ASML wil in Nederland blijven, maar wat betekent dat voor de arbeidsmigratie?
Operatie Beethoven heeft zijn vruchten afgeworpen. Met een financieel pakket van 1,7 miljard euro weet het demissionaire kabinet tech-gigant ASML in Nederland te behouden. VVD-leider Dilan Yeşilgöz is er ontzettend blij mee, reageert ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Het zorgt ervoor dat hier tienduizenden banen blijven."
Eerder dreigde ASML te vertrekken uit ons land vanwege een voor hen beperkt vestigingsklimaat. Met de toezegging van de Nederlandse overheid lijkt de onrust afgenomen voor het bedrijf. Alleen de Eindhovense gemeenteraad moet in juni nog de knoop doorhakken.
"Ik denk dat dit besluit belangrijk is voor de regio en voor ons land", reageert Yeşilgöz. "Met de technieken die daar worden ontwikkeld lopen wij als Nederland voorop in de wereld. En natuurlijk zorgt het ervoor met dit besluit dat hier tienduizenden banen blijven. Dat is bij ASML zelf, maar ook bij de bedrijven eromheen."
De VVD'er vervolgt: "Het laat maar weer zien dat we breed moeten investeren om bedrijven hier te houden. Dat betekent dat we mensen moeten opleiden die hier kunnen werken en woningen in de regio moeten bouwen, zodat mensen daar willen wonen en werken."
Arbeidsmigratie
De veranderende positie van arbeidsmigranten in Nederland kan voor ASML een reden zijn om te vertrekken. Aan de formatietafel wordt druk onderhandeld en zijn de partijen niet eensgezind over de aanpak hiervan. Yeşilgöz: "Ik denk dat we als land, en dat is een breed gedeelde wens in de politiek, ook veel strakker kijken naar wie we nodig hebben in Nederland. Wie heeft ons nodig en wie hebben wij nodig?"
Wat de VVD betreft wordt er beter gekeken naar de verschillende bedrijven en sectoren in ons land. "Welke bedrijven en sectoren willen we versterken? En tegen welke bedrijven en sectoren zeg je: dat zou op een andere manier kunnen?"
Ontvang jij al onze gratis WNL-Nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.
NSC wil de arbeidsmigratie anders inrichten, stelt ook Europees lijsttrekker Dirk Gotink. "Voor ons dat wel een systeem van ongemakken, als het gaat over de Europese interne markt. Het vrije verkeer van personen heeft op een aantal plekken echt enorme knelpunten veroorzaakt", zegt hij. Gotink benadrukt dat die bedrijven ook een taak hebben wat betreft de integratie van arbeidsmigranten in de omgeving.