CDA-Kamerlid steunt oproep Mirjam Bikker (CU) voor Catshuisoverleg tegen antisemitisme
CDA-Tweede Kamerlid Eline Vedder steunt het pleidooi van ChristenUnie-leider Mirjam Bikker voor een Catshuisoverleg onder leiding van demissionair premier Mark Rutte om toenemend antisemitisme tegen te gaan. Ze is het "heel erg" eens met het idee van Bikker, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
In het radioprogramma Sven op 1 zei Bikker gisteren dat ze wil dat verschillende sectoren in het Catshuisoverleg om tafel gaan. "Ik vind het belangrijk dat in de samenleving wordt opgestaan. Voor mijn part gaan de belangrijkste mensen van de verschillende sectoren, van de KNVB, van universiteiten, naar het Catshuis, om afspraken te maken met de minister-president en de Joodse gemeenschap", licht ze toe in Goedemorgen Nederland.
"Pak Jodenhaat aan en zorg dat onze Joodse Nederlanders altijd veilig zijn", is de oproep van Bikker. "Nu we zien dat er zoveel toename is van antisemitisme en steeds meer Joodse gezinnen overwegen 'moet ik hier blijven of niet?', is het wel het moment om allemaal op te staan."
"Dat is niet alleen iets van hier in Den Haag, maar dat is juist iets voor al die plekken, op de sportvelden, waar Joodse Nederlanders worden gediscrimineerd, in elkaar worden geslagen. Op die plekken hebben we samen op te staan om te zeggen: dit is niet oké", aldus Bikker.
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
CDA'er Vedder schaart zich achter de oproep voor een Catshuisoverleg tegen antisemitisme. "Ik maak mij zelf ook heel erg zorgen over toenemend antisemitisme", zegt ze in de studio van Goedemorgen Nederland. "Het is eigenlijk bijna niet te bevatten dat we als samenleving die kant oprollen. Het is belangrijk dat we er niet alleen over spreken met elkaar dat het niet kan, maar ook dat we er dingen aan proberen te doen."
Museumbezoek
VVD, NSC en D66 willen dat iemand die zich schuldig maakt aan Jodenhaat, verplicht moeten worden om het Nationaal Holocaustmuseum te bezoeken. Dit mag al, maar de partijen zien "dat dit in de praktijk zelden wordt opgelegd", zeggen de partijen donderdagochtend tegen RTL Nieuws. Ook dat voorstel kan op steun rekenen van Vedder.
Ze noemt het idee "heel verstandig. Ik woon in Drenthe. Kamp Westerbork is voor onze kinderen een standaard bezoek. Als ik zie wat voor indruk dat maakt, als je echt ervaart wat er toen gebeurd is...", zegt de christendemocraat. "Het is heel belangrijk dat je beseft wat we in staat zijn om elkaar aan te doen en dat we dat nooit meer willen."
Mensen die zich schuldig maken aan antisemitisme moeten volgens de drie partijen bestraft worden. Maar ze moeten ook werken aan bewustzijn "over de kwalijke gevolgen van hun daden". Daarom willen D66, VVD en NSC dat het kabinet "in samenspraak met Joodse organisaties, de reclassering, OM en de rechtspraak" kijkt wat rechters ervan weerhoudt een educatieve maatregel als voorwaarde bij een straf op te leggen.
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start.
De Tweede Kamer praat donderdag over antisemitisme. Meldingen van Jodenhaat zijn flink toegenomen sinds de terreuraanval van Hamas vorig jaar.