Deskundigen luiden noodklok om belabberd onderwijsniveau, dit moet er veranderen
Leerlingen worstelen met taal en rekenen, ze hebben geen idee wat 't kofschip is en docenten met kennis van zaken zijn niet aan te slepen. Het is een opsomming van het 'belabberde' niveau van het onderwijs. Onderwijsdeskundigen weten wat er moet veranderen en treden in De Telegraaf met vier concrete voorstellen naar buiten.
Pip Swaan, docente Nederlands, ziet dat klassieke dingen als 't kofschip niet meer in het hoofd van de leerlingen zit. "We zien regelmatig 'ik wordt' langskomen." Bij rekenen is het patroon vergelijkbaar. "Leerlingen missen de basiskennis. Ze hebben de tafels niet meer automatisch in hun hoofd." Het is één van de vele voorbeelden die ze zelf in de praktijk ervaren, waardoor ze nu aan de bel trekken.
Andere leraren, waaronder Ton van Haperen, die lesgeeft aan het Rythovius College in Eersel en tevens lerarenopleider is, herkennen zich in het geschetste beeld. Samen met onderwijsexperts pleiten zij voor verhoging van de kwaliteit van de lerarenopleiding. De primaire focus op reflectie en ontwikkeling van leraren moet stoppen. Het moet eerst beginnen met pure kennisoverdracht.
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
Omgooien van lesmethodes
Daarnaast pleiten de deskundigen voor het omgooien van de lesmethodes. "De lesboeken lijken veel te veel op stripboeken", zeggen de experts. "Het is veel te simpel en veel te kort." Ze pleiten voor meer 'modern-traditioneel' lesgeven. "Het is belangrijk dat leraren interactief lesgeven." Ook is het volgens hen waardevol als leerlingen meer met pen en papier schrijven. "We weten dat je daardoor beter leert."
Het derde voorstel is het invoeren van een nationaal curriculum. Een landelijke meetlat voor de basisschool voor wat je per jaar geleerd moet hebben als leerling. Tot slot moet het toetsingssysteem volgens de vier deskundigen op de schop, omdat het tot te veel ongelijkheid in het onderwijs leidt.
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start.
'Moeten onderwijs zo serieus mogelijk nemen'
"We moeten het onderwijs zo serieus mogelijk nemen", benadrukt burgemeester van Gouda Pieter Verhoeve in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Het is belangrijk dat onze nieuwe generatie goed les krijgt."
De oplossing zit hem volgens Verhoeve met name in het opleiden van docenten met veel kennis. "Aan de andere kant, het Nederlandse onderwijssituatie, in vergelijking met andere landen, is nog steeds oké is. Maar het kan altijd beter."