Ontlopen veroordeelden hun straf door personeelstekorten in gevangenissen? ‘Het is uitstel, geen afstel’
Mensen die tot meerdere jaren cel zijn veroordeeld, lopen op dit moment vrij rond door personeelstekorten in gevangenissen, blijkt uit cijfers die de NOS heeft opgevraagd bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. "Het is uitstel, geen afstel", vertelt topman van het Openbaar Ministerie Rinus Otte in WNL Op Zondag.
De huidige situatie is een "bak ellende voor Justitie en de slachtoffers", stelt Otte. Al is deze situatie niet uniek, zegt hij. De jaren '70 noemt hij als voorbeeld. "Toen werden 20.000 straffen niet uitgevoerd door toenmalig minister Dries van Agt. In de jaren '90 werden veel veroordeelden weggestuurd, omdat er geen cellen waren." Volgens Otte is het altijd ingewikkeld om de juiste balans te houden. "Qua personeel, huisvesting en het aantal straffen dat uitgevoerd moet worden."
Uit de cijfers blijkt dat 89 mensen die een veroordeling van meer dan een jaar opgelegd hebben gekregen, nog vrij rondlopen. De langst gestrafte moet een celstraf van vier jaar en vijf maanden uitzitten. "Straf ontlopen zie ik niet direct gebeuren", vervolgt de OM-topman. "Het duurt alleen langer voordat die uitgezeten kan worden."
Luister deze uitzending van WNL Op Zondag nu terug als podcast.
'Zet meer in één cel'
Demissionair minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind nam tijdelijke maatregelen om gevangenissen te ontlasten. Zoals het vervroegd naar huis sturen van veroordeelden met een enkelband en het tijdelijk niet oproepen van zelfmelders.
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
Partijleider van JA21 Joost Eerdmans pleit voor drastische maatregelen. "Er zijn capaciteitstekorten, dus zet meer gevangenen in één cel." De partij gaat een debat aanvragen, "omdat Weerwind had toegezegd dat het niet de zwaar veroordeelden zou treffen. Dit is niet in lijn met wat hij ons heeft verteld."