main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL

Wooncrisis in Ierland nog erger dan in Nederland: ‘Het is één grote financiële en maatschappelijke ramp’

Niet alleen in Nederland ligt de woningmarkt op zijn gat, ook in Ierland is wonen voor veel mensen onbetaalbaar geworden. In de afgelopen twintig jaar is het aantal millennials met een koopwoning gehalveerd, terwijl in diezelfde periode de prijs voor een huurhuis is verdubbeld. “De huisvesting in Ierland is één grote financiële en maatschappelijke ramp. Zo erg is het hier in decennia niet geweest”, zegt beleidswetenschapper Rory Hearne.

“Mensen hebben het echt zwaar”, uit Hearne, expert op het gebied van de Ierse huisvestingscrisis, zijn zorgen. Volgens hem is het probleem terug te voeren naar de periode in de jaren 90 en 2000, toen de Ierse regering stopte met de bouw van sociale woningen en de woningvoorziening aan de markt overliet.

Er zijn wel nieuwe, prijzige vrijesectorwoningen gebouwd, maar geen sociale huurwoningen die gewone mensen kunnen betalen. “Er is een enorme kloof tussen de economische groei en de flink gestegen dakloosheid”, vertelt Hearne in Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.

Duizenden daklozen

Omdat Ierland vrijwel geen rechten voor huurders kent, kan het zo zijn dat mensen die in een huurwoning zitten zonder reden op straat worden gezet. Het aantal daklozen is mede daardoor de afgelopen paar jaar gestegen van 4000 naar 14.000. Ruim een derde daarvan betreft kinderen. “Zulke cijfers zijn ongekend”, aldus Hearne.

Het toenemend aantal daklozen komt volgens Hearne ook door het feit dat de regering investeringen op de private markt stimuleert. “Ze laten daarbij na om huurders te beschermen, omdat ze vrezen dat huurbescherming vastgoedinvesteerders zal afschrikken.”

Sinead Griffin woont nog thuis

40 procent van de Ieren onder de 40 jaar woont door de wooncrisis nog thuis bij zijn of haar ouders. Ter vergelijking: in Nederland is dat momenteel 10 procent. Inmiddels is Ierland uitgegroeid tot het allerduurste Europese land om te wonen. Veel Ieren verlaten daarom noodgedwongen de hoofdstad Dublin om elders in het land een geschikte woonruimte te vinden.

Zo ook Sinead Ellen Griffin, die haar huis in de hoofdstad kwijtraakte. Ze keerde terug naar haar ouders in haar geboorteplaats Waterford. “Toen ik weer terug was, zag ik pas hoe ernstig de wooncrisis was. Verhuizen bleek onmogelijk met deze huurprijzen. Ik wilde hogerop komen, maar dat lukte gewoon niet.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Griffin woont inmiddels alweer vijf jaar in haar ouderlijk huis. “Als je bijna 35 bent en je slaapt nog steeds in je kinderkamer, dan doet dat iets met je gemoedstoestand. Je stagneert. Dat komt niet door iets wat we niet hebben gedaan, maar door de omstandigheden.” Frustrerend voor deze mensen is het feit dat in een stad als Waterford honderden woningen leegstaan. “Het is niet dat we de faciliteiten niet hebben, maar ze zijn simpelweg niet beschikbaar.”

Ieren die denken dat een stad als Waterford de ideale uitkomst is, hebben het dus mis. Ook hier betalen huurders ruim 1400 euro per maand voor een tweekamerappartement. Op het dieptepunt in de Ierse huurwoningcrisis, twee jaar geleden, waren in heel Ierland, een land van 5,1 miljoen inwoners, slechts 851 huurwoningen beschikbaar. Het resultaat: honderden mensen die letterlijk in de rij stonden voor een paar vrijgekomen vierkante meters.

50.000 woningen

Door de economische crisis is sinds 2011 tien jaar lang amper een nieuw huis gebouwd in Ierland, vertelt senator van de centrumrechtse partij Fianna Fáil Mary Fitzpatrick op een bouwplaats waar 1000 nieuwe woningen moeten verrijzen. “Het was een doemscenario van tien jaar lang te weinig aanbod, verergerd door een sterk verhoogde vraag door bevolkings- en economische groei.”

Het aanbod is omhooggegaan, maar niet het juiste aanbod, aldus Hearne. “Er zijn meer dan 50.000 nieuwe woningen per jaar nodig, maar dit jaar komen er maar 33.000 bij. Een groot verschil. Gemeentes bouwen elk jaar duizenden woningen in bijvoorbeeld Nederland. Dat moeten we hier ook doen.”

