Eerdmans (JA21) en oud-SP-Kamerlid clashen over asielaanpak: ‘Links heeft nooit een oplossing’
Voormalig SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen uit stevige kritiek op de asielplannen van JA21. De partij van Joost Eerdmans pleit voor een asielstop en wil asielzoekers opvangen in partnerlanden buiten de Europese Unie. Volgens Gesthuizen los je de maatschappelijke problemen in Nederland met deze aanpak niet op. "Als politicus verkondig je een verhaal waar mensen teleurgesteld over zullen zijn", zegt zij in WNL Op Zondag op NPO 1.
De formerende partijen overwegen de precaire asielsituatie uit te roepen tot een nationale crisis. Een goed idee, aldus Eerdmans, omdat Nederland dan drastische maatregelen kan invoeren. Volgens de JA21-leider moet Nederland een voorbeeld nemen aan de Britse aanpak. "Sunak (premier van het Verenigd Koninkrijk, red.) heeft meer dan 41.000 bootvluchtelingen per jaar te verstouwen. Daar heeft links geen oplossing voor, terwijl hij zegt: 'Vang ze op in een veilig land. Elders buiten de Europese Unie'."
Het uitroepen van de asielproblematiek tot een nationale crisis is volgens Gesthuizen een slecht idee. "De vraagstukken waar mensen last van hebben, bijvoorbeeld de woningmarkt, los je niet op door de grenzen voor asielzoekers te sluiten. De aantallen op migratievlak zijn al jarenlang vele malen hoger."
Luister deze uitzending van WNL Op Zondag nu terug als podcast.
Draagvlak
Het draagvlak in de samenleving voor asiel verandert, ziet ook Gesthuizen. "Dat is deels aangewakkerd door politici zelf, met de manier waarop over vluchtelingen wordt gesproken." Ze benadrukt dat er naar de lange termijn gekeken moet worden. "Wanneer is het asielvraagstuk een crisis?"
Volgens Eerdmans kan men al langere tijd van een asielcrisis spreken. "Er is een crisis, tot je beheersbaar weet wie we hier binnenlaten. Nu laten we ons overkomen wie naar ons toekomt. En die zetten we allemaal in Ter Apel op het gras. Er is geen beleid."
Deze uitzending van WNL op Zondag gemist? Kijk hem dan hier terug op NPO Start.
Asielstop
Daarom pleit Eerdmans voor een asielstop. "Dat betekent een hek om het land. Iedereen die hier komt, zet je vast en zetten we over naar partnerlanden. Dan heb je een stroom mensen die je kan verplaatsen. Dat is wat Engeland ook doet met Rwanda."
Gesthuizen is het ermee eens dat moet worden gekeken naar internationale samenwerking, maar "dat wil niet zeggen dat wij deze mensen niet willen opvangen en dat ze allemaal naar een ander land moeten".
Eerdmans pareert: "Ons land verandert, omdat je jaarlijks 50.000 mensen toelaat. Deze mensen gaan niet meer weg. Dat is het grote verschil met arbeidsmigratie. Het verandert Nederland heel erg. Kom maar eens in Rotterdam kijken."
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
'Ga de discussie aan'
"De asielketen is niet goed bemenst. We hadden andere keuzes moeten maken", stelt de oud-SP'er. Volgens haar moeten politici met burgers de discussie aangaan wat voor land Nederland wil zijn. "Er zijn nog steeds veel Nederlanders die hart hebben voor deze mensen."
"Links heeft nooit een oplossing", sneert Eerdmans. "Volgens de huidige politiek moeten we juist indammen. Ook de maatschappij zegt dat het niet meer kan. Het Verenigd Koninkrijk heeft in Rwanda een oplossing gevonden."
Het eerste hotel is inmiddels klaar voor de aankomst van de eerste vluchtelingen. Da JA21-leider denkt zelf eerder aan een land als Zambia. "Zij staan hoger in de index dan Rwanda, waar een ingewikkeld politiek bestuur heerst."
Eerdmans gaat zoeken naar partnerlanden buiten de Europese unie voor "veiligheid, bescherming en het overnemen van onze asielprocedures". In de praktijk moet dat betekenen dat de vluchtelingen daar ook veilig zijn. "Wat mij betreft tijdelijk. Waarom zou je iemand een permanente vergunning geven als dat land waar ze vandaan vluchten weer veilig is? Dan gaan ze gewoon weer terug."