme…
Lees meerFemicide wordt in Nederland nog altijd niet serieus genoeg genomen. Dat zegt rechtbankverslaggever van De Telegraaf Saskia Belleman. Ze luidt de noodklok. “Iedere week weer…
Lees meerD66-leider Rob Jetten uit scherpe kritiek op het kabinet. “Van al die grote beloftes van de coalitie is nog helemaal niets terechtgekomen”, zegt Jetten in…
Lees meerMicrodosing, het toedienen van kleine hoeveelheden drugs, wordt steeds populairder onder millennials. Desondanks kleeft er ook een taboe op het gebruik van psychedelica, ofwel natuurlijke…
Lees meerEurocommissaris Wopke Hoekstra denkt dat de klimaattop in Bakoe herinnerd zal worden als “een nieuw begin voor klimaatfinanciering”. De klimaatcommissaris noemt het “echt uitzonderlijk” dat…
Lees meerDe inzet van noodnachtopvang om het asielzoekerscentrum in Ter Apel te ontlasten, zorgt voor extra hoge kosten. Dat zegt Paula Lambeck, regiomanager van het Centraal…
Lees meerWeeronline verwacht dat de komende winter zacht en met een normale hoeveelheid regen verloopt. Dat baseert het weerbureau op seizoensmodellen. “Het ziet ernaar uit dat…
Lees meerGeweld tegen vrouwen is aan de orde van de dag in ons land. Vaak is de eigen partner of ex-partner hoofdschuldige aan het geweld. Koploper…
Lees meerZaterdag, op het partijcongres van Nieuw Sociaal Contract (NSC), maakte Pieter Omtzigt na lange tijd weer zijn opwachting. Ondanks dat zijn partij in onrustig vaarwater…
Lees meerDoor de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…
Lees meerDe verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…
Lees meerZaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…
Lees meer