main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 26 maart 2024 — 10:29

Meer dan 30.000 mensen zijn dakloos: ‘Gemeenten schuiven de problemen naar elkaar toe’

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat er 1 januari 2023 ruim 30.600 mensen dak- of thuisloos waren. Een stijging van 4000 mensen ten opzichte van het jaar ervoor. De Rotterdamse ombudsman Marianne van den Anker maakt zich grote zorgen. “Het leven op straat is keihard”, vertelt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De oorzaak van de forse toename van het aantal dak- en thuislozen is deels te wijten aan het woningtekort in Nederland, vertelt Van den Anker. “Maar we zien ook dat een aantal mensen het aantrekkelijk vindt om naar Nederland te komen.” De ombudsman vertelt dat het in dit geval voornamelijk gaat over Europese arbeidsmigranten. “Zodra het werk weg is, valt het huis ook weg.”

“Wat we ook zien is een groot aantal economische dak- en thuislozen. Dat zijn mensen die vanwege een scheiding of verlies van een baan, toch hun inkomsten kwijtraken”, aldus Van den Anker. Ook veel meer jongeren belanden op straat. De Rotterdamse ombudsman benadrukt dat het CBS een schatting maakt op basis van het aantal geregistreerde dak- en thuislozen in opvangcentra.

Verder is er een schatting gedaan over het aantal ‘bankslapers’. “Dat betekent dat je een zwervend bestaan leidt en af en toe bijvoorbeeld bij een tante, een vriend of in een auto slaapt.”

Veel van de rondzwervende mensen heeft minstens een ouder die uit het buitenland komt. Daarbij stelt het CBS in hun onderzoek dat begin 2022 vijf procent van alle dakloze mensen geboren is in een ander Europees land. In 2023 was dat acht procent. Ook het aantal vrouwen en jongeren binnen deze groep is toegenomen.

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

Betere samenwerking noodzakelijk

Gemeenten en organisaties doen hun best om het aantal dak- en thuislozen terug te dringen. Toch vrezen wethouders volgens Van den Anker voor een aanzuigend effect. “We hebben voor een deel een nieuwe groep mensen die weten dat ze in Polen – of waar dan ook – het overdag nóg slechter hebben en die komen dan gewoon naar Nederland.”

Van den Anker roept op tot betere en efficiëntere samenwerking tussen alle betrokken organisaties. “Of het nou verpleeghuizen zijn, ziekenhuizen, de politie, de opvang of wethouders.” Op dit moment gaat er volgens de ombudsman veel geld verloren aan tal van vergaderingen en subsidies. “Gemeenten en partijen schuiven de problemen naar elkaar toe”, zegt ze. “Het gaat niet alleen om een bed te regelen, maar ook om efficiënt met geld omgaan.”

‘Leven op straat is keihard’

“We besteden best wat geld aan deze problematiek. Dat zijn straks schulden, geen huis, verslaafd en noem maar op. Je moet écht zorgen dat deze mensen niet op straat terechtkomen”, pleit Van den Anker. “Als je geen dak boven je hoofd hebt, dan heb je die rust niet. Het is juist belangrijk dat ze die rust krijgen.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk de aflevering hier terug op NPO Start!

“Het leven op straat is keihard”, vertelt Van den Anker. Veel dak- en thuislozen komen in aanraking met drank en drugs. “We hebben nu de eerste signalen dat crystal meth is gezien op de Rotterdamse straten. Dan krijg je die situatie en komt er nog flakka bij, een zombiedrug die zorgt dat iedereen daar als een lantaarnpaal staat.”

De kosten voor deze verslavingszorg zijn hoog, stelt de ombudsman. “Die mensen krijgen natuurlijk straks psychiatrie, verslavingszorg. Die komen nooit meer uit hun leven.” Daarnaast zorgen zij ook voor overlast voor andere mensen in de omgeving. “Die zien niet alleen de overlast, maar voelen ook de pijn in hun hart. Dit is onze stad en liggen die mensen hier op straat. Wat moeten we daarmee?”

Lees ook:

Drugssmokkel in kleine havens aantrekkelijk: ‘Drugscriminelen zijn nietsontziend’

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: de gevaarlijke online markt achter cosmetische ingrepen

De wereld van cosmetische ingrepen is populair onder millennials. Steeds vaker laten zij zich volspuiten met botox of fillers. Er gaat zelfs een grote online markt achter schuil.

Is dit nog tegen te houden? Menen Seijkens gaat op onderzoek uit.

Kijk hier terug.