“We hebben het meest uitgebreide landelijke woningbouwplan in Europa”, countert Fitzpatrick. “Onze huizenbouwcijfers zijn met afstand de hoogste van Europa.”

70 procent wil emigreren

70 procent van de jongere Ieren hebben geen vertrouwen meer dat het goedkomt en overwegen te emigreren, waaronder Griffin. Daar gelooft Fitzpatrick niet in. “Dat was een opiniepeiling of je weg zou willen. De statistieken laten echter zien dat het aantal emigranten en remigranten gelijk is.”

Hearne pleit voor meer Europese samenwerking op het gebied van huisvesting. “Want er is niet alleen hier een huizencrisis, ook in Nederland, Portugal en Spanje. Niet zo erg als in Ierland, maar het wordt steeds erger. Huisvesting zal één van Europa’s voornaamste proeven worden in de toekomst. Als Europa zijn jongeren geen woonruimte kan bieden, wat voor toekomst hebben ze dan?”

Nederland is niet het enige land dat kampt met een woningcrisis. In Ierland is de situatie inmiddels zo erg, dat duizenden mensen op straat dreigen te belanden of weer moeten intrekken bij hun ouders. Het gevolg is dat veel Ierse millennials zich genoodzaakt zien te emigreren. Kijk donderdag om 21.00 uur naar Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.

Lees ook:

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: 'Dick Schoof is een activist'

Het is een historisch unicum: deze zomer mogen de ministers van Schoof I zelf meeschrijven aan hun paragraaf van het regeerakkoord. Wie had verwacht dat technocraten een cruciale rol zouden spelen in de vorming van een rechts-populistisch kabinet?

Martijn de Greve gaat in gesprek met oud-minister van Defensie Joris Voorhoeve, oud-staatssecretaris van Onderwijs en Sociale Zaken Jacques Wallage en met politiek verslaggever Thomas van Groningen.

Luister hier de podcast!

Podcast: Politieagenten ontmaskeren criminelen op Telegram: 'Een taser voor maar 50 euro'

We belanden in de krochten van Telegram: hoe makkelijk kom je daar aan wapens, drugs en nepgeld? Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel belt met mensen die tasers, pepperspray en ID-kaarten aanbieden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek over de duistere kant van Telegram met landelijk Officier van Justitie Cybercrime Koen Hermans en Frans Barend van de politie Amsterdam.

Luister hier!

Kamermeerderheid wil geen ‘omvolking’ meer horen in debatten

Tijdens debatten moet niet meer worden toegestaan om “racistische omvolkingstheorieën” te verspreiden, vindt een meerderheid in de Tweede Kamer. Deze oproep van DENK aan het…

Lees meer

Moties van wantrouwen en van afkeuring tegen Yeşilgöz verworpen

De moties van wantrouwen en van afkeuring die oppositiepartijen hadden ingediend tegen demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz zijn verworpen. De indieners verwijten haar dat ze via…

Lees meer

Rusland schond mensenrechten op de Krim: ‘Zonder enige twijfel’

Rusland heeft op het bezette Oekraïense schiereiland de Krim de mensenrechten geschonden, oordeelt het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Het geeft Oekraïne,…

Lees meer

Nederlander overlijdt na neerstorten zweefvliegtuig in Duitsland

Een 70-jarige Nederlandse man is in Duitsland overleden na het neerstorten van het zweefvliegtuig waar hij in zat, meldt het Duitse persbureau dpa. Op het…

Lees meer

Wie mag eerder met pensioen? FNV pleit voor puntensysteem

Vakbond FNV pleit voor een puntensysteem, dat bepaalt wie wel en wie niet voor zijn pensioen mag stoppen met werken. Dat meldt De Telegraaf. Met…

Lees meer

Wet betaalbare huur van Hugo de Jonge nog net op tijd aangenomen

De Eerste Kamer heeft de Wet betaalbare huur aangenomen. Daarmee wordt de wet, die de huren in de middensector en de sociale huursector omlaag moet…

Lees meer

Minister Harbers reageert op kritiek Arib: ‘Omwonenden Schiphol hebben niks aan papieren werkelijkheid’

Demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) heeft zijn plannen voor Schiphol bijgeschaafd, enkel zodat ze in Brussel worden goedgekeurd. Dat zegt hij in het…

Lees meer

Domper voor vakantieganger: je vliegticket wordt waarschijnlijk duurder

Een flinke financiële tegenvaller voor vakantiegangers, die de prijzen voor vliegtickets komende tijd mogelijk zien stijgen. Dat heeft te maken met de uitbreiding van Schiphol,…

Lees meer