main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 1 mei 2024 — 13:09

Oud-topdiplomaat Kronenburg: eind mei hoort Rutte of hij NAVO-chef wordt

Eind mei moet duidelijk worden of Mark Rutte de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO wordt, zegt voormalig topdiplomaat Ed Kronenburg in het radioprogramma Sven op 1. “En dan stapt hij waarschijnlijk op als demissionair premier.”

Zodra in Brussel de ambassadeurs eruit zijn, kan het nieuws dat Rutte de nieuwe NAVO-chef wordt naar buiten worden gebracht. Kronenburg verwacht dat de landen die hun steun nog niet hebben uitgesproken, dat deze maand nog zullen doen. Het gaat dan om Hongarije, Slowakije en Roemenië.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Afscheid van Rutte

Als alles volgens planning gaat, is 1 oktober de dag dat Rutte officieel benoemd wordt als NAVO-baas. Vanaf dat moment beginnen zijn werkzaamheden. Het leidt tot discussie in Nederland hoe lang Rutte dan nog aanblijft als demissionair premier, mocht er dan nog geen nieuw kabinet gevormd zijn.

Tekst gaat verder onder X

“Als zijn benoeming formeel rond is, bepaalt de minister-president zelf wat hij doet.” Naar verwachting zal Rutte dan zijn functie als demissionair premier naast zich neerleggen. “De kans dat het zo gaat, is groot”, denkt Kronenburg.

Rutte al bezig met voorbereidingen

Er is nog niks officieel, maar Kronenburg gaat ervan uit dat Rutte al begonnen is met voorbereidingen. “Hij is zich op allerlei manieren aan het informeren over de zaken die spelen binnen de NAVO, voor zover hij dat nog niet wist.”

Luister de uitzending nu terug als podcast. Tekst gaat hieronder verder. 

Het gaat ook om de manier hoe de organisatie functioneert of welke dossiers boven op de tafel liggen. De interne werking binnen het bondgenootschap dus. Hij zal ook in gesprek gaan met ministers en regeringsleiders om te achterhalen hoe zij over bepaalde situaties denken. “Dan heeft hij alvast een totaalbeeld op het moment dat hij daadwerkelijk aantreedt.”

Achter de schermen is Rutte ook al bezig met het samenstellen van zijn staf, verwacht Kronenburg.

Wonen in Brussel

Zwaaien met de NAVO-scepter, betekent ook dat Rutte zijn vertrouwde post in Den Haag zal moeten verlaten. Daar kan de VVD’er niet omheen, weet Kronenburg. “Er is een ambtswoning Brussel. Ik vrees dat hij daar moet wonen vanwege veiligheidseisen die worden gesteld.”

Lees ook:

Turkije bevestigt steun voor Rutte als nieuwe NAVO-chef

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: Made in Holland

Nederland is innovatiever dan je zou denken. Zo zijn er tal van producten van eigen bodem die je helemaal niet zou verwachten, zoals Hollandse wijn van de zeebodem of rijstvelden.

Maar valt daar ook wat aan te verdienen? En is dit de toekomst voor de Nederlandse economie? Presentator Nejifi Ramirez gaat op onderzoek.

Vanavond 23.10

Vanavond: hoe herken je de dader?

Het is een scène die we allemaal wel eens in een film of serie hebben gezien: een rijtje mogelijke daders naast elkaar en een getuige die moet aanwijzen wie de schuldige is. Gebeurt dat nog in het echt? Is het betrouwbaar? Hoe goed kan een getuige een gezicht herinneren? En hoe werkt een zogenoemde fotoconfrontatie?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Vrijdag 19.00 uur
ECB verlaagt rente in eurozone voor derde keer dit jaar

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone voor de derde keer dit jaar verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank…

Lees meer

Nederland stelt 271 miljoen beschikbaar voor granaten voor Oekraïne

Nederland trekt nog eens 271 miljoen euro uit om artilleriegranaten voor Oekraïne te kopen. Dat gebeurt samen met Denemarken en Tsjechië. “Een jaar geleden begonnen…

Lees meer

EU als geopolitieke macht gaat ten koste van welvaart, waarschuwt oud-minister

De Europese Unie als ‘Geopolitieke Unie’ gaat mogelijk ten koste van onze welvaart, zegt oud-minister en voormalig topdiplomaat Tom de Bruijn in Sven op 1….

Lees meer

Coalitiepartijen pessimistisch over gevolgen uitstootvrije zones

Coalitiepartijen zijn pessimistisch over de gevolgen van de uitstootvrije zones die volgend jaar in een reeks gemeenten gaan gelden. PVV, BBB en VVD riepen in…

Lees meer

ASML in gesprek met autoriteiten over fout met kwartaalcijfers

Chipmachinemaker ASML onderzoekt nog hoe de kwartaalcijfers dinsdag per ongeluk te vroeg online zijn gekomen. Over de toedracht van de blunder is het Veldhovense bedrijf…

Lees meer

Duurzaamheidsondernemer pleit voor afschaffen alle subsidies: ‘Zo moet het systeem werken’

Subsidie is helemaal niet nodig voor bedrijven die vernieuwing nastreven. Dat vindt duurzaamheidsondernemer Ruud Koornstra. “We moeten voor lief nemen dat niet alles in één…

Lees meer