main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 22 april 2024 — 10:46

Rechtsgeleerde Afshin Ellian begrijpt niks van onderzoek kabinet naar demonstratierecht: ‘Halsema maakte een fout’

Rechtsgeleerde Afshin Ellian kan er met zijn verstand niet bij dat het demissionair kabinet onderzoek doet naar het demonstratierecht. “Als je een burgemeester hebt die een verkeerde belangenafweging maakt, moet je niet denken dat er iets mis is met het demonstratierecht”, zegt Ellian in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Femke Halsema maakte een fout.”

Vrijdag maakten demissionair ministers Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) en Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) bekend onderzoek te laten doen naar het demonstratierecht. Directe aanleiding is het groeiend aantal demonstraties, waarbij actievoerders vaak bewust de grenzen van het recht opzoeken of overschrijden. Of waarbij andere grondrechten of de nationale veiligheid in de knel kunnen komen.

Onderzocht wordt of de huidige regels en voorwaarden nog voldoende aansluiten bij de actuele ontwikkelingen. De Jonge staat naar eigen zeggen voor het demonstratierecht, maar dat recht “biedt geen vrijbrief om doelbewust de regels te overtreden en de belangen van anderen aan te tasten”, benadrukt de minister.

Ellian vindt dat de bewindspersonen met het onderzoek een fout maken. “Het demonstratierecht is niet zomaar een grondrecht. Het is een essentieel aspect van de democratie. Het is wat ons scheidt van bijvoorbeeld de Russische federatie. Het is de manier waarop in een democratie vreedzame conflicten worden beslecht.”

Aan het demonstratierecht zitten grenzen, benadrukt Ellian. “Niks is absoluut.” Maar hij vindt het onnodig om onderzoek te doen naar het demonstratierecht, ook niet nadat recent verschillende demonstraties uit de hand liepen. “Lokale autoriteiten kunnen een belangenafweging maken. Terecht, want zij kunnen snel beoordelen of en hoe er gedemonstreerd moet worden.”

Femke Halesma

Ellian vindt dat burgemeester van Amsterdam Femke Halsema een fout maakte door demonstranten toe te staan tijdens de opening van het Nationaal Holocaustmuseum in maart. “Die demonstranten moesten een stukje verderop gestationeerd worden, maar als je een burgemeester hebt die een verkeerde belangenafweging maakt, moet je niet denken dat er iets mis is met het demonstratierecht”, stelt hij.

Het onderzoek spitst zich toe op acties waarbij demonstranten de grenzen van de wet bewust opzoeken of zelfs overschrijden, zegt Yeşilgöz. Daarnaast wordt gekeken naar demonstraties waarbij grondrechten of de nationale veiligheid in het geding kunnen komen. Het gaat dan bijvoorbeeld om het bezetten van delen van vliegvelden en de snelwegblokkades door klimaatactiegroep Extinction Rebellion.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Ook die kunnen nu al een halt worden toegeroepen, zegt Ellian. “Burgemeester kunnen bepalen dat snelwegen behoren tot cruciale wegen, bijvoorbeeld omdat hulpverleners zich moeten kunnen verplaatsen. Dan kan je bepalen dat snelwegen niet gebruikt mogen worden om te demonstreren.”

Koranverbrandingen

Binnen het demissionair kabinet leven ook zorgen over koranverbrandingen, meldde De Telegraaf eerder. Die zouden van Nederland een doelwit maken van terroristen. “Er is één iemand, die niet in Nederland woont maar in Duitsland. Hij komt hier in het weekend met zijn autootje, om iedereen te pesten en vrees aan te jagen door een koran in brand te steken”, doelt Ellian op Pegida-voorman Edwin Wagensveld.

“Willen wij in Nederland serieus een wet maken voor één persoon?”, vraagt hij zich af.  “De NCTV (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, red.) zegt: we worden internationaal een doelwit. We kunnen ook een doelwit worden omdat Geert Wilders in de Kamer zit, of omdat de Volkskrant een cartoon heeft gepubliceerd”, zegt Ellian.

In het onderzoek wordt nadrukkelijk gekeken naar Europese regels, zoals het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Een artikel uit dat verdrag kent volgens De Jonge “ruimere afwegingsgronden dan wij op dit moment in de Nederlandse wet hebben staan”, zei hij na afloop van de ministerraad vrijdag.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start. 

Ellian begrijpt de noodzaak niet, benadrukt hij. “Je hebt instanties: burgemeesters en de rechters. Die twee kunnen de belangenafweging maken wat de reikwijdte van het demonstratierecht zou moeten zijn in een bepaald geval.” Demonstraties voor woningen van politici en abortusklinieken “zijn problematisch”, maar “daar moet je maatregelen tegen nemen en daarvoor is een nieuwe analyse niet nodig”.

