Burgemeesters geven geen gehoor aan oproep dragen oranje keppeltje: ‘Worden nu wel wat gegijzeld’
Burgemeesters van de vier grote steden Jan van Zanen (Den Haag), Femke Halsema (Amsterdam), Ahmed Aboutaleb (Rotterdam) en Sharon Dijksma (Utrecht) geven geen gehoor aan de oproep om een oranje keppeltje te dragen op Koningsdag, als steunbetuiging voor de Joodse gemeenschap. Dat laten hun woordvoerders weten.
Onder het mom van ‘Wij zijn allemaal Oranje’ riepen initiatiefnemers Huub Stapel en Femmetje de Wind burgemeesters op een oranje keppeltje te dragen op Koningsdag. De acteur en schrijfster maken zich zorgen over het toenemend antisemitisme in Nederland. Ze kregen gisteren bijval van sportjournalist Barbara Barend, die de oproep deelde.
In ieder geval Van Zanen, Halsema, Aboutaleb en Dijksma dragen het keppeltje niet. Ze geven aan de het statement van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NGB) te volgen. Dat luidt: "Dit particuliere initiatief is gestoeld op goede bedoelingen om de Joodse gemeenschap een hart onder de riem te steken. Als burgemeesters verafschuwen wij elke vorm van antisemitisme en dragen wij dat - waar nodig - ook uit. Met of zonder keppeltje. Wij betwijfelen echter of het dragen van een oranje keppeltje door (mannelijke) burgemeesters op een nationale feestdag gepast is."
'Worden nu wel wat gegijzeld'
Ook Eric van Oosterhout, de burgemeester van Emmen, draagt geen keppeltje op Koningsdag. De koninklijke familie viert het Oranjefeest in de Drentse plaats. In Op1 zei Van Oosterhout gisteravond zich op 4 mei te willen uitspreken tegen antisemitisme. "Volgens mij is het een heel serieus probleem waar we het over hebben. Israël en Palestina, daar kun je heel veel dingen over zeggen, in combinatie met antisemitisme", zei de burgervader gisteravond in Op1. "Dat geeft ook de tweezijdigheid aan van het verhaal. Ik vind Koningsdag niet het moment om daar op die manier aandacht aan te besteden", zei hij.
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
"We worden nu wel wat gegijzeld met een soort standpunt om daar vervolgens wat afstand van te nemen. Dat voelt ongemakkelijk", zei Van Oosterhout. "Ik denk dat elke burgemeester in zijn toespraak op 4 mei op één of andere manier hier aandacht aan zal besteden. Want antisemitisme vinden we verschrikkelijk."
'4 mei vind ik het moment'
Theaterproducent en voormalig VVD-gemeenteraadslid in Vught Albert Verlinde begrijpt het standpunt van de burgemeesters, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Het is ook de planning. Het is Koningsdag. Dat is een nationale feestdag. Volgende week is het 4 en 5 mei. Dan vind ik dat we extra stil mogen staan bij antisemitisme."
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.
"Er zijn ongeveer 70.000 Joden uit Amsterdam verdreven en vermoord. 4 mei is een moment om uit te leggen waar antisemitisme toe kan leiden", vindt Verlinde. Ook hij ziet meer antisemitisme in de samenleving. "Vaak hoor je 'dat mag je toch zeggen?' en 'dit mag je toch zeggen?'. Maar als je het optelt, is het beter om het niet te zeggen en je te realiseren wat voor vooroordelen je hebt."
Toch steunt hij de burgemeesters in het niet dragen van het oranje keppeltje op Koningsdag. "4 mei vind ik het moment."