Beluister de podcast

  • Partijleider Frans Timmermans van GroenLinks/PvdA en lijsttrekker Bas Eickhout trappen de campagne voor de Europese verkiezingen af;
  • Rechtsgeleerde Afshin Ellian over de pro-Palestina demonstraties;
  • Hoogleraar Marjan Olfers over de diskwalificatie van Joost Klein. Wat zijn de grenzen van grensoverschrijdend gedrag?
  • En historicus Yoeri Albrecht over legendarische films over presidenten en premiers. Aanleiding is de film over de jonge jaren van Donald Trump.

Luister nu terug!

Vrees voor verdere opkomst radicaal-rechts in Europa, waarschuwt Eurolijsttrekker GL-PvdA

Met de Europese verkiezingen in het vooruitzicht, richt GroenLinks-PvdA de pijlen op radicaal-rechts in Europa. De partij vreest dat centrumpartijen worden weggevaagd door radicaal-rechts, zoals…

Lees meer

Is Joost Klein slachtoffer van cancelzucht? ‘Iedereen heeft een mening, maar het gaat om de feiten’

Ondanks dat Joost Klein met zijn nummer Europapa tweede werd in zijn halve finale, werd hij gediskwalificeerd door de EBU voor de finale. Klein zou…

Lees meer

Radicaal buitenlandse inmenging tijdens demonstraties in Amsterdam: ‘Dit is heel gevaarlijk’

De kosten van de schade door de protesten bij de Universiteit van Amsterdam (UVA) lopen op tot ruim 1,5 miljoen euro. Rechtsgeleerde Afshin Ellian heeft…

Lees meer

Frans Timmermans hoeft niet per se premier te worden: ‘Bereid om te kijken naar een alternatief’

Als de vier onderhandelende partijen er niet samen uitkomen, dan is de bal aan Frans Timmermans, als leider van de een-na-grootste partij van Nederland. Timmermans…

Lees meer

Bij Brenda ging een botoxbehandeling helemaal verkeerd: ‘Patiënten moeten de risico’s kennen’

Botox en fillers zijn eenvoudig online te bestellen, maar komen niet zonder gevaar. Daarvoor waarschuwen ervaringsdeskundigen Sietske Atsma en Brenda Berndsen in Stand van Nederland:…

Lees meer

Voorvechter gehandicaptenzaken en CDA-prominent Rick Brink (38) overleden

De Overijsselse politicus Rick Brink is zaterdag op 38-jarige leeftijd overleden. Hij was van 2019 tot 2021 de eerste ‘minister van gehandicaptenzaken’, een functie van…

Lees meer

Zwitserland wint Eurovisie 2024, fluitconcerten voor Israël en EBU

Zwitserland heeft zaterdagavond in het Zweedse Malmö de 68e editie van het Eurovisie Songfestival gewonnen. Israël, van tevoren een andere favoriet van de bookmakers, is…

Lees meer

AVROTROS: Klein maakte dreigende beweging, raakte niemand

Joost Klein heeft slechts “een dreigende beweging” naar een camera gemaakt en daarbij niemand geraakt. Dat stelt omroep AVROTROS in een reactie op de diskwalificatie…

Lees meer

UvA schat schade pro-Palestijnse protesten op 1,5 miljoen euro

De Universiteit van Amsterdam (UvA) schat dat de pro-Palestijnse demonstraties van deze week 1,5 miljoen euro aan schade hebben aangericht. Schade die is ontstaan aan…

Lees meer

Zweedse omroep meldt crisisoverleg EBU na diskwalificatie Klein

De Zweedse omroep SVT meldt dat de European Broadcasting Union (EBU) een crisisoverleg heeft na de diskwalificatie van Joost Klein. Eerder op de dag maakte…

Lees meer

Financiële ongelijkheid drijft veel Italianen tot wanhoop: ‘Veel mensen verdienen niet genoeg om te overleven’

Italië: het land van opera, Romeinse ruïnes, de Toren van Pisa, maar ook het land met een schrijnende economische situatie. Waar Italianen in het noorden…

Lees meer

Nederland onterecht weggezet als narcostaat: ‘We kunnen ons niet vergelijken met een willekeurig dorp in Mexico’

Als we de berichtgeving uit verschillende media en de mening van diverse politici moeten geloven, dan lijkt Nederland langzamerhand te veranderen in het Mexico aan…

Lees meer

Joost Klein gediskwalificeerd voor finale Eurovisie Songfestival

Joost Klein doet niet meer mee aan de finale van het Eurovisie Songfestival. De Nederlandse inzending is door organisator European Broadcasting Union (EBU) gediskwalificeerd. Dat…

Lees meer