‘Fundamenteel recht niet ter discussie stellen’

Bij de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam op 4 mei gelden dit jaar verscherpte maatregelen, om spontane demonstraties te voorkomen. Volgens Ellian is dat een goed voorbeeld van hoe burgemeesters nu al kunnen ingrijpen. “Er is een noodbevel uitgevaardigd, de politie kan optreden. Wat ik daarmee wil zeggen: je moet niet de gebrekkige kwaliteit van burgemeesters, rechters of de politie als aanleiding zien om een fundamenteel recht ter discussie te stellen.”

Ellian doet ook een beroep op het gezond verstand. “We kunnen allerlei wetten maken, maar uiteindelijk moet je ook een publieke moraal hebben. Als er mensen zijn die voor Palestina of Hamas willen demonstreren, zou het gek zijn als ze niet begrijpen dat de sympathie voor beide groepen naar nul gaat als je op 4 mei demonstreert. Als ze het wel doen, zegt die groep dat ze weinig begrijpen van de Nederlandse samenleving.”

Lees ook: 

Kabinet laat onderzoek doen naar grenzen demonstratierecht

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: huisartsentekort neemt in rap tempo toe

Overvolle wachtkamers en huisartsen die niet aan de vraag kunnen voldoen. De harde realiteit, met een toenemend tekort aan huisartsen. Kunnen wij straks überhaupt nog voor onze problemen naar de huisarts?

Kijk hier terug!

Zaterdag 22.00 uur

Johan Remkes bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Hij ontvangt:

  • Oud-informateur en minister Johan Remkes;
  • Voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof;
  • En schrijver Lale Gül over haar nieuwe boek Ik ben vrij.
Zondag 10.00 uur
JOVD ook geen fan van idee ‘premier Plasterk’

De jongerenafdeling van de VVD wil niet dat Ronald Plasterk minister-president wordt. Dat zegt voorzitter Mauk Bresser tegen de NOS. Daarmee sluit de JOVD zich…

Lees meer

Economen twijfelen of nieuw regeerakkoord positief zal zijn voor de economie

Economen van ING durven nog niet te zeggen of het nieuwe regeerakkoord in Den Haag goed of slecht is voor de Nederlandse economie. In een…

Lees meer

Jetten (D66) waarschuwt: ‘Allergrootste onderwijsbezuiniging van de eeuw’

PVV, VVD, NSC en BBB begaan een blunder als ze inderdaad gaan bezuinigingen op onderwijs, waarschuwt D66-leider Rob Jetten tijdens een campagnebijeenkomst in poppodium Annabel…

Lees meer

Zweedse achterstandswijk legt pijnlijk contrast bloot: ‘Mensen sterven hier negen jaar eerder’

Zweden lijkt op het eerste oog het perfecte land: het bruto binnenlands product is hoog, de natuur is adembenemend en de emancipatie is een waar…

Lees meer

Nieuwe DNA-technieken moet recherchewerk eenvoudiger maken: ‘Je weet gelijk of het menselijk is’

Voor rechercheurs is het meestal niet mogelijk om met zekerheid gedetailleerde DNA-sporen vast te stellen op een plaats delict. Als het aan lector aan de…

Lees meer

Nieuw kabinet wil zwaarder straffen en meer blauw op straat, maar hoe uitvoerbaar is het? ‘Financiële dekking is er niet’

De plannen op het gebied van misdaadbestrijding is evenwichtig verdeeld tussen PVV, NSC, VVD en BBB. Dat valt te lezen in het hoofdlijnenakkoord dat donderdag…

Lees meer

Na eerste examenweek ruim twee keer zoveel klachten als in 2023

Bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) zijn vrijdag beduidend minder klachten (20.000) binnengekomen dan in de voorgaande dagen. Toch is het totaal van 220.000…

Lees meer

Nijkerk stelt zoeken asielopvang uit om akkoord formatie

De Gelderse gemeente Nijkerk gaat voorlopig niet zoeken naar een opvanglocatie voor asielzoekers. Aanleiding is het hoofdlijnenakkoord dat PVV, VVD, NSC en BBB hebben bereikt….

Lees meer

Neergeschoten Slowaakse premier Fico ligt nog op intensive care

De Slowaakse minister-president Robert Fico ligt nog altijd op de intensive care, meldt zijn regering. Eerder deze week werd gemeld dat hij de aanslag op…

Lees meer

Advocaten Promes: uitleveringsprocedure in Dubai loopt nog

De uitleveringsprocedure van voetballer Quincy Promes in Dubai loopt nog, melden advocaten Sophie Hof en Robert Malewicz in een verklaring. Een rechter in Dubai zal…

Lees meer

Je post binnen 24 uur bezorgd? Vanaf volgend jaar niet meer zo vanzelfsprekend

Vanaf 2025 hoeft de post mogelijk niet meer binnen 24 uur te worden bezorgd, maar binnen 48 uur. Dat meldt minister Micky Adriaansens (Economische Zaken)…

Lees meer

Eritreeërs in rechtbank: ‘Rellen in Den Haag waren niet de bedoeling’

De Eritreeërs die terechtstaan voor de rellen rond zalencentrum Opera in Den Haag op 17 februari, ontkennen dat het hun bedoeling was om geweld te…

Lees meer